Τα χαρτιά του Σαμαρά για έξοδο του ΔΝΤ

Πιστοποιητικό ότι το χρέος είναι βιώσιμο αναζητεί ο Σαμαράς από το ΔΝΤ, που θα προκύπτει από τη συμφωνία απεμπλοκής του Ταμείου από την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη τα 12 δισ. ευρώ που θα έδινε το ΔΝΤ. Αυτό το χαρτί θα ανέμιζε ο πρωθυπουργός λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κατά την… παρθενική του ομιλία στη Βουλή επί της πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση, ως επιβεβαίωση ότι ο στόχος της εξόδου από το Μνημόνιο επιτυγχάνεται. Αλλά οι χρονικοί υπολογισμοί δεν του βγήκαν. Και τώρα θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των συζητήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον και ολοκληρώνονται σήμερα. Μόνο που οι προθέσεις της κυρίας Λαγκάρντ και του κ. Σόιμπλε δεν συμπορεύονται με τις επιδιώξεις και τις ελπίδες του Σαμαρά.

Η μεν γενική διευθύντρια είπε ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει μια… προληπτική στήριξη -δηλαδή, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από το οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει χρήματα όποτε τα χρειαστεί-, ο δε… δικός μας κ. Τόμσεν δήλωσε ότι είναι επικίνδυνη η έξοδος στις αγορές και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένα άλλο είδος σχέσης. Θέσεις που ισοδυναμούν με ένα ευγενικό «όχι»…

Αλλά και ο άλλος… φίλος μας, ο παντοδύναμος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, στο αίτημα του Σαμαρά για έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα επανέλαβε το… ποίημά του: Τα δεσμά παραμένουν.

Οι συσκέψεις

Όλες τις προηγούμενες μέρες η κύρια προτεραιότητα του πρωθυπουργού ήταν ο σχεδιασμός της απεμπλοκής από το ΔΝΤ. Αυτός ήταν και ο λόγος της μυστικής επίσκεψης του Σαμαρά στον πρώην υπουργό του, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σήμερα, Γιάννη Στουρνάρα. Ανέβηκαν στο ρετιρέ, όπου είναι το εστιατόριο, και μεταξύ τυρού και αχλαδίου συζήτησαν πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την αποχώρηση του ΔΝΤ. Η συνάντηση κράτησε μισή ώρα.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Μαξίμου με Χαρδούβελη, Παπασταύρου και Λαζαρίδη, στην οποία παραβρέθηκε και ο Στουρνάρας. Κατά μία πληροφορία, ήταν και ο αντιπρόεδρος Βαγγ. Βενιζέλος. Θέμα, η οριστική διαμόρφωση των θέσεων που θα προβάλει η κυβερνητική αντιπροσωπεία στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον στη σύνοδο του ΔΝΤ. Όπου, όπως υποστηρίζουν άτομα με εμπειρία από τέτοιες διαπραγματεύσεις, οι αποφάσεις δεν βγαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού έχει υποβάλει λεπτομερή έκθεση για το πώς μπορεί να φύγει το ΔΝΤ.


Σχολιάστε εδώ