ΕΕ και ΔΝΤ θα αναγκασθούν να διαπραγματευτούν με μια νέα κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή
Η αναφορά Σκουρλέτη στο εν λόγω δημοσίευμα δεν ήταν καθόλου τυχαία και προφανή στόχο είχε να «κάψει» την όποια μετατόπιση ανεξάρτητων βουλευτών προς την επιδιωκόμενη πλειοψηφία των 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου ο Αλ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί το ΣΔΟΕ και, σύμφωνα με διαρροές από την Κουμουνδούρου, προειδοποίησε την ηγεσία του σώματος, μεταξύ άλλων, να μην παρεμβαίνει σε βουλευτές για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις (σχετικό δημοσίευμα είχαμε στο «ΠΑΡΟΝ» στις 7 Σεπτεμβρίου με τίτλο στην πρώτη σελίδα «και ο ΣΔΟΕ για τους 180»).
Στην Κουμουνδούρου εδραιώνεται πλέον η πεποίθηση ότι η πορεία προς την κυβέρνηση είναι μη αναστρέψιμη και ως εκ τούτου το επιτελείο του κόμματος συνιστά στα στελέχη να είναι προσεκτικά στις δημόσιες παρεμβάσεις για να μη δημιουργείται εικόνα διχογνωμίας για κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα.
Ήδη, σιγά σιγά, στελέχη κάνουν λόγο ακόμα και για προοπτική αυτοδυναμίας, εκτίμηση που ενισχύεται από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τη «σφαλιάρα» που έφαγε η συγκυβέρνηση από τους δανειστές όσον αφορά την περίφημη έξοδο στις αγορές, που εκτόξευσαν το επιτόκιο δανεισμού της χώρας σε τοκογλυφικά επίπεδα.
Τα στελέχη του κόμματος, που έχουν επιφορτιστεί με την εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος, παρακολουθούν με προσοχή την αντίδραση των δανειστών στην -έστω και φραστική- ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι επιδιώκει την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ και τα Μνημόνια.
Στις συσκέψεις που γίνονται, εξετάζεται το σχέδιο αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση και υπάρξει -εύλογα- αντίδραση από τους δανειστές και τις αγορές. Καταλήγουν όμως στο ότι ο διεθνής παράγοντας (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ) θα αναγκαστεί να διαπραγματευθεί με μια νέα κυβέρνηση, πόσω μάλλον όταν αυτή θα έχει μια καθαρή λαϊκή εντολή.
Στείλαμε, λένε στην Κουμουνδούρου, από τη Βουλή ένα σαφές μήνυμα προς όλους ότι δεν μας δεσμεύουν οι όποιες συμφωνίες κάνει η σημερινή «απονομιμοποιημένη» συγκυβέρνηση και ελπίζουμε ότι το μήνυμα αυτό το έχουν λάβει όλοι οι ενδιαφερόμενοι «εντός και εκτός της χώρας».
Μπορεί στα πλέον αισιόδοξα στελέχη να επικρατεί η αίσθηση της δυναμικής αυτοδυναμίας, ωστόσο οι πιο μετριοπαθείς στην Κουμουνδούρου εξετάζουν τα σενάρια της επόμενης μέρας στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Ακόμα και με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της GPO στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη (οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κηρύξει εμπάργκο στην συγκεκριμένη εκπομπή), στην οποία για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 6,5 μονάδες, δεν προκύπτει αυτοδυναμία και έτσι άρχισαν τα σενάρια για πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες έστω και με τη μορφή της ψήφου ανοχής.
Αφορμή, η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο την περασμένη εβδομάδα για το θέμα των «κόκκινων δανείων» και την προοπτική κοινής κοινοβουλευτικής δράσης των δύο κομμάτων για το εν λόγω ζήτημα.
Η συνάντηση πυροδότησε σενάρια γύρω από την προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων, εφόσον βέβαια οι ΑΝΕΛ είναι στην επόμενη Βουλή, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τούς φέρνουν στο όριο του 3%. Ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι για το κόμμα του υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για τα εθνικά θέματα, όπου οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας για τα υπόλοιπα θέματα, όπως είναι η καταγγελία των Μνημονίων και η διαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων.
Το θέμα των συμμαχιών, όπως είναι φυσικό, προκαλεί συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αυτή δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαβλέπουν άμβλυνση των κριτηρίων για τη συνεργασία με στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, αφού, όπως αναφέρουν, η ηγεσία του κόμματος είναι έτοιμη να υποδεχθεί όποιον βουλευτή δεν ψηφίσει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κίνηση που μπορεί να λειτουργήσει ως πλυντήριο για βουλευτές που έχουν στηρίξει αναφανδόν τις μνημονιακές πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.