Πήρε αναβολή ο ανασχηματισμός

Αυτό ήταν προγραμματισμένο να γίνει μέχρι τέλος Οκτωβρίου, αλλά ενδέχεται να καθυστερήσει μία ή και δύο εβδομάδες καθότι υπάρχουν δυσχέρειες στη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως έγραψε το «ΠΑΡΟΝ», στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, είναι εξαιρετικά πιθανό το χαρτοφυλάκιο να το κρατήσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ σε διαφορετική περίπτωση έχουν συζητηθεί τα ονόματα των: Κ. Μαρκόπουλου, Κ. Αρβανιτόπουλου, Γ. Μιχελάκη, Ευρ. Στυλιανίδη κ.ά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν υιοθέτησε την πρόταση ορισμένων εκ των στενών συνεργατών του για έναν διορθωτικού χαρακτήρα ανασχηματισμό με την αντικατάσταση των «προβληματικών» υπουργών. Εκτίμησε προφανώς ότι περισσότερες θα ήταν οι ζημιές παρά τα κέρδη από μια τέτοια κίνηση, δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. «Το μόνο που θα πετύχαινε με έναν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θα ήταν να αυξήσει τον αριθμό των δυσαρεστημένων», παρατηρεί κυβερνητικός παράγων. «Παγίως σε κάθε ανασχηματισμό ικανοποιείς έναν και δυσαρεστείς πέντε», σημειώνει. Κρίσιμη παράμετρος -πέραν των άλλων- και διότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Σαμαράς έδωσε σαφείς εντολές προς υπουργούς και υφυπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Έθεσε μάλιστα ως χρονικό ορίζοντα το τέλος Δεκεμβρίου, το αργότερο αρχές Ιανουαρίου. Κατά την εκτίμηση ορισμένων, επί της ουσίας έδωσε ένα περιθώριο τριών μηνών σε υπουργούς, κυρίως, και υφυπουργούς να φέρουν σε πέρας το έργο που έχουν αναλάβει. Ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την παραμονή τους στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν τις προσεχείς εβδομάδες δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα βγάλει ξανά από το συρτάρι του το φάκελο του ανασχηματισμού περί τα μέσα Ιανουαρίου.


Σχολιάστε εδώ