Τάραξε τα νερά ο Μαρινάκης

Κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, απαντώντας στη σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ Μαίρη Σταθάκη, που του ζήτησε να πει τι παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ανέφερε ότι βρήκε συνολικές υποχρεώσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του συνδυασμού τού Β. Μιχαλολιάκου Τάσος Κάρλες αντέτεινε πως η «τρύπα» στα οικονομικά του δήμου δεν υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Μώραλης επέμεινε πως τα στοιχεία προέρχονται από την οικονομική υπηρεσία τον Σεπτέμβριο, ενώ τα στοιχεία του Τ. Κάρλε είχαν δοθεί τον Αύγουστο, όταν ακόμα δήμαρχος ήταν ο προκάτοχός του και προφανώς δεν ήταν τα πραγματικά. Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι το θέμα θα έληγε εκεί, πήρε τον λόγο ο Βαγγέλης Μαρινάκης και είπε: «Είστε πολύ ευγενικός, κύριε δήμαρχε, με ανίκανους ή απατεώνες που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα»!

Ακολούθησε πανδαιμόνιο και οι σύμβουλοι του Μιχαλολιάκου παραλίγο να… καβαλήσουν τα έδρανα και να πάνε προς τους συμβούλους της συμπολίτευσης. Ο Τ. Κάρλες ζητούσε να ανακαλέσει ο Β. Μαρινάκης και ο Γ. Βοϊδονικόλας φώναζε ότι υπόδικοι και απατεώνες βρίσκονται αλλού! Ο Χ. Τουμπέκης ρώτησε αν οι σύμβουλοι του συνδυασμού του Μώραλη, που ανήκαν μέχρι χθες στη διοίκηση Μιχαλολιάκου, περιλαμβάνονται στους απατεώνες, η δε Μελίνα Φύκια τόνισε ότι κάποιοι επί Μιχαλολιάκου πλήρωναν κι απ’ την τσέπη τους για να λειτουργούν οι διάφορες υπηρεσίες χωρίς να έχουν την οικονομική επιφάνεια του Μαρινάκη.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Δαβάκης μάταια ζητούσε να χαμηλώσουν οι τόνοι, ο δε Τ. Κάρλες και οι σύμβουλοι του συνδυασμού του επέμεναν να ανακαλέσει ο Β. Μαρινάκης τη λέξη «απατεώνες». Όμως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προχώρησε παραπέρα λέγοντας ότι: «Δεν πρόκειται να ανακαλέσω κάτι που θεωρώ σωστό. Όταν οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης δίνουν νούμερα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το κάνουν εν γνώσει τους, γιατί αυτοί διοικούσαν τον δήμο μέχρι πριν από ενάμιση μήνα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή να μην ξέρουν τι τους γίνεται, οπότε είναι ανίκανοι, ή προσπαθούν να μας παραπλανήσουν εν γνώσει τους, με ψεύτικα στοιχεία, οπότε προσπαθούν να εξαπατήσουν το συμβούλιο και υπό την έννοια αυτή είναι απατεώνες. Τα ψευδή στοιχεία υπάρχουν και τα παραθέσαμε, οπότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του». Οι σύμβουλοι του Μιχαλολιάκου αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση που συνεχίστηκε κανονικά. Με αποτέλεσμα σε όλες τις επιτροπές του δήμου και τις διοικήσεις της ΚΟΔΕΠ και του ΟΠΑΝ να εκλεγούν μέλη από τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και ανεξάρτητοι και να μην υπάρχει πουθενά εκπροσώπηση του συνδυασμού του πρώην δημάρχου!

Παράγοντες του Πειραιά που γνωρίζουν άριστα τα δημοτικά πράγματα, τόνιζαν ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι η κόντρα του Β. Μαρινάκη με τον Μιχαλολιάκο δεν έχει τέλος.

Να σημειωθεί ότι η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν έδειξε να ενοχλήθηκε από την επίθεση Μαρινάκη στον συνδυασμό του Μιχαλολιάκου. Απόδειξη ότι δεν διαφώνησαν με την απόφαση να γίνουν οι ψηφοφορίες για την πλήρωση θέσεων στις επιτροπές και τις διοικήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Τελικά, τους… βόλεψε όλους η αποχώρηση του συνδυασμού του Μιχαλολιάκου. Η συνέχεια της… ιστορίας εκτυλίχθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου όπου οι Τάσος Κάρλες και Γ. Βοϊδονικόλας υπέβαλαν μήνυση κατά του Β. Μαρινάκη για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση. Μάρτυρες μπήκαν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι του συνδυασμού (Βουγιουκλάκης, Καλαγιά, Μαστρονικόλας, Τουμπέκης) εκτός της Μελίνας Φύκια που αρνήθηκε.

