Το 13ο βλήμα έσπειρε τον θάνατο…

Οι λεπτομέρειες της ανθρώπινης διάστασης, της απώλειας, του πόνου των οικείων, τα σπαρακτικά μηνύματα στο διαδίκτυο είναι λίγο-πολύ γνωστά και μονοπώλησαν τα ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες. Το ερώτημα που πλανάται; Τι έφταιξε; Τι πήγε στραβά σε μια, κατά τα άλλα, ασφαλή διαδικασία, μια και δεν έχει καταγραφεί ανάλογο συμβάν στον Ελληνικό Στρατό; Το ΓΕΣ -και σωστά- κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα.

Πηγές του Πενταγώνου, απαντώντας στις ερωτήσεις της στήλης, έλεγαν ότι αποκλείουν το ανθρώπινο λάθος, δηλαδή ότι ο υπεύθυνος πυροτεχνουργός δεν είδε -εμφανείς τουλάχιστον- αλλοιώσεις, εφιδρώσεις ή ρωγμές στα πυρομαχικά, ότι η μερίδα των βλημάτων που χρησιμοποιήθηκε, κατασκευής του 1984, ΔΕΝ είχε δεσμευτεί από το ΓΕΣ -όπως αρχικά κάποιοι υπέθεσαν-, άρα καλώς χρησιμοποιήθηκε, ότι κατά τις βολές στο πεδίο βολής «Γλαφυρών» Βόλου τηρήθηκαν απαρεγκλίτως οι διατάξεις ασφαλείας και ότι μέχρι στιγμής όλα συγκλίνουν σε «αστοχία» υλικού.

Ήδη το ΓΕΣ έχει δεσμεύσει από το πρωί της περασμένης Πέμπτης όλη την παρτίδα τόσο των βλημάτων όλμου όσο και των σωλήνων εκτόξευσης 81 χιλιοστών μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι από την παρτίδα αυτή δεν είχαν παρατηρηθεί πολλές αφλογιστίες που να καθιστούν προβληματική τη μερίδα.

Τι έφταιξε λοιπόν; Ειδικοί πυροτεχνουργοί έλεγαν στη στήλη ότι μπορεί το «γρουσούζικο» βλήμα να είχε προβληματικό πυροσωλήνα, είτε κενά (φυσαλίδες) στη γόμωση, είτε μη εμφανείς αλλοιώσεις που επέφεραν τη μοιραία έκρηξη του βλήματος όταν ενεργοποιήθηκαν και πυροδοτήθηκαν τα «γεμίσματα» του βλήματος. Μια άλλη άποψη θέλει το βλήμα κατά την πυροδότηση να «φράκαρε» στον σωλήνα, με αποτέλεσμα να εκραγεί. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα των εμπειρογνωμόνων ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες και μέχρι τότε οφείλουμε να περιμένουμε…

***

Είχαν πρόβλημα δυσλειτουργίας οι πυροσωλήνες;

