Τα Σκόπια αναφέρονται ως «Μακεδονία», σε επίσημη εκπαιδευτική ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ

Για παράδειγμα, ανέφερε το μάθημα «English Skills for Staff Officers in Multinational Operations», όπου παρουσιάστηκε κείμενο εργασίας με τίτλο «Peacekeeping Operations», όπου τα Σκόπια αναφέρονται ως «Μακεδονία», ο στρατός των Σκοπίων «Μακεδονικός» κ.λπ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη και έγγραφο του νατοϊκού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης για το θέμα και ότι έγιναν κάποιες ενέργειες από ελληνικής πλευράς, πλην όμως το επίμαχο «διδακτικό» κείμενο δεν έχει ακόμη αποσυρθεί. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο το ανεχόμαστε! Έστω και αν κάποιοι πιθανόν δεν το αξιολογούν ως πολύ ουσιαστικό, η πραγματικότητα είναι ότι στο νατοϊκό επίπεδο τα Σκόπια θα έπρεπε να αναφέρονται ως ΠΓΔΜ και ας υπήρχε ο γνωστός αστερίσκος, ότι δηλαδή η Τουρκία τα αναγνωρίζει με το συνταγματικό τους όνομα. Όμως εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο… Για του λόγου το αληθές, ιδού δύο αποσπάσματα του «διδακτικού» κειμένου (το οποίο είναι στη διάθεση της στήλης):

Δεν είναι μόνο αυτές οι ανθελληνικές προβοκάτσιες του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε την αθλιότητα που έγινε στην πρόσφατη Σύνοδο της Συμμαχίας στην Ουαλία, όπου ο αρμόδιος επί της υποδοχής ανήγγειλε τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων ως υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας. Φαίνεται ότι έχει πάρει το ΝΑΤΟ στην πλάτη του τον Γκρούεφσκι. Αλλά για το υπουργείο Εξωτερικών πέρα βρέχει… Και το αποτέλεσμα είναι να είναι η Ελλάδα μόνιμα η χαμένη.

***

Μια μεγάλη απώλεια

Την Πέμπτη το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή ο Νέστορας του πολιτικού κόσμου και του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο επιλεγόμενος Τίμιος Τζον (Honest John).

– Υπήρξε υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας, επί κυβερνήσεων Ανδ. Παπανδρέου.

– Ιδιαιτέρως η θητεία του στο υπουργείο Άμυνας (1986-89) υπήρξε ανεπίληπτη, παραγωγική και υποδειγματική. Ήταν πρότυπο ήθους, συνέπειας, αγωνιστικότητας και δημοκρατικών αρχών. Εξορισμένος, φυλακισμένος, δαρμένος (επί 7ετίας) παραμερισμένος από τη διαδοχή του Ανδρέα. Δεν χώραγε μέσα σε αυτά τα νοσηρά και ζημιογόνα περιβάλλοντα.

– Αιωνία του η μνήμη…

***

Το θλιβερό γεγονός και ο διοικητής

– Σε αρκετούς Στρατούς, στον πίνακα αξιολόγησης των στελεχών, υπάρχει και το ερώτημα: Είναι τυχερός; Δηλαδή ψάχνουν να βρουν, προκειμένου να του αναθέσουν καθήκοντα, μήπως είναι «συστηματικός γκαντέμης» ή serial looser, που λένε.

– Διοικητής της επίλεκτης μονάδας που έγινε το τραγικό δυστύχημα με τον όλμο είναι ο ταξίαρχος ΕΔ Πέτρος Κάρλες, άριστος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, με εξαιρετική διαδρομή μέχρι σήμερα.

– Του έτυχε, με παντελή έλλειψη ευθύνης του, αυτό το αιματηρό περιστατικό, που τον έκανε ράκος.

– Μακάρι να μην του αποδοθούν θεωρητικές ευθύνες, εφόσον δεν προκύψουν από την προανάκριση συγκεκριμένα στοιχεία.

– Θα τολμήσει κάποιος να ερευνήσει το θέμα των ελαττωματικών γιουγκοσλαβικών πυρομαχικών του 2000; Πού βρίσκεται αυτή η σαβούρα;

Ησυχία… Η πατρίς κοιμάται…

– Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την ύπαρξη ακραίων ισλαμιστών και στη χώρα μας, αλλά απέφυγε προσεκτικά να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η σύλληψη συγκεκριμένων.

– Εν τω μεταξύ, ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα αποβιβάζουν στην Ελλάδα διπλάσιους σχεδόν λαθρομετανάστες από πέρυσι (223% άνω). Όλοι τους πιστοί του Προφήτη. Έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ.

– Η κατάσταση ανησυχεί σφόδρα τους πολίτες που νιώθουν ανασφαλείς, ενώ το παχύδερμο κράτος της συντεχνίας των απάτριδων πολιτικών φροντίζει να διαθέτει άνω των 3.000 αστυνομικών σε διάφορες «διασημότητες», όπως π.χ. 40 στον κ. Γ. Παπανδρέου, 30 στον τέως κ. Σαρτζετάκη, έξι στην κ. Λιάνη-Παπανδρέου.

