Δώρο Βρούτση στους επιχειρηματίες…

Η παρέμβαση, που έγινε κατά παραγγελία γνωστών επιχειρηματιών στην «τρόικα», καταργεί ουσιαστικά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατάργησε μέρος του Μνημονίου και της ΠΥΣ 6/2012 για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο υπουργός, αφού υποσχέθηκε την αποκατάσταση της μνημονιακής τάξης στους… ανησυχούντες δανειστές και επιχειρηματίες κατά το προηγούμενο διάστημα των «διαπραγματεύσεων», επιτρέπει μεν τη δυνατότητα προσφυγής του ενός μέρους (δηλαδή των εργαζομένων) στη διαιτησία, περιορίζει ωστόσο τη δυνατότητα του διαιτητή να αποφανθεί μόνο για τον βασικό κατώτατο μισθό της κλαδικής σύμβασης και ταυτόχρονα «θωρακίζει» την εργοδοτική πλευρά, καλώντας το όργανο να λαμβάνει επιπλέον υπόψη όχι μόνο τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, αλλά και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο!

Τέλος και προκειμένου να μην αφήσει την παραμικρή εξουσία στον ΟΜΕΔ, προχωράει στη νομοθέτηση δυνατότητας έφεσης για τους εργοδότες (!) σε μια μη αρεστή απόφαση. Έτσι, κατά την εξέταση της έφεσης, η πλειοψηφία θα είναι εκτός Διαιτησίας καθώς πλην των δύο διαιτητών προβλέπεται η συμμετοχή ενός αρεοπαγίτη, ενός δικαστή από την πλευρά του ΣτΕ και ενός νομικού συμβούλου του κράτους!

Να δούμε όμως τι κατάληξη θα έχει το θέμα μετά τις νέες προσφυγές της ΓΣΕΕ στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια…

18.662 κατασχέσεις!

Τέλος δεν έχει το δράμα των οφειλετών, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει, μετά το φιάσκο της… εξόδου στις αγορές, την «προσαρμογή» στα μέτρα τις «τρόικας», αφήνοντας κατά μέρος τους λεονταρισμούς περί νομοθέτησης των 100 δόσεων για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Χιλιάδες οφειλέτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις, όμως το ΚΕΑΟ συνεχίζει απτόητο και καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στέλνοντας κατά χιλιάδες νέα «ραβασάκια» για κατασχέσεις!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ:

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η συζήτηση για την ανάγκη νέας ρύθμισης οδήγησε στην… εκροή 3.292 οφειλετών, οι οποίοι έπαψαν να πληρώνουν με αποτέλεσμα οι νέες οφειλές να ξεπερνούν τα 378,7 εκατ. ευρώ.

Μόνο τον Σεπτέμβριο, δεν κατέβαλαν τη δόση του προηγούμενου μήνα, βάσει των διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, 940 οφειλέτες, με τα ασφαλιστικά ταμεία να χάσουν έσοδα που στο σύνολό τους ανέρχονται σε 74,9 εκατ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, ρεκόρ κατασχέσεων για το ΙΚΑ κατέγραψε το ΚΕΑΟ όταν οι κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» ανήλθαν στις 18.662 για ποσά λίγο πάνω από 20.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