4 Το τραγικό συμβάν του Βόλου. Της απώλειας ζωής τριών παλικαριών του Στρατού, σε καιρό ειρήνης, από έκρηξη πυρομαχικού μέσα στον σωλήνα του όλμου, κατά εκτέλεση βολής.
* Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, δεν έχει περατωθεί η ανάκριση, οπότε πάσα παρέμβαση της στήλης είναι ανεπίτρεπτη.
* Ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά -και με ντοκουμέντα- τα παρακάτω:
— Ευθύς μετά την τραγωδία των Ιμίων διαπιστώθηκε έλλειμμα 1.650.000 πυροσωλήνων όλμων 81 mm.
— Το 1998 υπογράφηκε σύμβαση (09Α/98) σε κοινοπραξία ιδιωτικής εταιρείας και ΠΥΡΚΑΛ για την κατασκευή πυροσωλήνων, με μέσο όρο τιμής 11.000 δρχ. Και ενώ η ΠΥΡΚΑΛ κατασκεύαζε και παρέδιδε κανονικώς τους πυροσωλήνες, η ΓΔΕ, με αιτιολογία το «απόρρητο και επείγον», αναθέτει απευθείας στη γιουγκοσλαβική εταιρεία YUGIMPORT SDRR παραγγελία για 30.000 πυροσωλήνες, με τιμή 58 δολάρια έκαστος. Σημειωτέον ότι η μέση διεθνής τιμή του προϊόντος ήταν 25 δολάρια. Υπερκοστολόγηση 10 εκατ. δολάρια.
— Έκτοτε, μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο τι συνέβη και ποιες άλλες παραγγελίες τοποθετήθηκαν με το ευφυές πρόσχημα του «απόρρητου και επείγοντος». Λίγες, όμως, ημέρες προ της αποχώρησης του πρώην ΥΕΘΑ από το υπουργείο, η διαβόητη ΓΔΕ κυκλοφόρησε ένα έγγραφο, που σημείωνε επί λέξει (με υπογραφή κ. Τσοχατζόπουλου):
— Εγκρίθηκε από τον κ. ΥΕΘΑ προμήθεια 150.000 πυροσωλήνων στη Γιουγκοσλαβία με πρόσθετη OPTION 100.000. Εισηγούμεθα την προμήθεια (τιμές δεν αναφέρονται).
* Εν τω μεταξύ, η ΔΥΠ/ΓΕΣ, υπεύθυνη για τα πυρομαχικά, με τη Φ.621/11/G31486/20-Σεπτ-2001, αναφέρει:
— Οι πυροσωλήνες UTU-M93N σε εκπαιδευτικές βολές παρουσίασαν δυσλειτουργίες 20% έως 60%.
— Σε βολές με γέμισμα 0 παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες σε ποσοστό 100%.
— Για πυροσωλήνες 81 mm 10%-30%. Τα ελαττώματα χαρακτηρίσθηκαν κρίσιμα.
* Οπότε, προκύπτει το ερώτημα: Μήπως υπάρχουν ακόμη στον Στρατό πυροσωλήνες από τους «ύποπτους»; Ποιος έκλεισε την υπόθεση, στα μουλωχτά, το 2003, για να συγκαλύψει το φιάσκο του Άκη; Εδώ πρόκειται για αίμα και δεν ισχύει καμιά παραγραφή ευθυνών.
* Πρέπει να γίνει έρευνα.
* Προσθέτουμε ότι η υπόθεση των πυροσωλήνων όλμων καταγγέλθηκε το πρώτο το 2008 στο βιβλίο του συνεργάτη μας Κώστα Φράγκου «Λεηλασία της Άμυνας – Αμύνεσθαι περί… πάρτης» (εκδόσεις Γκοβόστη), χωρίς να συγκινήσει κανέναν.

***

Έκθεση πολεμικού υλικού σε ΗΠΑ

*Οργανώνεται από τον U.S. ARMY.

* Συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες.

* Παρούσα η ΑΝΥΕΘΑ, κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία, όπως φαίνεται, έχει γίνει ξεφτέρι στη γνώση των αμυντικών συστημάτων.

* Μαζί της και ο αναδυόμενος αστήρ του ΥΕΘΑ, ειδικός γραμματέας, κ. Αντ. Οικονόμου. Μήπως την κ. ΑΝΥΕΘΑ έπρεπε να συνοδεύει αρμόδιος στρατηγός του ΓΕΣ ή ο κ. Γεωργιόπουλος;

* Καλό ταξίδι και καλή διαμονή. Με όλα τα έξοδα πληρωμένα…

Αντουάν ο Μεγαλοπρεπής!

* Τα της Μεγάλης Εθνικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014», τα είπαμε στο προηγούμενο φύλλο. Αν θυμόσαστε, το σχόλιο έκλεισε με την παρατήρηση: Για μια γελοία απρέπεια, θα τα πούμε την επόμενη Κυριακή.

* Ιδού αυτή η, ασυγχώρητη, απρέπεια.

* Τα τρία αεροπλάνα πολυτελείας (VIP’S) προορίζονται για την εξυπηρέτηση αναγκών λίαν υψηλών προσώπων. Όταν η χρήση των αεροπορικών γραμμών είναι προβληματική ή το επιβάλλει η πίεση χρόνου. Είναι κυβερνητικά και όχι προεδρικά, πρωθυπουργικά ή υπουργικά. Σαφώς… Δεν είναι ΙΧ …

* Εξακολουθούν να είναι τρία, καίτοι ο κ. πρωθυπουργός, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, αποφάσισε να πωληθεί το μεγαλύτερο, EMBRAER, 32 θέσεων. Ξεχάστηκε η απόφαση. Δύο δεν τους έφταναν.

