Σπρώχνουν τον Σαμαρά στην έξοδο!

Κίνηση που ενόχλησε (εξόργισε) τους πιστωτές -Ευρωπαίους και μη- ενώ προκάλεσε αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια και αναζωπύρωσε με μεγάλη ένταση φόβους για νέο γύρο οικονομικής κρίσης. Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατεί αναβρασμός, ενώ ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα για τον κ. Σαμαρά, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κινήθηκε χωρίς να έχει πάρει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ενήργησε παρότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ τού είχε επισημάνει ότι είναι πολύ πρόωρο να επιδιώξει την απεμπλοκή από το ΔΝΤ.

Οικονομολόγοι αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο για «ακατανόητη κίνηση» και την αποδίδουν σε εσωτερικούς (πολιτικούς) καθαρά λόγους. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκάλεσε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για το «μοιραίο λάθος» του κ. Σαμαρά και το παραλληλίζουν με το αντίστοιχο του Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ζητούμενο την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ. Από τον τρόπο μάλιστα που διαχειρίστηκαν οι Ευρωπαίοι την κρίση που προκάλεσαν οι χειρισμοί του, καθίσταται σαφές ότι ο κ. Σαμαράς έχει χάσει οριστικά και αμετάκλητα την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αφενός διότι αγνόησε τις περί του αντιθέτου απόψεις τους και αφετέρου γιατί έβαλε ολόκληρη την Ευρώπη ξανά στο κάδρο της κρίσης. Με χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που σημείωνε χαρακτηριστικά ότι: «Οι Ευρωπαίοι τρέφουν αυταπάτες ότι η κρίση τελείωσε». Ενώ το Bloomberg οργάνωσε ειδική έρευνα, με το 85% των επιφανών οικονομολόγων του πλανήτη να επισημαίνει ότι ήταν χωρίς νόημα η απόπειρα απεμπλοκής από το Mνημόνιο και το ΔΝΤ. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι το κλίμα σε βάρος του κ. Σαμαρά θα επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, αφού, εμμέσως πλην σαφώς, οι Eυρωπαίοι τον… «σπρώχνουν προς την έξοδο». Κάτι που ενδεχομένως θα ενισχύσει κι άλλο τα σενάρια περί συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού, που συζητούνται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες σε πολιτικά και δημοσιογραφικά, αλλά κυρίως επιχειρηματικά γραφεία. «Τον Μάρτιο ο Σαμαράς δεν θα είναι πρωθυπουργός, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχει φύγει», προεξοφλεί κορυφαίος παράγων της Νέας Δημοκρατίας. Είτε θα παραχωρήσει τη θέση του σε ένα άλλο πρόσωπο που θα ηγηθεί μιας πολυκομματικής κυβέρνησης είτε θα παραδώσει στον Αλ. Τσίπρα μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι οι δανειστές απεύχονται το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες, καθώς θέλουν να συνεχιστεί χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Από ορισμένες πλευρές θεωρείται βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα περιοριστούν στις… ευχές, αλλά θα κινηθούν και παρασκηνιακά προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους. Όσο για τις κινήσεις στήριξης που εκδηλώθηκαν από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, δεν είχαν «αποδέκτη» την κυβέρνηση ή τον πρωθυπουργό, αλλά είχαν στόχο να αποτρέψουν τον κίνδυνο διάχυσης της αναστάτωσης και στον τραπεζικό κλάδο.

Όπως και να ʼχει πάντως, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες για τον πρωθυπουργό και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση. Οι λανθασμένοι χειρισμοί στο ζήτημα του ΔΝΤ είχαν συνέπεια να αποδυναμωθεί σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, που σημαίνει ότι θα είναι πλέον λιγότερο ανθεκτική στις πιέσεις των πιστωτών. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς σε λίγες μέρες θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας» για το τελικό και πιο κρίσιμο στάδιο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά, η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει στο μέλλον τις αποφάσεις γιʼ αυτά, αλλά κανείς δεν ξέρει κατά πόσο θα πείσει τους συνομιλητές της μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα. Περιθώρια για άλλες «υποχωρήσεις» σε θέματα υψηλού πολιτικού κόστους (εργασιακά, ασφαλιστικά κ.ά.) δεν έχουν στην κυβέρνηση, καθώς το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.


Σχολιάστε εδώ