Στο έλεος της μηνιγγίτιδας τα παιδιά

Και δεν κοστίζει τίποτε πενταροδεκάρες, για να πει ο πατέρας ότι θα καπνίσει λιγότερο ή θα πιει έναν καφέ λιγότερο για να κάνει το εμβόλιο στο παιδί του. Η κάθε δόση στοιχίζει 110 ευρώ (εκατόν δέκα ευρώ και ολογράφως, για να μην πει κανείς «δεν μπορεί να είναι τόσο ακριβό, κάποιο τυπογραφικό λάθος θα πρέπει να έχει γίνει»). Ένα μωρό δύο μηνών θα πρέπει να κάνει τέσσερις δόσεις, άρα 440 ευρώ συνολικά, ένας μισθός δηλαδή, μιάμιση σύνταξη των 300 ευρώ, εκεί που έχει φθάσει. Τα δε παιδιά ηλικίας 8 – 10 ετών πρέπει, για να προστατευθούν από τη μηνιγγίτιδα, να κάνουν δύο δόσεις, δηλαδή θα πληρώσει η οικογένειά τους 220 ευρώ. Και αυτό επειδή το εμβόλιο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του ΕΟΠΥΥ με τα φάρμακα των οποίων την αξία καλύπτει σε ένα ποσοστό.

Έτσι κατασκευάζεται το πλεόνασμα, κύριε πρωθυπουργέ. Μόνο που τον λογαριασμό, όπως στην περίπτωση του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας, τον στέλνετε στον πολίτη, που με το ζόρι τα βγάζει πέρα αν έχει ακόμη δουλειά, αφού δεν προλαβαίνει να πληρώνει φόρους και «χαράτσια». Και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τον άνεργο. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε, κύριε Σαμαρά, τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ανάλγητη περικοπή στη ζωή ενός παιδιού που δεν θα κάνει το εμβόλιο αν -ο μη γένοιτο- προσβληθεί από μηνιγγίτιδα αλλά και πόσο θα στοιχίσει η θεραπεία του. Τι θα πείτε τότε στον πατέρα του και στη μάνα του; Δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσα οργισμένα τηλεφωνήματα δεχόμαστε από γονείς από διάφορες περιοχές της χώρας οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα 440 ευρώ.

Θέλουμε να ελπίζουμε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι αύριο το πρωί κιόλας θα δώσετε εντολή να μπει το κρίσιμο εμβόλιο στη λίστα των φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά και να μη ζουν οι γονείς με την αγωνία ότι κινδυνεύει η ζωή τους γιατί δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν το εμβόλιο.

Αυτό το πρόβλημα, βέβαια, θα έπρεπε να το είχε λύσει από καιρό ο υπουργός Υγείας, αλλά φαίνεται ότι άλλες είναι οι προτεραιότητές του…


Σχολιάστε εδώ