Η UNESCO σε ρόλο διαμεσολαβητή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
Για την ιστορία, μια και το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα επανήλθε στην επικαιρότητα με την πρωτοβουλία της Αμάλ Κλούνεϊ, να αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός για τη διαμεσολάβηση της UNESCO έγινε από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος τον Ιούλιο του 2013 πήγε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, όπου συνάντησε τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ιρίνα Μπόκοβα. Ο Παναγιωτόπουλος ζήτησε επισήμως από την Μπόκοβα να δρομολογήσει η UNESCO τη διαδικασία διαμεσολάβησης, καλώντας τη βρετανική πλευρά να καθίσει στο τραπέζι μαζί με την Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα. Η γενική διευθύντρια της UNESCO αντέδρασε θετικά και απάντησε επισήμως με επιστολή που απέστειλε το φθινόπωρο του 2013 στον τότε υπουργό Πολιτισμού ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO Φραντσέσκο Μπανταρίν.
Ως επιστέγασμα όλων αυτών, στις αρχές Οκτωβρίου του 2014 η Διακυβερνητική Διάσκεψη της UNESCO κάλεσε επισήμως τη βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στη διαδικασία διαμεσολάβησης και να συνεργαστεί με τον Διεθνή Οργανισμό και με την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια σημαντική νίκη της χώρας μας στο επίπεδο της πολιτιστικής διπλωματίας… Αρκεί να μην αφεθεί ανεκμετάλλευτη και πάει χαμένη!
Σημαντική εξέλιξη θα είναι αν, παράλληλα με την πρωτοβουλία της UNESCO, η υπόθεση του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο, όπως άφησε να εννοηθεί η ομάδα της Αμάλ Κλούνεϊ, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας ζήτησε να συσταθεί επιστημονική επιτροπή για να συνδράμει την Πολιτεία στη διεκδίκηση των γλυπτών μας.