«Ανακωχή» Κουβέλη και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ

Ο Φώτης Κουβέλης βρέθηκε στην κυριολεξία… απέναντι στους βουλευτές του, ενώ στην κεκλεισμένη των θυρών συνεδρίαση, η οποία έγινε στη «σκιά» του δείπνου των βουλευτών (πλην της Μαρίας Γιαννακάκη) στο σπίτι της Μαρίας Ρεπούση, ο πρόεδρος του κόμματος απηύθυνε κάλεσμα ενότητας. «Πρέπει να γυρίσουμε το κλίμα και να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου», φέρεται να είπε προς τους συντρόφους του, όπως μετέφερε στο «Π» ανώτατο στέλεχος της ηγεσίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ίδια πηγή σχολίαζε ότι «το κλίμα της συνεδρίασης ήταν καλό», κάτι που σημαίνει πως μάλλον η όλη διαδικασία λειτούργησε εκτονωτικά προκειμένου να ξεχαστεί η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για ανεξαρτητοποίηση όλων των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Σ’ αυτό βοήθησαν μάλλον και οι απολογητικοί τόνοι του κ. Κουβέλη, ο οποίος ήδη από την προλογική του τοποθέτηση παραδέχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- σειρά σφαλμάτων του. Πρώτο και κύριο την εγκατάλειψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη δική του μακρά απουσία από το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεσμεύθηκε το επόμενο διάστημα να συνδράμει προσωπικά το έργο των βουλευτών του με τακτικές παρεμβάσεις του στη Βουλή, ακόμη και όταν η συζήτηση δεν διεξάγεται σε επίπεδο αρχηγών. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, δρομολογείται το επόμενο διάστημα εκδήλωση για το πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, οι βουλευτές εξακολουθούν μέσα από τις συνομιλίες τους να εμφανίζονται προβληματισμένοι από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ενώ εκτιμούν ότι σε περίπτωση που προκηρυχθούν σύντομα εκλογές, η ΔΗΜΑΡ θα εξαϋλωθεί, εάν επιλέξει την αυτόνομη κάθοδο. Ως εκ τούτου, από την τελευταία συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αιχμές για τους χειρισμούς του προέδρου. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων οι κ. Πανούσης, Κυρίτσης, Ψύρρας και Φούντα, του άσκησαν προσωπική κριτική όχι μόνο για τις παλινωδίες στο ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και για την εν γένει πορεία της ΔΗΜΑΡ. Κάποιοι, μάλιστα, δεν έκρυψαν -μπροστά του- την πρόβλεψη ότι το κόμμα δεν έχει καμία ελπίδα εκλογικής ανάστασης, «όπως θέλουν να διατείνονται ορισμένοι από την ηγετική ομάδα». Με φόντο όλα τα παραπάνω και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες, άπαντες ήταν έτοιμοι να προσέλθουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να εκλέξουν τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή και τον νέο γραμματέα, με τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο να παραμένει, εκτός απροόπτου, ο επικρατέστερος.

«Δεν θα είμαι σε καμία περίπτωση υποψήφιος»

Παίζοντας τα «πολιτικά ρέστα» του, ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε, αυτή τη φορά μέσα από τηλεοπτική του συνέντευξη, τη στάση του για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ενδεχόμενη πρόκληση εκλογών τον Μάρτιο. «Δεν θα είμαι σε καμία περίπτωση υποψήφιος», είπε, απορρίπτοντας έτσι και το εναλλακτικό σενάριο που τον ήθελε να προτείνεται ως διάδοχος του κ. Παπούλια, πιθανώς από τον Αλέξη Τσίπρα, αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Σημειωτέον, ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέκλεισε παράλληλα και την περίπτωση μιας προεκλογικής σύμπραξης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εισηγούνται κάποιοι βουλευτές και στελέχη του. «Τα ζητήματα εκλογικής τακτικής θα συζητηθούν τον κατάλληλο χρόνο», είπε, αλλά υπενθύμισε ότι: «Το συνέδριό μας σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει από θέση αυτονομίας και αυτοτέλειας, πολιτικής και οργανωτικής, να αγωνιστεί προκειμένου να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο».

Με απλά λόγια, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, η στόχευση της Αγίου Κωνσταντίνου δεν μεταβάλλεται στο παραμικρό και παραμένει σε μια προσπάθεια προγραμματικής σύμπραξης με κάποιες όμορες κινήσεις και κόμματα. Με πρώτους τους Οικολόγους, με τους οποίους ο κ. Κουβέλης ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις και όλα δείχνουν ότι θα επιδιώξει να βρει μια κοινή φόρμουλα, ελπίζοντας ότι η σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ μαζί τους θα επιφέρει την εκλογική ανάσταση και των δύο κομμάτων. Όλα τούτα, ωστόσο, καίτοι μονοπωλούν τις συζητήσεις στη ΔΗΜΑΡ, δεν πείθουν στο 100% τους βουλευτές του κόμματος, που απορούν γιατί ο κ. Κουβέλης «μοιάζει να ελπίζει σε άλλη μια σύμπραξη απελπισίας, όπως αυτή που επέφερε την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές».


Σχολιάστε εδώ