«Επίσημη πρώτη» της Ομοσπονδίας Πομακικών Συλλόγων στην Τουρκία!

Η «επίσημη πρώτη» πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε συνεδριακό κέντρο στην Προύσα με παρόντες τον πρόεδρο της ομάδας φιλίας των Κοινοβουλίων Βουλγαρίας-Τουρκίας, τον βουλευτή Μουσταφά Οζτούρκ, τον δήμαρχο Προύσας Ρετζέπ Άλτεπε, τον δήμαρχο του Οσμανγκαζί Μουσταφά Ντουντάρ και 950 Πομάκους.

Σήμερα στην Τουρκία ζουν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια Πομάκοι σε 25 νομούς, οι οποίοι κρατούν τα ήθη και τα έθιμά τους, τη γλώσσα, τους θρύλους και την Ιστορία τους. Έχουν μάλιστα ξεκινήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μπαϊράμ Εράτ, οι διαδικασίες για την ίδρυση ενός Πομακικού Γλωσσικού Ινστιτούτου ενώ, παράλληλα, η Ομοσπονδία έχει αρχίσει τις εργασίες εγγραφής λεξικού τουρκικής-πομακικής γλώσσας, αλφαβητάριο της πομακικής και βιβλίο της γλώσσας της.

«Με αίτημά μας προς το υπουργείο Εθνικής Παιδείας», σημείωσε ο Εράτ, «ζητήθηκε να διδάσκεται η πομακική ως μάθημα κατ’ επιλογήν στην 5η, 6η, 7η και 8η τάξη και το αίτημά μας έγινε δεκτό. Τώρα ετοιμάζεται το πρόγραμμα των μαθημάτων και από την επόμενη χρονιά τα πομακικά μας θα διδαχθούνε στα σχολεία».

Παράλληλα, επισήμανε: «Για τη συντήρηση του πολιτισμού μας γίνονται εργασίες για έκθεση πομακικών ειδών, πομακικού πρωινού, συμμετοχές σε εκθέσεις, ιφτάρ, πανηγύρι του πομάκικου φαγητού κατσαμάκ, εφημερίδα «Η Φωνή των Πομάκων», συμμετοχές σε προγράμματα της τηλεόρασης, βίντεο κλιπ με τραγούδι στα πομακικά, άλλες εργασίες στο διαδίκτυο κ.ά. Σχετικά με την πομακική ιστορία έχουν γίνει πολύ λίγες εργασίες. Για να αποκαλυφθεί η ιστορία μας, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και ερευνητές άρχισαν εργασίες. Άρχισε μια σειρά από συμπόσια για την πομακική ιστορία στα Βαλκάνια και ήδη έγιναν τέσσερα σε Κωνσταντινούπολη, Τσανάκκαλε, Σμύρνη και Τσαν και αυτές οι εργασίες θα συνεχιστούν. Ως ομοσπονδία PODEF αρχίσαμε εργασίες για την ίδρυση Πομακικού Ιδρύματος Ιστορίας». Η PODEF ενδιαφέρεται και για την εξωστρέφεια, με δεδομένο ότι Πομάκοι ζουν σε έξι χώρες: Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σκόπια, Κόσοβο και Αλβανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, τα τελευταία 100 χρόνια οι Πομάκοι ζουν αποξενωμένοι σε αυτές τις χώρες χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους, κάτι που, όπως τόνισε, θα πρέπει να αλλάξει, γι’ αυτό και κάλεσε τους Πομάκους να ενταχθούν στους συλλόγους τους και να κινηθούν με ενότητα και ομοψυχία.


Σχολιάστε εδώ