* Ο κ. Σαμαράς μετέβη στην Αλεξανδρούπολη και επανήλθε στην Αθήνα με το GULF-STREAM, 14 θέσεων, συνοδευόμενος μόνο από τον ΥΕΘΑ και τον αναδυόμενο αστέρα του ΥΕΘΑ, ειδικό γραμματέα, κ. Αντ. Οικονόμου, τελευταίου στην επετηρίδα της ηγεσίας του ΥΕΘΑ (υπουργός, αναπληρωτής, υφυπουργός, τέσσερις Αρχηγοί).

* Τον κ. Ορφανό, υπουργό Β. Ελλάδας, την κ. Φώφη Γεννηματά, τον κ. Λαμπρόπουλο και τους τέσσερις Αρχηγούς, τους έστειλε με την «πλέμπα» στο C-130.

* Το γεγονός προκάλεσε, οπωσδήποτε, μια πικρία στους εξαιρεθέντες, αλλά και τα δυσμενή σχόλια των λοιπών (βουλευτών, ξένων ακολούθων, δημοσιογράφων κ.λπ.).

* Δεν μπορούσε ο κ. πρωθυπουργός να συμπεριλάβει τους υπουργούς – υφυπουργούς – Αρχηγούς (επτά τον αριθμό) στους επιβάτες του GULF-STREAM; Θα έλεγα και τη μόνη κυρία, από τους δέκα βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αγνή Καλογερή. Το επέβαλε η στοιχειώδης ευγένεια, τακτ και συναδελφική συμπεριφορά. Επίσης, η αναγκαία, προς τα έξω, εικόνα της ενότητας.

* Πόσο ωραίο και λογικό θα ήταν, μια και επρόκειτο για πολεμική άσκηση, να έμπαινε και ο κ. πρωθυπουργός στο C-130;

* Τι σημαίνει αυτή η προβολή του κ. Οικονόμου; Ο οποίος, βέβαια, ουδεμία ευθύνη φέρει και φαίνεται και καλοσυνάτος.

* Ετοιμάζεται ένας νέος κομισάριος -τύπου Μπαλτάκου- για τις ΕΔ, μετά την αποχώρηση Αβραμόπουλου; Μαθήματα δεν πήραμε;

Σημεία και τέρατα…

* Στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής (12-Σεπ-14), όπου και συζητήθηκαν τα περιβόητα Αντισταθμιστικά, αναφέρθηκε (βουλευτές: Μαρία Γιαννακάκη, Γ. Νταβρής) ότι η ΓΔΑΕΕ αρνείται να παράσχει στοιχεία, γιατί αυτό αποτελεί… βιομηχανικό απόρρητο!

* Δεν μπόρεσα να πάρω ακόμη τα πρακτικά για να το επιβεβαιώσω. Έχω, όμως, δηλώσεις Νταβρή. Καταγγέλλει ο πτέραρχος: «Δεν ασκούμε έλεγχο στους εξοπλισμούς που γίνονται, γιατί δεν μας δίνουν στοιχεία όσον αφορά τι αγοράζουν, πόσο το αγοράζουν, πόσο χρειαζόμαστε αυτά που αγοράζουν και τι μας χρωστάνε οι ξένοι σε ΑΩ από τις αγορές αυτές. Υπάρχει τεράστιο θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, καθώς η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο σε κρατικές συμφωνίες και δαπάνες. Τα 2,7 δισ., που μας χρωστάνε για τα ΑΩ που δεν έχουν υλοποιήσει ακόμα οι ξένες εταιρείες στην Ελλάδα, θέλουν να τα «μπαλώσουν» με 185 εκατ. ευρώ, που μας ανακοινώθηκε ότι θα μας τα καταβάλουν για τα έργα που οφείλουν να κάνουν. Αυτό είναι ένα αίσχος. Μας κρύβουν φακέλους και κρίσιμες αποφάσεις.»

* Απόρρητα στοιχεία, λοιπόν, αποτελούν οι φρικτές υπερκοστολογήσεις υλικών που παρέχονται ως ΑΩ, όπως, π.χ., για:

— Τα ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ (κοστολογείται 1.800 ευρώ ενώ δεν κοστίζει πάνω από 500 δολάρια).

