Οριστικά στη Ράλλειο τα δικαστήρια!

Το θέμα που εδώ κι έναν χρόνο, περίπου, ταλανίζει την κοινωνία της πόλης φτάνει σε αίσιο τέλος μετά τη σοβαρή, τεκμηριωμένη και μαζική αντίδραση όλων των φορέων του Πειραιά, από τους δημοτικούς συνδυασμούς μέχρι τα επιμελητήρια, τα σωματεία και τις οργανώσεις που τάχθηκαν κατά της… μετακόμισης των δικαστηρίων εκτός πόλης και έπεισαν και τον πρωθυπουργό πως είχαν δίκιο, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για επανεξέταση της όλης υπόθεσης. Σ’ αυτό το θέμα θα ήταν λάθος να βγει κάποιος για να πλειοδοτήσει στο ποσοστό συμμετοχής του στην αίσια έκβαση της υπόθεσης.

Η οριστική ταφόπλακα στα σχέδια εκείνων που ήθελαν να μεταφερθούν τα δικαστήρια εκτός Πειραιά μπήκε την περασμένη Δευτέρα στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θέμις ΑΕ Δ. Σωτηρόπουλος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Σταματογιάννης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την ανακατασκευή της Ραλλείου Σχολής, που αποτελεί πρόταση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά και κρίθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως το πλέον κατάλληλο και ενδεδειγμένο κτίριο για να φιλοξενήσει το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου τόνισε:

«Είμαι εξουσιοδοτημένος από τον πρωθυπουργό να επισημάνω ότι επιθυμία του και επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα Δικαστήρια να παραμείνουν στον Πειραιά. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τις δυνατές λύσεις και προοπτικές που υπάρχουν για να ευρεθεί το κατάλληλο οίκημα και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε τα δικαστήρια να παραμείνουν στον Πειραιά. Ως τέτοια λύση προβάλλεται η Ράλλειος Σχολή και ήδη η Θέμις Κατασκευαστική, η οποία είναι η ανώνυμη εταιρεία που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνει την προμελέτη έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατό με κάποιο πρόγραμμα το οποίο θα μελετηθεί εν καιρώ. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε συμφωνήσει και με τον κ. δήμαρχο και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου ότι η Ράλλειος είναι η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη λύση προκειμένου να στεγαστούν τα Δικαστήρια Πειραιά και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, που είπε:

«Μπαίνουμε στην τελική φάση για να οριστικοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανακατασκευάσουμε τη Ράλλειο, που είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τα δικαστήρια. Θεωρώ ότι το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο ανακαινίστηκε, η ολοκλήρωση της Ραλλείου, παράλληλα με τα έργα του Μετρό και του Τραμ, θα κάνουν το κέντρο του Πειραιά πολύ διαφορετικό, με ανάπτυξη, με δυνατότητες επισκεψιμότητας και επ’ ωφελεία όλων των δημοτών του Πειραιά. Προς την κατεύθυνση αυτή θα δουλέψουμε και δεσμεύθηκα στον υπουργό ότι μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα βήματα για το πώς θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής».

***

Στα όρια της χρεοκοπίας το Πέραμα

Είναι που είναι τραγική η οικονομική κατάσταση του Δήμου Περάματος, έρχονται και τα πρόστιμα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε ότι θα του παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ 130.000 ευρώ για παρατυπίες της προηγούμενης διοίκησης που είχε κάνει κατατμήσεις έργων και είχε χρηματοδοτηθεί γιʼ αυτά σαν να εκτελούνταν στο ακέραιο, από κοινοτικούς πόρους! Τώρα το Δημόσιο δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά κακώς τα πήρε τότε ο δήμος και θα τα παρακρατήσει από τους ΚΑΠ! Ήτανε στραβό το κλήμα…

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα της οικονομικής ένδειας του δήμου κάθε μέρα γίνονται και πιο εμφανή! Στην καθαριότητα, για την αποκομιδή των σκουπιδιών, έχουν απομείνει μόλις δύο απορριμματοφόρα οχήματα γιατί τα υπόλοιπα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και χρημάτων που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι βλάβες τους. Ακόμα και το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του δημάρχου έχει ακινητοποιηθεί για τον ίδιο λόγο και ο δήμαρχος μετακινείται με ΙΧ! Άντε μετά, μέσα σʼ αυτόν τον κυκεώνα των προβλημάτων, να βρει… άκρη ο Γ. Λαγουδάκης, ο οποίος είναι… πρωτάρης, αφού ποτέ του στο παρελθόν δεν είχε επαφή με τη λειτουργία του δήμου.

***

// Να απολυθούν εδώ και τώρα 30 υπάλληλοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που είχαν προσληφθεί το 2004 κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων, ζητά το ΑΣΕΠ, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των προσλήψεων που έκανε για τους εργαζόμενους στον δήμο και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Όπως αναφέρει το ΑΣΕΠ, ο δήμαρχος θα πρέπει να τους απολύσει άμεσα, ενώ θα καταλογιστούν και ποινικές ευθύνες για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της απάτης και της χρήσης ψευδών εγγράφων. Να σημειωθεί ότι ο νέος δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι ένας από τους 19 δημάρχους που αρνήθηκαν να αποστείλουν στην κεντρική διοίκηση οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν την αξιολόγηση των υπαλλήλων του δήμου και τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων εκείνων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια διαδικασία υποκρύπτει μαζικές απολύσεις.

// Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, η Χρυσάνθη-Νιόβη Δαβάκη, μητέρα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά Γιώργου Δαβάκη. Η εκλιπούσα είχε διατελέσει επί σειρά ετών δημοτική σύμβουλος και αντιδήμαρχος στη Ν. Σμύρνη. Στην κηδεία της, που έγινε στο νεκροταφείο της Ανάστασης, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Άμυνας Θ. Δαβάκης, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής Πειραιά Κ. Αρβανιτόπουλος, ο βουλευτής της Β΄ Πειραιά Τ. Νεράντζης, ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Δημ. Καλογερόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Χ. Αγραπίδης, οι αντιδήμαρχοι Π. Καλογερόγιαννης, Γ. Μελάς και Κ. Λαουλάκου, δημοτικοί σύμβουλοι και 200 φίλοι της οικογένειας. Ευχόμαστε, από καρδιάς, στον φίλο Γιώργο και τη σύζυγό του Σόνια κουράγιο και να θυμούνται την αξέχαστη κυρία Νιόβη…

// Σήμερα, στις 9.30 το πρωί, θα αρχίσει η σειρά αγώνων δρόμου City Run που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την PUMA. Η πρώτη διαδρομή, ο Γύρος του Πειραιά, θα είναι μήκους 10 χιλ., η δεύτερη θα έχει μήκος 5 χιλ. και η τρίτη, που θα είναι για παιδιά μέχρι 14 ετών, θα έχει μήκος 1 χιλ. Στις δύο πρώτες διαδρομές η συμμετοχή θα στοιχίζει πέντε ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι παλαιότερα πραγματοποιείτο ο Γύρος του Πειραιά, αλλά έχει να γίνει καιρό. Θεωρεί ότι πρέπει να αναπτυχθούν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην πόλη μας. «Άλλωστε, και σημειολογικά να το πάρουμε, ο Πειραιάς πρέπει να αρχίσει να ”τρέχει” σε όλους τους τομείς», είπε χαρακτηριστικά.

// Έχει βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Μέγαρα, που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αποστολόπουλος έχει δώσει σαφείς εντολές και ο έλεγχος και καθαρισμός του χώρου είναι καθημερινός. Όσον αφορά τις επαφές που έχουν ξεκινήσει με τον ΠΕΣΥΔΑΠ, όπως γράψαμε και την περασμένη Κυριακή, αλλά βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, αφορούν τη γενικότερη συνεργασία για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, δεδομένου ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ είναι ο μόνος διαδημοτικός φορέας της Αττικής που αναπτύσσει τέτοια δραστηριότητα.

// Σε διεθνές σιδηροδρομικό διαμετακομιστικό κέντρο θα μεταβληθεί ο Πειραιάς μετά τη λειτουργία της νέας γραμμής που συνδέει το λιμάνι με το Θριάσειο κι από εκεί με τη Β. Ευρώπη. Ήδη, προχθές, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Cosco για τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων της από το Ν. Ικόνιο στην Ευρώπη, με την ιδιότητα του προνομιακού συνεργάτη. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται πέντε δρομολόγια σε εβδομαδιαία βάση, αυξάνοντας τα έσοδα της εταιρείας κατά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με στόχο να φτάσουν τα 500 δρομολόγια έως το τέλος του 2015.

// Την έμπρακτη στήριξή της στους συνανθρώπους μας, που υποφέρουν, προσέφερε η ΝΔ μέσω της δράσης ΣΤΗΡΙΖΩ που υλοποιεί στους δήμους. Η δράση στον Πειραιά υλοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη από τον γραμματέα Κοινωνικών Θεμάτων του κόμματος Γ. Σταμάτη και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Α’ Πειραιά και Νήσων Γιάννη Μαστρονικόλα. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τρίτη, μετέβησαν στον Ναό της Ευαγγελιστρίας και παρέδωσαν πολλά δέματα με είδη ρουχισμού, τα οποία στη συνέχεια προσφέρθηκαν σε άπορους που τα είχαν άμεση ανάγκη.

// Την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση-εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Την πρόταση δεν αποδέχθηκαν οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ την ψήφισαν οι σύμβουλοι του Β. Μιχαλολιάκου. Με την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά, που θα ελέγχεται κατά 100% από τον δήμο, θα συναφθεί Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με την οποία θα παραχωρείται στο ΛΤΠ η διαχείριση της χερσαίας ζώνης στο πλαίσιο των γεωγραφικών ορίων του Δήμου. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά, δηλαδή την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα. Με την ίδρυσή του Λιμενικού Ταμείου ενισχύεται ο ρόλος του Δήμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Λιμάνι με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτονομίας του. Από ναυτιλιακούς παράγοντες του Πειραιά η πρόταση του δημάρχου κρίνεται επαναστατική, αφού δίνει τη δυνατότητα να μπει και μια νέα πρόταση στο τραπέζι, στην προσπάθεια αποτροπής της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι 16 δημοτικοί σύμβουλοι του Περάματος, νυν και πρώην, που είχαν κλείσει το πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας, πριν από δύο χρόνια, διεκδικώντας την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου στο Πέραμα, καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλάκιση έκαστος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά πριν από 15 μέρες.

***

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το Ταμείο Παρακαταθηκών εξαγοράζει όλα τα δάνεια των ΟΤΑ σε ξένες τράπεζες

Πρωτοβουλία-ανάσα για δεκάδες ΟΤΑ, που έχουν συνάψει δάνεια με ξένες τράπεζες και τώρα βρίσκονται με το… μαχαίρι στον λαιμό γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις, πρόκειται να πάρει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Ταμείου, βασισμένη σ’ ένα σχέδιο του αντιπροέδρου Χρήστου Μήτρεντζε, θα εξαγοράσει όλα τα δάνεια που έχουν οι δήμοι σε ξένες τράπεζες και έτσι το χρέος των ΟΤΑ θα περάσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα κάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να το αποπληρώσουν. Το συνολικό ποσό που χρωστάνε οι δήμοι σε ξένες τράπεζες είναι περίπου 500.000.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