Στα ενδότερα των ομάδων

* Έχει αρχίσει για τα καλά ο πόλεμος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό και στην κυβέρνηση σήμανε ήδη συναγερμός επειδή φοβούνται μήπως χαθεί κάθε έλεγχος. Το πρόβλημα διογκώνεται καθημερινά διότι οι συγκρούσεις εξαπλώνονται σε όλα τα επίπεδα, από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έως τα ερασιτεχνικά τμήματα των δύο «αιώνιων», που διοικούνται πλέον από τους οργανωμένους
οπαδούς.

* Αν και στη λειτουργία των δύο συλλόγων έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, οι παράγοντές τους λες και ζουν για την αντιπαράθεσή τους με τους απέναντι. «Άσπρο», λένε οι μεν και «μαύρο», φωνάζουν οι δε απλώς και μόνο για να δημιουργήσουν συνθήκες σύγκρουσης.

* Όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στη Σούπερ Λίγκα είναι ενδεικτικά για να αντιληφθεί ο καθένας ότι στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό τρέφονται από τον πόλεμο ανάμεσά τους. Πήγε ο Γιάννης Αλαφούζος στην οδό Αστροναυτών και έθιξε ζήτημα άνισης αντιμετώπισης από τα θεσμικά όργανα όσων ομάδων έχουν χρέη, αλλά τους επιτρέπεται να κάνουν μεταγραφές.

* Αν και απέφυγε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού να αναφερθεί στον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» βγήκαν μπροστά και απάντησαν με επίθεση στους «πράσινους». Αν και επί της ουσίας όλοι ζήτησαν το ίδιο πράγμα: Τη νομιμότητα σε όλες τις διαδικασίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την ισότιμη αντιμετώπιση των ΠΑΕ.

* Απλώς, από τη στιγμή που φάνηκε να βγαίνει μπροστά ο Αλαφούζος, στον Πειραιά έκριναν πως έπρεπε να απαντήσουν για να μην του
αφήσουν ελεύθερο πεδίο δράσης. Κάπως έτσι ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο και προκαλεί προβληματισμό στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό, αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση.

* Διότι δεν αναλώνονται οι αντιπαραθέσεις μόνο στο ποδόσφαιρο. Έχουν εξαπλωθεί εδώ και χρόνια στο μπάσκετ με την κατάσταση να χειροτερεύει σε καθημερινή βάση, διότι δύσκολα περνάει ένα 24ωρο δίχως μια δήλωση ή κάποια ανακοίνωση είτε
από τους «πράσινους» είτε από τους «ερυθρόλευκους».

* Μέχρι και τα θεσμικά όργανα του μπάσκετ ταλανίζονται από τον εμφύλιο που προκαλεί η αντιπαράθεση των δύο «αιωνίων». Εδώ βρίσκεται και η διαφορά με το ποδόσφαιρο, διότι σε αυτή την περίπτωση οι Πειραιώτες φαίνεται να διαθέτουν το πάνω χέρι και έτσι παρουσιάζεται μια εικόνα συσπείρωσης στη Σούπερ Λίγκα και σε μικρότερο βαθμό στην ΕΠΟ.

* Στον συνεταιρισμό είναι πιο εύκολα τα πράγματα, διότι ένα γκρουπ ομάδων ακολουθεί τα χνάρια του Ολυμπιακού και έτσι διατηρείται μια ενιαία γραμμή. Αντίθετα, στην Ομοσπονδία κρατούν ανάλογη στάση στα σοβαρά θέματα, αλλά υπάρχουν και καθημερινά πισώπλατα μαχαιρώματα του ενός παράγοντα στον άλλον.

* Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Παναγιώτη Δημητρίου, που διαπομπεύθηκε από διαρροές συναδέλφων του, επειδή δεχόταν ως ταμίας την οφειλή της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών. Το έγκλημα του Δημητρίου ήταν πως εκτός από χρέη ταμία στην ΕΠΟ διατελούσε και πρόεδρος στην ΕΠΣ.

* Στη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν και άλλες αντιπαραθέσεις με αφορμή τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στον Κλαούντιο Ρανιέρι. Ακόμα και έμμεσοι συνεργάτες συγκρούστηκαν δημόσια για χάρη του ιταλού τεχνικού και άφησαν με ανοικτό το στόμα τη δημοσιογραφική και παραγοντική πιάτσα, που γνώριζε όσα
αγνοούσε η κοινή γνώμη.