— Ελικόπτερα ΝΗ-90. Τηλέφωνο εκστρατείας 2.500 ευρώ, πραγματικής αξίας 600 ευρώ κ.λπ.

— 10 εκατ. ευρώ στη SIEMENS (υπεργολαβία) για τον ΕΡΜΗ της απάτης.

— Ονομαστική αξία 450.000 ευρώ για μετάφραση τεχνικών οδηγιών.

— 3,2 εκατ. ευρώ για ένα γερανοφόρο όχημα περισυλλογής.

— Ονομαστική αξία 3,7 εκατ. ευρώ για παιδικό σταθμό (ημιτελή) κ.ά.

* Και στα περισσότερα παραπάνω, πίσω από αυτά, κρύβονται δύο τρεις εταιρείες, οι οποίες τυγχάνουν ιδιαίτερης περιποίησης από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, που χειρίζεται το θέμα.

* Επανέρχομαι κι επαναλαμβάνω, απευθυνόμενος στον κ. πρωθυπουργό, τον κ. ΥΕΘΑ και ολόκληρη την κυβέρνηση. Είναι δυνατόν σήμερα, που η χώρα έχει γονατίσει, οι ΕΔ βογκούν, η ΓΔΑΕΕ να αποτελεί… Βατικανό, Βενιζέλειο κράτος εν κράτει και να μην ελέγχεται;

«Το κάστρο αλώθηκε»…

«Το κάστρο αλώθηκε». Με αυτό τον τρόπο, απόστρατος αξιωματικός, χαρακτήρισε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε ότι πολίτες που δεν έχουν ελληνική καταγωγή, δηλαδή δεν είναι Έλληνες το γένος, αλλά έχουν απλά την ελληνική ιθαγένεια, μπορούν να εισέρχονται στις στρατιωτικές σχολές. Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που όριζε ότι για να πετύχει κάποιος στη δέσμη των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αρκούσε απλά να έχει την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνας το γένος.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν ακόμα να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πάντως, δύο Σύμβουλοι Επικρατείας, οι Δ.Α. και Β.Α., διαφοροποιήθηκαν από την κρίση της πλειοψηφίας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και εξέφρασαν την άποψη ότι από τις συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό». Ως εκ τούτου, «είναι απαραίτητο, εν όψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από έλληνες πολίτες με ελληνική καταγωγή». Η πλειοψηφία όμως των Συμβούλων της Επικρατείας, ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών -δηλαδή το άρθρο 4 του Συντάγματος-, έκριναν ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται ως προσόν για την πρόσβαση στις στρατιωτικές σχολές, εκτός από την ελληνική ιθαγένεια και η ελληνική καταγωγή, είναι αντίθετες με το εν λόγω άρθρο…

***

Το υ/β «ΠΙΠΙΝΟΣ» καθελκύσθηκε…

4 Ενώ ο πρωθυπουργός, κ. Αντ. Σαμαράς, εβυθίσθη…

* Θέλοντας να στηρίξει τον προς εξαφάνιση υπό το ύδωρ αντιπρόεδρό του κ. Ευ. Βενιζέλο, του οποίου εκτελεί όλες τις εντολές και επιθυμίες, διεκήρυξε, υπό τα ειρωνικά χαμόγελα και χάχανα των παρόντων αλλά και τηλεθεατών, ότι «το έργο της αναβίωσης του προγράμματος των υποβρυχίων ανήκει στον κ. Ευ. Βενιζέλο, κατά τη θητεία του ως υπουργού Άμυνας». Γέλασαν και οι παροπλισμένες μαούνες.

* Προφανώς εννοούσε το σκάνδαλο της υπογραφής σύμβασης ακόμη δύο υ/β το 2010, ενώ είχε αφήσει το πρόγραμμα των τεσσάρων να βαλτώσει. Δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση στη Βουλή μετά την αίτηση Εξεταστικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ΒΕΝΙ διασώθηκε, κυριολεκτικά, από τις ψήφους-σωσίβιο των ΠασοκοΝεοδημοκρατών;

* Όσο προσπαθείτε, κύριε Σαμαρά, να καλύψετε τον εταίρο σας, το δεκανίκι σας, τόσο περισσότερο εκτίθεσθε μαζί. Η σιωπή είναι προτιμητέα. Τώρα ξύσατε πληγές. Επιπλέον, αποκρύψατε την πραγματικότητα. Ότι η αφύπνιση του προγράμματος ανήκει αποκλειστικά στον κ. Αβραμόπουλο και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του ΠΝ και του Αρχηγού του.

