Συντριπτική ήττα της ΝΔ στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Οι γιατροί αποδοκίμασαν τόσο την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας όσο και τους χειρισμούς του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη στα ζωτικά προβλήματα του κλάδου. Ο Γιώργος Πατούλης, πολυδιασπασμένος με τα δημαρχιακά του καθήκοντα (στα οποία βέβαια θεωρείται πετυχημένος), αλλά και με τις θέσεις προέδρου που κατέχει σε εκατοντάδες σωματεία και συλλόγους δεν κατόρθωσε να πείσει τους γιατρούς ότι μπορεί πλέον να αγωνιστεί για τα ιατρικά προβλήματα όπως πρώτα. Τον κατηγορούν ότι δεν έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στους γιατρούς, αφού τη μια μέρα κατηγορεί την κυβέρνηση ως ανθρωποκτόνα και τον πρόεδρο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών Γιώργο Ελευθερίου ως λαγό της «τρόικας» και την επομένη πιέζει για να γίνει πρόεδρος της ΚΕΔΕ και κυκλοφορεί α λα μπρατσέτα με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη για να αλιεύσει τις ψήφους των κεντροδεξιών.

Φέτος η συμμετοχή των γιατρών ήταν αυξημένη, αφού ψήφισαν 8.656 έναντι 5.684 το 2011. Από τους περίπου 3.000 επιπλέον ψηφοφόρους μόνο 300 κατόρθωσε να συγκεντρώσει η ΔΗΚΙ-ΙΣΑ.

Μεγάλοι χαμένοι των εκλογών αυτών και οι παρατάξεις οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ (ΙΑΤΡΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ, που έχασε το μισό της δύναμής της) και στη ΔΗΜΑΡ (ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που καταποντίστηκε).

Μεγάλος νικητής το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διπλασίασε το ποσοστό του φθάνοντας το 15% και εξασφαλίζοντας 3 έδρες. Ρυθμιστής των εκλογών αναδεικνύεται η ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΣΑ με επικεφαλής τον προερχόμενο από τη ΝΔ Γιώργο Ελευθερίου, πρόεδρο της Ένωσης των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος συγκέντρωσε σχεδόν το 12% των ψήφων εξασφαλίζοντας 2 έδρες. Ήδη ο κ. Ελευθερίου ξεκαθάρισε τη θέση του για το θέμα της εκλογής νέου προέδρου δηλώνοντας τα εξής: «Οι γιατροί της Αθήνας μάς τίμησαν στη βάση πολιτικών θέσεων. Μία από αυτές, πολύ βασική, είναι η αρχή ότι ο πρόεδρος στον ΙΣΑ πρέπει να είναι ΜΟΝΟ πρόεδρος στον ΙΣΑ και να εργάζεται ΜΟΝΟ για το συμφέρον των γιατρών και της υγείας, οτιδήποτε άλλο δημιουργεί σχέσεις διαπλοκής! Επί αυτής της αδιαπραγμάτευτης βάσης θα συμμετέχουμε στην προσπάθεια ανάδειξης πολυπαραταξιακού – συνθετικού προεδρείου!».

Παράλληλα και η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη «Θα πούμε την Αλήθεια – Ιατρική Κίνηση Αλληλεγγύης», που τα στελέχη της προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ (Αθανάσιος Αποστολόπουλος, πρόεδρος επί σειρά ετών της Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ) συγκέντρωσε 309 ψήφους, ποσοστό 3,76% και 1 έδρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίστηκε παράταξη που υποστηρίχθηκε από τη Χρυσή Αυγή, η οποία ψηφίστηκε από 244 γιατρούς, λαμβάνοντας το 2,91% των ψήφων, η οποία εκλέγει μόνο έναν σύμβουλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΣΑ.


Σχολιάστε εδώ