***

// Το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων των εργαζομένων στον δήμο τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης είπε ότι ο Δήμος Πειραιά δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε έναν εργαζόμενο. Η διαδικασία που προτείνει το υπουργείο, είπε, δεν είναι δίκαιη, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη για τις μετατροπές των συμβάσεών τους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής που δημιουργούν οι απαιτήσεις της κυβέρνησης για επανέλεγχο είναι η περίπτωση του γιου του Τάκη Καλογερόγιαννη όπως την διηγήθηκε ο ίδιος: «Ο γιος μου πήγε σ’ ένα φροντιστήριο Αγγλικών στα Μανιάτικα και μετά από κάποια χρόνια που φοίτησε εκεί, κι εγώ πλήρωνα, πήρε ένα χαρτί. Με το χαρτί αυτό προσλήφθηκε στον Δήμο Αθηναίων με τη νόμιμη διαδικασία. Τώρα, μετά από 15 χρόνια που υπηρετεί κι έχει και δύο παιδιά, τον έδιωξαν, γιατί, λέει, το χαρτί που του έδωσε το συγκεκριμένο φροντιστήριο, που δεν υπάρχει πλέον, είναι πλαστό! Και δεν φτάνει που έχασε τη δουλειά του, αλλά του απήγγειλαν κατηγορία για πλαστογραφία και του ζητάνε να γυρίσει πίσω και 170.000 ευρώ!». Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος, στο οποίο εκφράζεται η αντίθεση στο καθεστώς της επανάκρισης των δημοτικών υπαλλήλων και καλείται η κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του, σύμφωνα με τα όσα ορίζει και η ΚΕΔΕ.

// Από την περασμένη Τρίτη στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπείται και η Χρυσή Αυγή. Τη θέση του εκλεγέντος Ν. Κούζηλου, που βρίσκεται φυλακισμένος στον Κορυδαλλό, πήρε ο πρώτος επιλαχών Ηλίας Κατσαφάδος, συνταξιούχος υπάλληλος του Δήμου Πειραιά, προερχόμενος από το Κανάλι 1. Πάντως, η παρουσία του εκπροσώπου της ΧΑ, προκάλεσε αντιδράσεις. Δεν προτάθηκε για καμία θέση στις επιτροπές του δήμου.

// Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Περάματος ο δημοτικός σύμβουλος Άγγελος Νικήτας αποκάλυψε ότι το ΠΕΔΥ έκανε συμβάσεις για γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι για όλο τον Πειραιά εκτός από την περιοχή του Περάματος. Αναρωτήθηκε δε, τι συμβαίνει. Το ίδιο αναρωτιόμαστε κι εμείς. Θα μας λύσει, άραγε, κάποιος αρμόδιος την απορία;

// Το θέμα των επικίνδυνων σωλήνων της ΕΥΔΑΠ έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Περάματος ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος. Όπως είπε, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί η υγεία των κατοίκων κινδυνεύει. Ζήτησε, δε, να γίνουν κινητοποιήσεις και παράλληλα επαφές των εκπροσώπων του δήμου και των φορέων με τη διοίκηση της εταιρείας για να βρεθεί κάποια λύση πριν φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο.

// Άρχισαν τα όργανα για τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο. Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Στάθης Αβραμιώτης παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ενώ τον ακολούθησε και η διαμερισματική σύμβουλος Ελένη Μαρκουλάκη. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι οι παραιτήσεις οφείλονται στις διαφορετικές θέσεις που έχουν στα θέματα του δήμου (παιδικοί σταθμοί, αξιολόγηση υπαλλήλων κ.λπ.) οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συνάδουν με την κομματική γραμμή που εφαρμόζει ο δήμαρχος. Η εξέλιξη αυτή πάντως θα πρέπει να ανησυχήσει τους ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, γιατί αν από τώρα άρχισαν οι διαφωνίες και οι διαφοροποιήσεις, σε πέντε χρόνια τι θα έχει γίνει;

// Την αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα επιδιώξει ο δήμαρχος Χ. Βρεττάκος. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, συγκρότησαν μεικτή επιτροπή η οποία εντός 30 ημερών θα υποβάλει μελέτη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σχέδιο Πόλης ώστε να απαγορευτεί η λειτουργία ρυπογόνων επιχειρήσεων και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου των 660 στρεμμάτων που θα εξασφαλίζει πάνω απ’ όλα την πρόσβαση όλων στη θάλασσα και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

// Ενώ, όμως, στο Κερατσίνι δεν υπήρξαν αντιδράσεις για την αλλαγή στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, στο… Πέραμα, δημοτικοί σύμβουλοι αποκάλυψαν ότι ο νέος σχεδιασμός αφαιρεί χώρους από το Πέραμα και τους προσαρτά στο Κερατσίνι και ζήτησαν από τον δήμαρχο να αντιδράσει άμεσα! Η συνέχεια θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον…

***

* Σταύρο Κασιμάτη, πρόσεχε! Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύεις να την πατήσεις α λα… Γιαννακάκη και πάλι και να μην έχεις πάρει… χαμπάρι τίποτα. Ο λεγάμενος, ο πρώην συνάδελφός σου, καλά κάνει και θέλει να αποκαταστήσει τη σύζυγό του, όχι όμως στην… πλάτη τη δική σου. Και τα χαρτιά για τα ΑΜΕΑ θέλουν πολλή προσοχή! Δεν έχουν γίνει δα και λίγα. Γι’ αυτό έχε τα μάτια σου τέσσερα!