– Τι να πω, ντροπή, είναι λίγο.

Επιτροπή, μα τι επιτροπή!

– Οι Έλληνες, θελήσαντες να διαβούν τον Αίμον, συνέστησαν Επιτροπήν Ξανθού, Σκουφάν και Κρέμμον!
Σούτσος

– Επιτροπή είναι ομάδα άσχετων ανθρώπων, που χωριστά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και συλλογικά αποφασίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.
Ζορζ Κλεμανσώ

– Στο άρθρο 3 των προτεινόμενων προς διαβούλευση Σ.Ν. του ΥΕΘΑ προβλέπεται σύσταση επιτροπής για την αποτίμηση του υφισταμένου πλαισίου πραγματοποίησης προμηθειών στον χώρο της Άμυνας και την υποβολή προτάσεων.

– Με άλλα λόγια, το ΥΕΘΑ, έστω αργά, αντελήφθη ότι ο ολέθριος νόμος Βενιζέλου, που στην ουσία σαμποτάρει κάθε προμήθεια υλικού, ακόμη και σκελεών των κληρωτών, πρέπει να αντικατασταθεί. Το ομολογεί εμμέσως.

– Τι τις θέλει τις επιτροπές: Τα Γενικά Επιτελεία και ιδιαίτερα η ΓΔΑΕΕ (που έκανε το παπί τόσα χρόνια, μήπως συγχύσει τον κ. Βενιζέλο), γνωρίζουν άριστα τις αδυναμίες του νόμου. Αυτά έπρεπε από κοινού (ΓΕΕΘΑ) να συντάξουν ένα νέο Σ.Ν. το οποίο, τάχιστα, θα έπαιρνε τη «βούλα» από τη Μόνιμη Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και θα τελείωνε η υπόθεση.

– Η επιτροπή του άρθρου 3; Καλά κρασιά…

Πάρα πολύ ωραία… Την ΕΛΒΟ την ξεχάσατε…

– Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, την προηγούμενη εβδομάδα, υπεγράφησαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας (αυτό το στρατηγικής μου αρέσει πολύ), μεταξύ των ΕΑΣ και των εταιρειών RIENMETALL και LOCKHEED-MARTIN.

– Από πλευράς ΥΕΘΑ, η ΑΝΥΕΘΑ κ. Φώφη Γεννηματά και από αυτής των εταιρειών οι κ. W. Kramer και J.L. Garlant, αντίστοιχα.

– Πολύ καλά, γίνεται ένα άνοιγμα. Μέχρι να δούμε πράξη, έχουμε καιρό… Παραμένουμε στο ευχολόγιο.

– Ακολουθεί η έκθεση των ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν και τα ΕΑΣ, στα εγκαίνια της οποίας παρέστη η κ. Γεννηματά, συνοδευόμενη από τον κυβερνητικό παράγοντα, ειδικό γραμματέα του υπουργείου κ. Α. Οικονόμου.

– Μεγάλο το ενδιαφέρον σας, κυρία Γεννηματά και κύριε Οικονόμου, για τα ΕΑΣ, αλλά γιατί έχετε εγκαταλείψει στην τύχη της την ΕΛΒΟ;

– Αυτή δεν πρέπει να επιζήσει, έστω υπό μορφή εργοστασιακού πυρήνα, αλλά την αφήνετε στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, που πουλάει όσο όσο;

– Κι αν ο αγοραστής, μπιρ παρά, είναι Γερμανός ή Γάλλος, απλή υπόθεση κάνω, δεν αντιλαμβάνεσθε ότι την πολιτική του τροχαίου υλικού στην Ελλάδα θα τη ρυθμίζει αυτός; Δεν αξίζει να δοθούν μερικά εκατομμύρια, από αυτά που χαρίζει το κράτος τελευταία σε αρπακτικά (ίδετε π.χ. υπόθεση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου 1997) και να αγοράσει την ΕΛΒΟ; ΕΛΕΟΣ.

– Μήπως οι μηχανισμοί βιάζονται να βαφτίσουν τον ανάδοχο στον οποίο, αμέσως, θα αναθέσουν την αξιοποίηση εκατοντάδων οχημάτων, τα οποία θα μας τα κοστολογήσει κατά βούληση;
Θητεία Αρχηγών Επιτελείων

– Για την καθιέρωση της οποίας εισήχθη πρόσφατα Σ.Ν. προς επεξεργασία.

– Η ταπεινή αυτή στήλη έχει δικαίωμα να επαίρεται για την, επιτέλους, τακτοποίηση αυτής της θεσμικής εκκρεμότητας, αφού έχει παρουσιάσει τουλάχιστον 22 σχόλια, με τελευταίο την 28/9/14.

