Στέλνουν την «τρόικα» σε… δολοφονική αποστολή!

Το «σήμα» για αυστηρή μεταχείριση της Αθήνας, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για «χαλάρωση» και «ανάσες», έδωσε την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκπρόσωπός του τόνισε ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αναφορά, που έγινε μάλιστα εν μέσω δραματικής αναταραχής στην αγορά ομολόγων, με επίκεντρο τους ελληνικούς τίτλους, συνδέεται απόλυτα με τη στάση που κράτησε ο γερμανός υπουργός στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης πέρασε δύσκολες ώρες, καθώς κλήθηκε να «απολογηθεί» για τις δεσμεύσεις Σαμαρά, την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή, περί εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου.

Το Eurogroup σκλήρυνε τη στάση του εν όψει της τελευταίας αξιολόγησης από την «τρόικα» και ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν πολλή δουλειά για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Παράγοντες που γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων τονίζουν ότι η «εντολή επίθεσης» που έχει λάβει η «τρόικα» πιθανόν να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί των Ευρωπαίων, έναντι της Αθήνας, ώστε να σύρουν την κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση σε ό,τι αφορά τη μετά το Μνημόνιο εποχή. Ήδη ο πρωθυπουργός, με τη δήλωση που έκανε την Παρασκευή («αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης»), αποδέχθηκε επίσημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από την αγορά, στην παρούσα φάση, και θα χρειασθεί ένα πρόγραμμα προληπτικής υποστήριξης. Όμως, οι Ευρωπαίοι ζητούν πλήρη αναδίπλωση: Δηλαδή, να αποδεχθεί η Αθήνα ότι η προληπτική χρηματοδότηση θα συνοδεύεται από Μνημόνιο και επιτήρηση. Όσο το αρνείται η κυβέρνηση τόσο θα απειλείται από μια πολύ σκληρή επίθεση της «τρόικας».


Σχολιάστε εδώ