Κομπανί, όπως Στάλιγκραντ Κομπανί, όπως Μεσολόγγι

Η -ως τώρα- στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν στους ισλαμιστές / τζιχαντιστές βασιζόταν -συν τοις άλλοις- στην εκτίμηση ότι θα απέτρεπαν την όποια πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Η σύγκρουση της ISIS (ΙΚΙΛ) με τους Κούρδους της Συρίας -οι οποίοι έχουν δεσμούς με το PΚΚ, που δρα στην Τουρκία- και η «επιτήδεια ουδετερότητα» (για άλλη μια φορά) της Τουρκίας επέφερε τη μεγάλη οργή των Κούρδων, με τους οποίους ο Ερντογάν είχε προχωρήσει σε μια διαδικασία «ειρηνικής επίλυσης» του κουρδικού ζητήματος. Η διαδικασία αυτή καταρρέει σήμερα μπροστά στα μάτια μας.

Το επεισόδιο που ζούμε «ζωντανά συνδεδεμένοι» με τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες λέγεται «η κουρδική αντίσταση στο Κομπανί». Πράγματι, το Κομπανί δέχεται την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Ό,τι γίνεται σήμερα στην πόλη αυτή, η οποία ακούστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο και είναι ένα από τα τρία καντόνια της Ροζάβα, είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.

«Η Ροζάβα είναι μια αυτόνομη περιοχή, στην οποία το κουρδικό έθνος είχε αρχίσει να οργανώνεται με άξονα τα εθνικά του αιτήματα, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές στη Συρία. Η περιοχή αυτή αποτελείται από τρία καντόνια: το Κομπανί, το Αφρίν και το Τζιζίρε», μας πληροφορεί η «ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ)».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούν οι εθνο-θρησκευτικές διαμάχες και δολοφονίες, στη Ροζάβα ζουν μαζί ειρηνικά Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένιοι, Ασσύριοι και κυβερνούν από κοινού το καντόνι.

Να το πω ολίγον απλοϊκά: Σήμερα στο Κομπανί -και εάν «κρατάει» ακόμη μέχρι να δημοσιευθεί αυτό το κείμενο- παίζεται όλη η προοπτική των Κούρδων για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ τους στην ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ, παίζεται η ύπαρξη ενός κράτους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ή η υπερίσχυση μιας θεοκρατίας με τη μορφή του Χαλιφάτου. Είναι προφανές ότι εμείς, ως αντιιμπεριαλιστές, ως υπερασπιστές της ΕΘΝΙΚΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ των ΛΑΩΝ (πόσω μάλλον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής), στηρίζουμε σθεναρά τον αγώνα των Κούρδων.

Το ΚΟΜΠΑΝΙ είναι ένα σύγχρονο ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ!

Το ΚΟΜΠΑΝΙ θυμίζει την εποποιία του ΣΤΑΛΙΓΚΡΑΝΤ!

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