* Κύριε Αβραμόπουλε, a propos, που λένε οι Γάλλοι, τι τη θέλατε την αυτοπροβολή με το βάπτισμα του υ/β; Τι μπλέξατε με τις σαμπάνιες; Το ΠΝ διαθέτει γυναίκες – υπαξιωματικούς καλλονές. Δεν βάζατε μία να βαφτίσει το υ/β; Εκνευρίσατε περισσότερο τους ΑντωνοΜπένηδες.

Ε, όχι και εύσημα…

Πικρία άφησε σε πολλούς Νεοδημοκράτες, που παραβρέθηκαν στην τελετή αποδεξαμενισμού του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», η αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα εύσημα που του απέδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη γνωστή και πλήρως αποτυχημένη -όπως αποδείχτηκε- συμφωνία πώλησης των ΕΝΑΕ στον λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα τον Οκτώβριο του 2010. Τότε η ΝΔ την είχε καταψηφίσει στη Βουλή και αν κάποιος ρίξει μια ματιά στα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή, θα διαπιστώσει ότι τα επιχειρήματα της ΝΔ ήταν ουσιαστικά και απόλυτα τεκμηριωμένα. Και το χειρότερο, η ΝΔ δικαιώθηκε πλήρως από τις εξελίξεις! Τέλος πάντων, θα συμφωνήσουμε ότι άλλο ήταν το κλίμα το 2010, άλλο είναι το 2014, αλλά να αποδίδουμε και εύσημα στον Βενιζέλο, πάει πολύ…

***

Καινοτομίες Αβραμόπουλου….

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει βαλθεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που θα φύγει από το ΥΠΕΘΑ. Είναι σίγουρο ότι θα αφήσει τη «σφραγίδα» του στο ΥΠΕΘΑ. Με νομοσχέδιο λοιπόν καθιερώνει την τριετή θητεία Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ενώ δημιουργεί και υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το σχετικό άρθρο προτείνει: «Η θητεία των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τριετής. Η θητεία τους δεν ανανεώνεται και δεν παρατείνεται. Η αντικατάσταση Αρχηγού κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι δυνατή κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας και απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).» Η διάταξη, που θα ισχύσει μετά τις πρώτες κρίσεις αξιολόγησης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για την αντικατάσταση του όποιου Αρχηγού οψέποτε το κρίνει η κυβέρνηση (ΚΥΣΕΑ). Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία «Εσωτερικών Υποθέσεων», προβλέπει την ίδρυση μιας αυτοτελούς υπηρεσίας υπαγόμενης στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η οποία θα αναφέρει απευθείας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Α/ΓΕΕΘΑ. Αντικείμενο της δράσης της θα είναι «η διερεύνηση θεμάτων που αφορούν καταγγελίες για ενέργειες προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, το αξιόμαχο, την αποδοτική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος». Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα καθορίζονται τα θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και λειτουργίας της νέας αυτής υπηρεσίας. Έμπειροι αξιωματικοί, σχολίαζαν με νόημα ότι «δεν υπάρχουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα έθεταν σκοπίμως σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΕΔ» και άφηναν να εννοηθεί ότι η νέα υπηρεσία δημιουργήθηκε για επικοινωνιακούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους…

***

Πήραν εμπρός;

* Τα σούπερ – μαχητικά αεροσκάφη F-35 (Lightning II Joint Structure Fighters) της LOCKHEED.

* Το πρώτο μαχητικό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας (Royal Air Force) έκανε δίωρη, επιτυχή, δοκιμαστική πτήση στην αεροπορική βάση της Αριζόνα.

* Να δούμε πότε θα δοκιμασθεί το πρώτο από την τουρκική παραγγελία.

***

Επέτειος

* Στις 11 Οκτωβρίου, ο κ. Δ. Γεωργιόπουλος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια στον θώκο του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ.

* Υπηρέτησε έξι υπουργούς (Βενιζέλος – Μπεγλίτης – Αβραμόπουλος – Φράγκος – Παναγιωτόπουλος – Αβραμόπουλος).

* Καλή δεύτερη τετραετία…


Σχολιάστε εδώ