* Μεταξύ άλλων, η διεύθυνση επικοινωνίας που διατηρεί η ΕΠΟ διέψευσε κάθε σενάριο για την ύπαρξη προβλήματος με τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Έστω και αν επέμεναν ακόμα και οι συμπατριώτες του ιταλού τεχνικού ότι έδινε εξετάσεις χθες βράδυ στο Ελσίνκι
απέναντι στη Φινλανδία, αλλά και κόντρα στη Βόρειο Ιρλανδία την προσεχή Τρίτη στο «Γεώργιος
Καραϊσκάκης».

* Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν πηγαίνει καλά στον ομοσπονδιακό τεχνικό, από τον οποίο λείπει προφανώς το άστρο των προκατόχων του, δηλαδή, του Ότο Ρεχάγκελ και του Φερνάντο Σάντος. Μόνο τις παραμονές του αγώνα με τη Φινλανδία τέθηκαν νοκ
άουτ οι τρεις πρώτες επιλογές για τη θέση του αριστερού μπακ, ενώ γενικά ανατρέπονται διαρκώς τα πλάνα του Ρανιέρι από τραυματισμούς βασικών παικτών.

* Η γκίνια του Ιταλού έχει δώσει πεδίο δράσης στην γκρίνια που ακούγεται από διάφορες πλευρές, με συνέπεια στην ΕΠΟ να περιμένουν με το χέρι στη σκανδάλη για όποιον επιχειρεί να αμφισβητήσει τον νυν ομοσπονδιακό τεχνικό. Ο Γιώργος Σαρρής και οι συνεργάτες του, άλλωστε, επενδύουν την ύπαρξή τους στην καλή πορεία της Εθνικής και ξέρουν πως ενδεχόμενη αποτυχία θα στείλει πρόωρα σε παραγοντική συνταξιοδότηση πολλούς από τους σημερινούς συμβούλους της ΕΠΟ.

* Με τόσο λεπτές ισορροπίες, είναι απόλυτα κατανοητός ο εκνευρισμός που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ, που επηρεάζονται και από τον πόλεμο των «αιωνίων». Όπως θεωρείται φυσιολογικός ο προβληματισμός αρκετών συμβούλων που επιχειρούν να σώσουν τον εαυτό τους μέσα από διαρροές για τον διπλανό τους.

* Ο πόλεμος των «αιωνίων», πάντως, αποκλείεται να προχωρήσει δίχως παράπλευρες απώλειες. Ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος εμφανίζονται ως οι πιο αδύναμοι κρίκοι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους μέσα από τις προσωρινές διαταγές των πολιτικών δικαστηρίων και ειδικά του Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

* Η απόφαση της ΕΠΟ να συζητήσει το ενδεχόμενο αποβολής του Ηροδότου από το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής για τα επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, διότι είναι βέβαιο πως κάποιοι θα επιμείνουν για την επιβολή κυρώσεων στον ΟΦΗ και στον Πανιώνιο. Τόσο από εκείνες τις ομάδες που μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού όσο και από τις ΠΑΕ που επιχειρούν να μπουν απέναντι στο γκρουπ που ταυτίζεται με τον Ολυμπιακό.

* Μόνο τυχαία, άλλωστε, δεν ήταν η στάση των «ερυθρολεύκων», που βγήκαν απέναντι στον Γιάννη Αλαφούζο, όπως προαναφέραμε, αν και συμφωνούσαν και οι δύο πως πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά στις οικονομικές υποχρεώσεις των δύο ομάδων. Μια κίνηση που ακολούθησαν άμεσα κάποιες ΠΑΕ με πρώτους τους «κυανέρυθρους» και δεύτερους τους «κιτρινόμαυρους» του Εργοτέλη.

* Θα έχει συνέχειες η αντιπαράθεση μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού τόσο στο μπάσκετ όσο και στο ποδόσφαιρο. Και επαναλαμβάνουμε ότι το κόστος θα κληθεί να πληρώσει ο άμαχος πληθυσμός, που θα μετατραπεί σε παράπλευρη απώλεια.


Σχολιάστε εδώ