Προσοχή: Μην ενοχλείτε τους Αλβανούς…

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι αντιδράσεις ήταν γενικόλογες περί εθνικισμού και δεν στάλθηκε ένα αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα ώστε να καταλάβουν ότι παίζουν με τη φωτιά όχι μόνο σε ό,τι αφορά το Βελιγράδι αλλά και την Αθήνα. Όσο κι αν κανακεύει τον Έντι Ράμα ο κ. Βενιζέλος, κάνει λάθος εάν νομίζει ότι θα τον «κερδίσει» επειδή δηλώνει αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και μια τελευταία υπενθύμιση: Κάθε καλόπιασμα αλβανικής ηγεσίας κατέληγε συνήθως σε φιάσκο εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων…

***

Μόνο για τις παρελάσεις…

Ο Κ. Μπίκας, με τη «σοφία» που διαθέτει και του επέτρεψε να επιβιώσει σε πολλά πολιτικά και διπλωματικά ναρκοπέδια, αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση να μετατεθεί στο Βερολίνο, επιλέγοντας να συνεχίσει τη θητεία του στην ευχάριστη σιγουριά του Λονδίνου.

* Έτσι ο κλήρος έπεσε στον Π. Καλογερόπουλο, τον οποίο τοποθέτησε το Ανώτατο Υπηρεσιακό στο Βερολίνο προς αντικατάσταση του παραιτηθέντος Π. Ζωγράφου, με μοναδικό προσόν τη γνώση της γερμανικής γλώσσας. Πιθανόν η πολιτική ηγεσία να επιθυμούσε να στείλει το μήνυμα ότι ο πρέσβης στο Βερολίνο χρειάζεται πλέον για τις παρελάσεις και τίποτε περισσότερο.

Στο Ανόι τοποθετήθηκε ο Νίκος Κανέλλος.

* Αυτό που απομένει τώρα είναι η κάλυψη της Ουάσινγκτον. Τη θέση διεκδικεί ο νυν γ.γ. του ΥΠΕΞ Αναστάσιος Μητσιάλης. Υπάρχουν όμως ορισμένα προβληματάκια. Ο κ. Μητσιάλης έχει ήδη βγει στη σύνταξη και έτσι για να τοποθετηθεί στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να υπάρξει μια δεύτερη παράταση και να ακολουθηθεί το μοντέλο Κασκαρέλη. Περιττό είναι, δε, να αναφέρουμε ότι η προοπτική μετάθεσης του κ. Μητσιάλη στην Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Κεντρική Υπηρεσία. Οι νεότεροι πρέσβεις διαπιστώνουν καθημερινά ότι παραμένει το καθεστώς των «παρεών» στην Κεντρική Υπηρεσία και ότι αρκεί να είσαι ο ακόλουθος του εκάστοτε υπουργού για να επιβιώσεις στον σκληρό κόσμο της Β. Σοφίας.

* Κυρίως, όμως, σκορπίζει απογοήτευση, καθώς συμπιέζεται η επετηρίδα προκαλώντας διαλυτικά φαινόμενα στη Διπλωματική Υπηρεσία. Ακόμη και τώρα, όσοι έχουν στα χέρια τους αποφάσεις μετακίνησης, περιμένουν να περάσει άλλο ένα πεντάμηνο-επτάμηνο (με 2000 ευρώ) μέχρι να βρεθούν χρήματα για τη μετακίνησή τους.

Μεγάθυμο…

Το υπουργείο Εξωτερικών αποδεικνύει κάθε φορά πόσο μεγάθυμο και πόσο γενναιόδωρο είναι ακόμη και με όσους έχουν προσβάλλει βαθύτατα το δημόσιο αξίωμα που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία. Μια γραφειοκρατία που για να μην στενοχωρήσει κάποιες πολιτικές ηγεσίες, νυν η πρώην, ανταμείβει στελέχη, που έπρεπε να είχαν ήδη απολυθεί και οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, με ωραία πόστα για να συνεχίσουν τις διακοπές τους σε εξωτικές χώρες…

* Και ας μη βγαίνουν προς τα έξω δικαιολογίες όπως: «Μα, ήταν το Πειθαρχικό, ήταν ο Εισαγγελέας, δεν βρέθηκε τίποτα»… Δεν βρίσκει κάνεις τίποτα όταν δεν θέλει να βρει. Και ο νοών νοείτω…

Ντροπή…

Θλιβερά τα φαινόμενα παρακμής στις ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης. Σημαντικά και εμβληματικά κτίρια, που σφραγίζουν την ελληνική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη, αντί να αξιοποιηθούν με τη διατήρηση, τουλάχιστον, της «ελληνικής ταυτότητας», νοικιάζονται κυρίως σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έτσι, το σημαντικό σχολείο του Φερίκιοϊ μετατράπηκε σε ιταλικό σχολείο, ενώ το ελληνικό σχολείο του Μεγάλου Ρεύματος νοικιάστηκε και αυτό και λειτουργεί ως αμερικανική σχολή.