***

Ούτε ψύλλος στον κόρφο του

Οργανωτικό χάος, διαλυμένες υποδομές και απίστευτο χρέος διαπιστώνει καθημερινά ότι παρέλαβε ο Γιάννης Λαγουδάκης στο Πέραμα. Έχει κάθε μήνα έλλειμμα που φτάνει τα 80.000 ευρώ, αφού τα μηνιαία έσοδα του δήμου (ΔΕΗ + ΚΑΠ) είναι περίπου 370.000 ευρώ, ενώ τα ανελαστικά έξοδα (μισθοδοσία + λειτουργικά) υπερβαίνουν τις 450.000. Την ίδια στιγμή τα χρέη στο ΙΚΑ είναι 5.000.000, σε προμηθευτές και έργα 10.000.000, και στα Ταμεία των εργαζομένων 1.000.000. Τα πράγματα το 2016 θα γίνουν ακόμα χειρότερα γιατί λήγει η περίοδος χάριτος εξόφλησης των δανείων και τα τακτικά έσοδα θα μειωθούν κατά 80.000 το μήνα. Ο δήμαρχος αναλώνεται καθημερινά σε παρεμβάσεις και παρακλήσεις στους αρμόδιους για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του δήμου. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στην υποστήριξη της Ρ. Δούρου αν και γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον, γιατί όλοι οι δήμοι έχουν προβλήματα και δεν μπορεί να ασχοληθεί μόνο με έναν. Ο ίδιος ο Γ. Λαγουδάκης, που έπεσε κατευθείαν στα βαθιά, και από απλός φωτογράφος που ήταν βρέθηκε ξαφνικά να είναι δήμαρχος, χωρίς να έχει εμπειρία ούτε καν δημοτικού συμβούλου, έχει πει: «Υπάρχουν τραγικά προβλήματα, ο δήμος κινδυνεύει να κλείσει. Δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αντιμετωπίζουμε τρομακτικά προβλήματα ανεργίας και φτώχειας, με πάνω από 3.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και περισσότερους από 8.000 πολίτες χωρίς πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο Δήμος Περάματος είναι ο πιο υπερχρεωμένος της χώρας αναλογικά με τον πληθυσμό του». Πόσο θα πρέπει να τρέχει για να τα βγάλει πέρα;

***

Συνεργασία με τον ΠΕΣΥΔΑΠ θέλει ο Δήμος Αθηναίων

Το τεράστιο έργο που επιτελεί ο ΠΕΣΥΔΑΠ μέσω του ΔΙΚΕΠΑΖ για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων αναγνωρίζει και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος εκδήλωσε την επιθυμία να συνεργαστεί με τον Σύνδεσμο για να «κλείσει» το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει με τα αδέσποτα για τα οποία δαπανά πολλά λεφτά κάθε χρόνο με πενιχρά αποτελέσματα. Η όλη ιστορία ξεκίνησε από την έκταση των 40 στρεμμάτων που είχε η φιλόζωη Έλεν Γουίν στα Μέγαρα και είχε δημιουργήσει ένα πρότυπο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Όταν δεν μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία του καταφυγίου το δώρισε στον Δήμο Αθηναίων για να το λειτουργεί και να το συντηρεί. Μέσα σε λίγα χρόνια ο χώρος μεταβλήθηκε σε εστία μόλυνσης, γεμάτος περιττώματα, ψοφίμια, άρρωστα ζώα και απίστευτη δυσοσμία. Οι αρμόδιοι του δήμου δεν είχαν την εμπειρία και τις γνώσεις για να το λειτουργήσουν, απευθύνθηκαν στον ΠΕΣΥΔΑΠ για να το αναλάβει. Και βέβαια ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να καλύπτεται από τις υπηρεσίες του ΔΙΚΕΠΑΖ, εξετάζει την προοπτική να ενταχθεί κι αυτός στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας-Πειραιά. Το γεγονός όμως ότι ο πρώτος δήμος της χώρας αναγνωρίζει το έργο του ΠΕΣΥΔΑΠ και θέλει να συνεργαστεί μαζί του δείχνει από μόνο του το μέγεθος της επιτυχίας τής υπό τον Γ. Γουρδομιχάλη διοίκησής του.


Σχολιάστε εδώ