Ο Σαμαράς έπαιξε κι έχασε στην μπλόφα τον… «βαλέ» Βορίδη!

Από την εποχή της ΟΝΝΕΔ, παλιοί φίλοι του κ. Αντώνη Σαμαρά, που συγκροτούσαν την περίφημη ομάδα των Αβερωφικών, θυμούνται ότι ο σημερινός πρωθυπουργός προσπαθούσε να πολώνει καταστάσεις και να προωθεί σε καίριες θέσεις πρόσωπα της αρεσκείας του προκειμένου να ελέγχει τις καταστάσεις. Όταν όμως ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου, τους απομάκρυνε για να συστήσει μια νέα «ομάδα υπέρβασης» έως ότου αντικαθιστούσε τα μέλη κι αυτής της ομάδας για έναν «τρίτο» πυρήνα.

Για όσους από εκείνη τη γενιά εξακολουθούν να συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, το παράδειγμα με την «υπέρβαση» του κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά επιβεβαιώνει ότι οι αντιλήψεις του κ. Σαμαρά είναι ίδιες και απαράλλακτες για όσους κατά καιρούς στάθηκαν στο πλευρό του. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η επιλογή του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη για να τον αντικαταστήσει στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση, εξαιτίας της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Μιλάνο.

Η υποτιθέμενη αναβάθμιση του κ. Βορίδη δεν αποτελεί την «υπέρβαση», τη λέξη-κλειδί που χρησιμοποιεί από τις εποχές της Πολιτικής Άνοιξης ο πρωθυπουργός. Ήταν μια συνειδητή επιλογή να απαντήσει ο πρωθυπουργός στον λαϊκισμό, για τον οποίο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια διάλεκτο, που τη γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός Υγείας.

Κέρδισαν τις εντυπώσεις

Από την εξέλιξη της διαδικασίας φάνηκε ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μελέτησε πολύ καλά την κίνηση του πρωθυπουργού και μπλόφαρε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να δώσει τα… «ρέστα» της.

Πέρα από την αξιοπρεπή εμφάνιση που έκανε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την εισαγωγική ομιλία του κ. Βορίδη, η παρέμβαση του κ. Γιάννη Δραγασάκη ήταν αρκετή όχι μόνο για να «κάψει» τον «βαλέ» του κ. Σαμαρά αλλά και για να αλλάξει τη στάση της κυβέρνησης συνολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για όσα συνέβησαν στη Βουλή την πρώτη ημέρα τηλεφωνικώς από τον κ. Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος προηγουμένως είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Δραγασάκη. Ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι οι ομιλητές της συγκυβέρνησης εμφανίστηκαν ως αντιπολιτευόμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ!

Την ίδια εντύπωση σχημάτισαν και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς συντάκτες που παρακολουθούσαν την εξέλιξη της διαδικασίας. Ακόμα και το «γερό χαρτί» που επέλεξε ο πρωθυπουργός, ο κ. Βορίδης, δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες του κ. Σαμαρά αλλά και των Καραμανλικών υποστηρικτών του. Αντιθέτως, περιδίνησε τη συγκυβέρνηση σε ακόμα πιο δύσκολη πολιτική θέση.

Ο πρωθυπουργός διαισθάνεται πως ο πολιτικός χρόνος είναι αμείλικτος και δεν του αφήνει πολλά περιθώρια. Όσες «υπερβάσεις» κι αν κάνει, όπως ήταν η επιλογή του κ. Βορίδη ή τα εύσημα που απέδωσε στον πολιτικό συνεταίρο του κ. Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος», φαίνεται ότι πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει να τα παίξει όλα για όλα.

Οι φήμες και το «δακτυλίδι»

Η λανθασμένη επιλογή του κ. Σαμαρά να απαντήσει στον «αριστερό λαϊκισμό» με «δεξιό λαϊκισμό» (σ.σ. και ειδικά από τη Δεξιά που εκφράζει ο κ. Βορίδης) χωρίς να αντιτάξει έργο, αναμένεται να προκαλέσει κόστος στη Νέα Δημοκρατία. Πρόγευση θα έρθει με τις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Αντιλήφθηκαν το ολίσθημα στο Μαξίμου (ενώ στη Συγγρού ακόμα το ψάχνουν στις λεπτομέρειες). Κι ενώ οργιάζουν τα στοιχήματα, ακόμα και στο εντευκτήριο της Βουλής, για τον αναγκαστικό ανασχηματισμό πριν από την «ηρωική έξοδο» ή για το αν ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα είναι καλύτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος από την «παραθυρατζού» κ. Σοφία Βούλτεψη, σημειώθηκε κάτι ενδιαφέρον.

Μαθαίνουμε ότι υπήρξαν σκόπιμες διαρροές περί επικείμενων πολιτικών εξελίξεων σε κυβερνητικό και πολιτικό επίπεδο και περί «δαχτυλιδιού διαδοχής» από τον κ. Σαμαρά στον κ. Βορίδη. Σε μια κίνηση τακτικής, το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο χρησιμοποιώντας το «καμένο χαρτί» του Βορίδη, που μπορεί να είναι ο εκλεκτός των Καραμανλικών έναντι του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παίζοντας στο πόκερ της πολιτικής επιβίωσης, ο πρωθυπουργός μπορεί να «έκαψε» τον «βαλέ» του, αλλά παίζεται τι θα κάνει όταν θα μείνει στον «άσο» από τον υπόγειο πόλεμο διαδοχής. Κάποιοι άλλοι «καμένοι» βαλέδες τον περιμένουν στη γωνία…


Σχολιάστε εδώ