– Έτσι δεν είναι, κύριε Α/ΓΕΕΘΑ, που και εσείς προωθήσατε σθεναρά την καθιέρωση;

Το θάρρος τιμωρείται, το θράσος ποτέ…

– Στάσεις και αποστάσεις, είναι το νέο βιβλίο του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, που το παρουσίασε στις 30 Σεπτεμβρίου στη Στοά Βιβλίου.

– Ο συγγραφέας, αφού δηλώνει με σεμνότητα ότι αυτός ενέπνευσε στον Ανδρέα Παπανδρέου τη διεκδίκηση των ΜΟΠ (κούνια που τον κούναγε…) και ότι πίεζε τον Σημίτη για το Ασφαλιστικό, τα “ρίχνει” στον Γιωργάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ακατάλληλο για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ (τον είχε διαγράψει από το κόμμα) και την κυβέρνησή του κατώτερη των περιστάσεων.

– Ο τίτλος είναι εντελώς επιτυχής: Ουδεμία στάση στο κραχ του Χρηματιστηρίου, στον ασύδοτο δανεισμό, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες, στο γλέντι των εξοπλιστικών. Και αποστάσεις από αυτά τα δυσάρεστα.

– Το παρουσίασαν προθυμότατα οι κ. Στέφανος Μάνος, Θάνος Βερέμης και Ρ. Σωμερίτης, οι οποίοι, όπως φαίνεται, κατά την εποχή της υπουργικής δράσης του συγγραφέα απουσίαζαν εξ Ελλάδος.

– Παρόντες αρκετοί πολιτικοί, με επικεφαλής την κ. Κατερίνα Μάρκου (της ΔΗΜΑΡ).

– Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε αν δεν ίσχυε το ολέθριο Βενιζέλειο άρθρο 86 του Συντάγματος, που συγκάλυψε όλες τις αμαρτίες Σημίτη και υπουργών του. Αντί να λουφάζουν, σήμερα εκδίδουν βιβλία, κάνουν παρουσιάσεις και προβαίνουν σε δηλώσεις. Θράσος…

Στην ΕΕ στρέφεται ο στρατηγός Κωσταράκος…

– Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 13 Νοεμβρίου 2014, “κληρώνει” για δεύτερη φορά για τον έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, η διεκδίκηση μιας υψηλής θέσης. Μετά την απώλεια στο νήμα της θέσης του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, υπέβαλλε επισήμως την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman of the European Union Military Committee – EUMC).

Η δήλωση των υποψηφιοτήτων θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου 2014, ενώ η διαδικασία της εκλογής θα πραγματοποιηθεί τη 13η Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά ο στρατηγός θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ισπανό ναύαρχο και έναν φινλανδό στρατηγό και, κατά πληροφορίες, “έναν με δύο ακόμη υποψηφίους” που περιμένουν να δουν τις υποψηφιότητες πριν αποφασίσουν το βήμα. Πάντως -και λόγω του τρόπου που έχασε την εκλογή στο ΝΑΤΟ- θεωρείται ήδη φαβορί για τη θέση στην ΕΕ.

Σημειωτέον ότι τα περισσότερα μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εκπροσωπούν ταυτόχρονα τις χώρες τους και στην EUMC. Αν όλα πάνε καλά, ο στρατηγός Κωσταράκος θα αναλάβει καθήκοντα του χρόνου τον Νοέμβριο και θα παραμείνει για τρία χρόνια…

***

Αυλαία για τα Α-7…

Με τη συμμετοχή του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υφυπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας, έγινε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο, η τελετή απόσυρσης των αεροσκαφών Α-7, των θρυλικών κουρσάρων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η τελετή περιελάμβανε προσκλητήριο πεσόντων, ομιλίες βετεράνων πιλότων, αποκαλυπτήρια επετειακών αεροσκαφών, στατική έκθεση αεροσκαφών Α-7 και F-16, έκθεση φωτογραφίας, πτήσεις και διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και επίδειξη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων F-16 «Ζευς» και Τ-6A «Δαίδαλος». Τα Α-7, γνωστά για τις χαμηλές διελεύσεις τους πάνω από τη θάλασσα, που κάποιες φορές πέρναγαν «ξυστά» από τις γέφυρες των πολεμικών πλοίων, συμπλήρωσαν 39 χρόνια στους ελληνικούς ουρανούς. Τα τελευταία δέκα χρόνια, τρεις φορές αποφασίστηκε η απόσυρσή τους λόγω ατυχημάτων, βλαβών και έλλειψης ανταλλακτικών, αλλά κάθε φορά έπαιρνε αναβολή. Την Παρασκευή, όμως, η αυλαία έπεσε οριστικά…

***

Το άκουσα κι αυτό

– Ανώτατο αξιωματικό (της Αεροπορίας ή του Στρατού, δεν θυμάμαι), καλούμενο από σύμβουλο υπουργού, να απαντά «Διατάξτε»…
– Φτου σου, κουλογ…νο στράτευμα, θα επαναλάμβανε, αν ζούσε, ο μακαρίτης στρατηγός – δικτάτορας Γ. Κονδύλης.


Σχολιάστε εδώ