* Κάποια «βαρίδια» εμποδίζουν τις ελληνικές κοινότητες να αναπτύξουν οι ίδιες, στα κτίρια που διαθέτουν, εκπαιδευτικούς οργανισμούς που θα παρέχουν σύγχρονη εκπαίδευση με διεθνή στάνταρντ που δεν απευθύνονται μόνο σε ελληνόπουλα (που είναι όλο και λιγότερα), αλλά και σε τούρκους και ξένους μαθητές που θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έτσι ένα καλό ιδιωτικό σχολείο. Το λέμε γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι το φαύλο και καθόλου διαφανές σύστημα ελέγχου των οικονομικών των ελληνικών κοινοτήτων που διευκολύνεται από τη μέθοδο της υπενοικίασης των ελληνικών σχολείων και της περιουσίας των κοινοτήτων σε ξένα ιδρύματα.

* Όπως πληροφορούμαστε από τον πάντοτε αγωνιστικό «Αντιφωνητή» της Κομοτηνής, στις 23-24 Οκτώβριου διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη συνέδριο με τίτλο «Η Δυτική Θράκη από το χθες στο σήμερα». Το συνέδριο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Αρχών και Μεταρρυθμίσεων του Ατατούρκ και από τις «Τουρκικές Εστίες», που αποτελούν οργάνωση των Γκρίζων Λύκων. Εξάλλου, δεν κρύβονται καν οι άνθρωποι, αφού έχουν στην οργανωτική επιτροπή
-εκτός των άλλων- και τον πρόεδρο της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων της Κωνσταντινούπολης Τσεζμί Μπαϊράμ.

* Να σημειώσουμε ότι δεν προκαλεί έκπληξη η παρουσία της κ. Περβίν Χαϊρουλάχ, που έχει αναλάβει κατ’ αποκοπή την εκπροσώπηση των ακραίων στοιχείων της μειονότητας και την ανθελληνική προπαγάνδα στο εξωτερικό.

Είναι τραγικό όμως να διαπιστώνει κανείς ότι οι «ιδιοκτήτριες» του χρυσοπληρωμένου προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, κ. Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη, θα συμμετέχουν ως ομιλήτριες σε αυτή τη φασιστική-εθνικιστική σύναξη, που έχει στόχο όχι μόνο την Ελλάδα άλλα και την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

* Το τουρκικό Πανεπιστήμιο Μπιλγκί έχει αποδείξει ότι τολμά να ακουμπά επίμαχα ζητήματα της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας ενώ από την ατζέντα του δεν λείπουν κάθε τόσο και πτυχές της εξόντωσης της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από 31 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου έχει θέμα: «1964: Οι απελάσεις των Ρωμιών της Πόλης. Ένα καθοριστικό σημείο της ομογενοποίησης της τουρκικής κοινωνίας».

Είναι ικανοποιητικό για τους εναπομείναντες Έλληνες της Πόλης να γίνεται ανοικτά η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση εθνοκάθαρσης του τουρκικού καθεστώτος εις βάρος τους.

* Αν και πρακτικά μάλλον «μνημόσυνο» θυμίζουν αυτά τα συνέδρια και προσπάθεια να ξορκισθεί το αμαρτωλό παρελθόν από μια τουρκική αστική τάξη, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε το εξής: Από το πρόγραμμα του συνεδρίου το μόνο συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι δεν έφταιγαν οι Τούρκοι, απλώς αναγκαστήκαν να αντιδράσουν και να διώξουν τους Έλληνες της Πόλης (μέσα σε μία ημέρα, εγκαταλείποντας τις περιουσίες τους, παίρνοντας μαζί μόνο 20 δολάρια και 20 κιλά αποσκευών) λόγω του Κυπριακού και των κινήσεων του Μακαρίου για την αλλαγή του Συντάγματος. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα προτείνουν στο Μπιλγκί να ζητήσουμε αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία…

***

25.000 ευρώ γιατί;

Φυλλομετρούσαμε την τακτική έκδοση του Μηνιαίου Δελτίου Ανάλυσης του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού. Είναι απορίας άξιο γιατί διατίθενται περίπου 25 χιλιάδες ευρώ για την αμοιβή αναλυτή που συλλέγει τα άρθρα, τα οποία φυσικά μπορεί οποιοσδήποτε να βρει στο διαδίκτυο. Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε εάν κάποια άρθρα ελλήνων δημοσιογράφων και αναλυτών, που φιλοξενούνται κάθε φορά, είναι επί πληρωμή. Μερικά άρθρα, πάντως, όπως αυτά γνωστού δημοσιογράφου (που υπηρέτησε την… αδέσμευτη δημοσιογραφία στα γραφεία Τύπου λαμπρού υπουργού) που προέβλεπε το καλοκαίρι ότι καταρρέει το μέτωπο της λιτότητας της κ. Μέρκελ, προσβάλλουν και το ΚΑΣ και τους παραλήπτες της έκδοσης. Αλλά φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος δεν τολμά να ακουμπήσει τα προνόμια συνεργατών του προκάτοχου του Δ. Αβραμόπουλου…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