Μόνο 1.400 έλεγχοι έγιναν σε 9 μήνες σε επιχειρήσεις, πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εμβάσματα και offshore!

Αποτυχία για την οποία δεν έχουν ευθύνη οι εφοριακοί αλλά εκείνοι που έχουν απογυμνώσει τις Εφορίες από προσωπικό και έχουν διαλύσει υπηρεσίες που λειτουργούσαν σωστά, όπως το ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα εδώ και πολλούς μήνες να μη γίνονται έλεγχοι μετά τη λήξη του ωραρίου. Σταμάτησαν, μάλιστα, ακόμη και οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι που γίνονταν μέρα – νύχτα από κλιμάκια του ΣΔΟΕ στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Με ελάχιστο προσωπικό λειτουργούν τα δύο Ελεγκτικά Κέντρα, το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου) και το ΚΕΜΕΠ (Κέντρο Μεγάλου Πλούτου), κάτι που επιτρέπει να συνεχίζεται το πάρτι της φοροδιαφυγής. Και αυτό το αποτύπωσε με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ο κ. Χαρδούβελης, λέγοντας:

«Τα δύο μεγάλα Κέντρα Ελέγχου έχουν διενεργήσει κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2014 περισσότερους από 1.400 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εμβάσματα και offshore. Έτσι, μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2014 βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014, μέσω των 65 τμημάτων ελέγχου του πανελλαδικού δικτύου των ΔΟΥ, διενεργήθηκαν περίπου 2.500 έλεγχοι, οι οποίοι βεβαίωσαν 300 εκατ. ευρώ».

Ψύλλοι στ’ άχυρα είναι οι 1.400 έλεγχοι σε 9 μήνες, όταν οι ανέλεγκτες υποθέσεις εμβασμάτων ανέρχονται σε 24.710, οι offshore σε 6.230 και η λίστα Λαγκάρντ έχει 2.062 ονόματα. Χρειάζονται υπάλληλοι, φυσικά έμπειροι. Αν είχαν ελεγχθεί μόνο οι μισές από τις υποθέσεις των εμβασμάτων, με βάση το ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει ελέγξει μόνο 400 υποθέσεις και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί είναι 143.000.000 ευρώ, από τις 12.000 υποθέσεις θα προέκυπταν έσοδα γύρω στα 4,3 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει, επίσης, να ξέρει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης ότι το θέμα δεν είναι τι ποσά φόρων βεβαιώθηκαν, αλλά τι χρήματα εισπράχθηκαν. Και επ’ αυτού ο υπουργός δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ούτε που ρωτούν την Ομοσπονδία Εφοριακών

Αλλά πώς να λειτουργήσει σωστά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και να αποδώσει έσοδα στο κράτος όταν οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και η ηγεσία της κυβέρνησης δεν έχουν ζητήσει ποτέ τη γνώμη της Ομοσπονδίας των Εφοριακών και τις προτάσεις της. Απόδειξη, το απίστευτο που είπε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τρύφων Αλεξιάδης στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, ότι στα δύο χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά δημοσιεύθηκαν 37 ΦΕΚ που αφορούσαν νόμους, προεδρικά διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι εφοριακοί για τις αλλαγές και τις ρυθμίσεις.


Σχολιάστε εδώ