Οργή και αγωνία στους βουλευτές

Σε μια περίοδο που το κλίμα είναι ήδη πολύ βαρύ λόγω των αρνητικών δημοσκοπήσεων -με το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται σταθερά- και της γενικότερης αίσθησης ότι η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Ως εκ τούτου, περιμένουν με αγωνία τις επόμενες δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν στον απόηχο των τελευταίων δραματικών γεγονότων.

Υπουργοί και βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους κάνουν λόγο για κακούς χειρισμούς, για προχειρότητες και ελλιπή προετοιμασία στην υπόθεση του ΔΝΤ. Ασκούν σκληρή κριτική τόσο στο οικονομικό όσο και στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τη στρατηγική που ακολούθησαν και η οργή τους επικεντρώνεται στα πρόσωπα των Γκ. Χαρδούβελη και Χρ. Λαζαρίδη – αν και ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς το «τάιμινγκ». Τα «πυρά» των στελεχών, ωστόσο, έχουν στόχο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με το σκεπτικό ότι ήταν εκείνος που όφειλε στις επαφές του με τους ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη του ζητήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζουν, αν δεν υπήρχαν δηλαδή τα απαραίτητα εχέγγυα, δεν έπρεπε να προχωρήσει τώρα στην κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών βουλευτών, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να θέσει θέμα απεμπλοκής από το ΔΝΤ, κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κάτω από το άγχος των δημοσκοπήσεων. Θεώρησε προφανώς ότι στην προσπάθειά του να καλύψει τη διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκούν οι φοροελαφρύνσεις και οι εξαγγελίες για περαιτέρω φιλολαϊκά μέτρα στο άμεσο μέλλον. Χρειαζόταν κάτι περισσότερο, κάτι μεγαλύτερο, και η… επιχείρηση απεμπλοκής από το ΔΝΤ ήταν μονόδρομος. Το γεγονός, ωστόσο, ότι κινήθηκε χωρίς να έχει διαμορφώσει τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες δείχνει πανικό κι αυτό είναι που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Επικρίνουν τον κ. Σαμαρά διότι με τις δηλώσεις του όλο το τελευταίο διάστημα καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες, με συνέπεια τώρα οι επιπτώσεις να είναι ακόμη πιο βαριές. Οι περισσότεροι εξ αυτών συμφωνούν ότι μετά τα γεγονότα αυτά το προφίλ του πρωθυπουργού έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα, που πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί. Όμως και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σύγχυση και εκνευρισμός, ενώ η εικόνα αισιοδοξίας που εκπέμπεται είναι επίπλαστη.

Ενδεικτικό της… έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο επιτελείο του κ. Σαμαρά είναι το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του επανέφεραν στο τραπέζι το σενάριο του… εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στο 2014 κι αφού θα έχει προηγηθεί σύγκρουση και ρήξη με τους δανειστές. Οι εμπνευστές του σεναρίου υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων θα εκτιμήσει θετικά τη… γενναία κίνηση του πρωθυπουργού και θα τον ανταμείψει τη στιγμή της κάλπης. Με τη θεωρία αυτή, ωστόσο, δεν συμφωνούν αρκετοί υπουργοί και βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους μιλούν για «αυτοκτονικά σχέδια» και τονίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει αυτοδύναμος»… Κλίμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά δεν υπάρχει, αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν τις επόμενες εβδομάδες επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τη Νέα Δημοκρατία. Ιδίως, δε, αν προκύψει… ανάγκη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Άλλωστε, στο παρασκήνιο οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη…


Σχολιάστε εδώ