Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις δόσεις ζητούν όλοι οι φορείς της Αγοράς

Ήδη όλοι οι επαγγελματικοί φορείς της Αγοράς, με δηλώσεις και ανακοινώσεις, υπογραμμίζουν την αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι οφειλέτες να ανταποκριθούν στην καταβολή των οφειλών απέναντι στην Εφορία και στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Και αν οι αρμόδιοι υπουργοί και πρωτίστως ο πρωθυπουργός δεν συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα, το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα εισπράξει τα έσοδα που υπολογίζει, αλλά χιλιάδες νέα λουκέτα θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και κάποιες δεκάδες χιλιάδες ακόμη θα προστεθούν στους 1.500.000 ανέργους.

Τις αποδείξεις τις έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Η ατολμία και ο φόβος για το τι θα πει η «τρόικα» (ο Τόμσεν δεν θα μας αφήσει, δεν έκανε αυτό που τώρα έστω και μίζερα κάνει – τις 72 έως 100 δόσεις) είχε ως συνέπεια όχι μόνο να μην εισπράξει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά να κλείσει και τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων και χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Και όπως μαθαίνουμε, η «τρόικα» έχει ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, που, αν υποκύψει και τώρα, θα είναι το κύκνειο άσμα για τον κόσμο της Αγοράς.

Σβήσιμο προσαυξήσεων και προστίμων

Οι αλλαγές που πρέπει απαραιτήτως να γίνουν, είναι ανώδυνες και χωρίς κόστος για το Δημόσιο: Διαγραφή των -τύπου Σάιλοκ- τοκογλυφικών προσαυξήσεων και προστίμων, που καθιστά μη βιώσιμα αυτά τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εκτιμούν ότι από τα 69 δισ. ευρώ, που έχουν φθάσει τα ληξιπρόθεσμα, μόνο τα 9 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν, έχοντας γνώση και των οικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών αλλά και του γεγονότος ότι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις είναι εκτός πραγματικότητας.

Ήδη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος ζητά η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία να γίνει σε 100 δόσεις, με διαγραφή των προσαυξήσεων κατά 90%, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση δεν θα αποδώσει αν δεν μειωθεί το εξωπραγματικά υψηλό επιτόκιο του 4,25%, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλει επιτόκιο -κατά μέσο όρο- 1,8% για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων!

Πάγωμα των παλιών οφειλών

Προτάσεις προς την κυβέρνηση, που δίνουν τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, κατέθεσαν οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, έπειτα από συνάντηση που είχαν.

Ζητούν οι 100 δόσεις να αφορούν οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ, και όχι ως 15.000 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, και -το σημαντικότερο- να παγώσουν (κεφαλαιοποιηθούν) για κάποιο χρονικό διάστημα οι παλιές οφειλές ώστε ο οφειλέτης να καταβάλει μόνο τις τρέχουσες εισφορές. Όπως υπογραμμίζουν, σήμερα, μόλις το 45% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει τις μηνιαίες εισφορές, ωστόσο είναι αδύνατο να καταβάλει ταυτόχρονα και τη δόση των ληξιπρόθεσμων.


Σχολιάστε εδώ