Εφιάλτης νέου Μνημονίου για μισθούς και συντάξεις!

Οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αναζητήσει απεγνωσμένα τη βοήθεια των Ευρωπαίων, δεσμευόμενη ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα τις «μεταρρυθμίσεις», αλλάζουν δραματικά τις ισορροπίες.

Το κλίμα αυτό είναι εμφανές ήδη στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, η «τρόικα» ζητάει να μειωθεί ο σημερινός εισαγωγικός κατώτατος μισθός στο Δημόσιο για τους πρωτοδιοριζόμενους των κατηγοριών ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης), που είναι σήμερα στα 780 ευρώ μεικτά (584 καθαρά) και ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), που είναι σήμερα στα 858 ευρώ μεικτά (643 ευρώ καθαρά) και να αντιστοιχηθούν και οι δύο κατηγορίες με τα 586 ευρώ μεικτά (490 καθαρά) του ιδιωτικού τομέα. Η ελληνική πλευρά αντιτάσσει πως δεν υπάρχει 13ος και 14ος μισθός στον δημόσιο τομέα (καταργήθηκε το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο), τονίζοντας πως ουσιαστικά οι διαφορές στους κατώτατους μισθούς, αν υπολογιστούν σε 12μηνη βάση, είναι ελάχιστες.

Επιμένουν για απολύσεις…

Ταυτόχρονα η «τρόικα» φαίνεται να μην αποδέχεται τη συνέχιση του καθεστώτος έγκρισης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), βάζοντας στο αρχείο και τη θετική γνωμάτευση του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) που απέσπασε τον προηγούμενο μήνα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην Ελβετία. Οι δανειστές επιμένουν σε νέο νόμο που να επιτρέπει αυτόματα τις μαζικές απολύσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης, παρακάμπτοντας δηλαδή και το τυπικό όριο του 5%, που παραμένει (και χρειάζεται την έγκριση του ΑΣΕ) για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους. Ουσιαστικά πρόκειται για την προώθηση αιτήματος που έχουν υποβάλλει στους δανειστές οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΜΜΕ, των τραπεζών, του λιανεμπορίου και του τουρισμού.

20ετία και 360 ευρώ χωρίς ΕΚΑΣ

Ταυτόχρονα εμφανίζονται αμετακίνητοι και στο θέμα του Ασφαλιστικού, ζητώντας αφενός να προχωρήσει άμεσα η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αφετέρου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που προβλέπει την καθιέρωση αναλογικής σύνταξης και τη χορήγηση κατώτατης σύνταξης (360 ευρώ) από το 2015. Απαιτούν, ωστόσο, οι αλλαγές αυτές να συνδυαστούν με την καθιέρωση της 20ετίας για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, αντί της 15ετίας που ισχύει σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στην έξοδο, αλλά έχουν μεγάλα διαστήματα ανεργίας λόγω της κρίσης, να αδυνατούν να πιάσουν το νέο όριο οπότε θα περιοριστούν στην… προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται και στους ανασφάλιστους!

Τέλος, οι δανειστές, με πρόσχημα την αποκατάσταση των ισορροπιών εντός του συστήματος, ζητούν κατάργηση του ΕΚΑΣ σε όσους θα λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το άθροισμα της σύνταξης με 15 χρόνια ασφάλισης και του βοηθήματος αντιστοιχεί, αν δεν υπερβαίνει σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, στις απολαβές ενός ασφαλισμένου για 22 ή και 25 χρόνια εργασίας.


Σχολιάστε εδώ