Με το βλέμμα στραμμένο στη διάδοχη κατάσταση…
Προφανής στόχος η αποτροπή της διενέργειας εκλογών το 2015 εξαιτίας της αδυναμίας της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η εξασφάλιση συναινέσεων για το θέμα του χρέους και τελικά η μακροημέρευση της παρούσας Βουλής μέχρι την εξάντληση της τετραετίας, έστω και αν βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναντιστοιχία με την κοινωνία.
«Η κυβέρνηση, εκεί που πήγαινε να βάλει τέλος την εκλογολογία και την Προεδρολογία, αμφισβητείται σοβαρά, κινδυνεύει να βρεθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης στα χέρια και να μην μπορεί να τη διαχειριστεί προς όφελός της», σχολίαζαν θορυβημένοι κυβερνητικοί βουλευτές στο περιστύλιο της Βουλής. «Εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από την κρίση», απαντούσαν στα σενάρια περί ενδοκυβερνητικών τριβών που θα φέρει ανατροπή. Καθώς το παρασκήνιο φούντωνε, οι πιο ψύχραιμοι το διασκέδαζαν λέγοντας ότι υπάρχει κοινός τόπος με τις εισηγήσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αφού και στη μία και στην άλλη περίπτωση το ζητούμενο είναι να κόψουν τον δρόμο σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή σε μία κυβέρνηση που θα κάνει κουμάντο ο ΣΥΡΙΖΑ… Κάποιοι μάλιστα… πικρόχολοι διέβλεπαν ότι στην παρούσα κατάσταση όπου ο σώζων εαυτόν σωθήτω, πολλοί με το βλέμμα στραμμένο στο χτίσιμο της διάδοχης κατάστασης σπεύδουν να πιάσουν στασίδι…
Το κλίμα για τις προτάσεις που ακούστηκαν μέσα στη Βουλή από πολλούς βουλευτές στην κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ειδικού σκοπού έστρωσαν, πριν από τη διεξαγωγή της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με ανάλογες δηλώσεις τους ο καραμανλικός βουλευτής Γ. Βλάχος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Ο ορισμός του Μάκη Βορίδη ως εισηγητή της πρότασης στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ενίσχυσε την καχυποψία των γαλάζιων και άναψε τις συζητήσεις για τα σενάρια διαδοχής και την επόμενη μέρα στη ΝΔ. Το διάστημα αυτό, μέσα και έξω από τη Βουλή, πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν σε υψηλούς τόνους ότι με την ακολουθούμενη πολιτική δεν βγαίνει το πρόγραμμα, μετατρέποντας το κλίμα εμπιστοσύνης που επεδίωξε να εισπράξει η κυβέρνηση σε κλίμα δυσπιστίας. Την ώρα που στο Μαξίμου προσμετρούσαν την επανένταξη του Ν. Κακλαμάνη, την αισιοδοξία ανέκοπτε παρέλαση βουλευτών από το βήμα της Βουλής που ζητούσαν αλλαγή ηγεσίας. Εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος προέβλεπε ότι, χωρίς αλλαγή πολιτικής, και εκλογές θα γίνουν και η ΝΔ θα τις χάσει ενώ ο υφυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος προεξοφλούσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους 180 βουλευτές για την Προεδρική εκλογή και άρα οι εθνικές εκλογές έρχονται!
Στο… εσωτερικό γαλάζιοι βουλευτές έδιναν μεν ψήφο εμπιστοσύνης, με τις τοποθετήσεις τους όμως αποδομούσαν τις πολιτικές Σαμαρά. Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφραζε δυσαρέσκεια για την πολιτική υπερφορολόγησης και προανήγγειλε πρωτοβουλία για την κατάθεση τροπολογίας για τη μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Και ο Προκόπης Παυλόπουλος άσκησε κριτική σε βασικές επιλογές της κυβέρνησης: Τη συμπόρευση με τη Μέρκελ και τις γερμανικές εμμονές μιας νεοφιλελεύθερης νομισματικής πολιτικής που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και την αθώωση των ενδοτικών κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου.
Χαρακτηριστική ήταν η αγωνία των γαλάζιων βουλευτών για την αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης, που καθιστά το μέλλον της άδηλο αλλά και βουλευτών του σπαρασσόμενου ΠΑΣΟΚ, κυρίως Παπανδρεϊκών, που δεν καταψήφισαν την κυβέρνηση, θέλουν όμως αλλαγή ηγεσίας. Σε αυτό το κλίμα τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Κρεμαστινός που πρότεινε εναλλακτική πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα στηρίξουν την κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ο Θάνος Μωραϊτης που τόνισε ότι δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά. Ο Νίκος Σηφουνάκης θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης, ενώ ο Μιχάλης Κασσής επανήλθε λέγοντας ότι δεν δεσμεύεται για την περαιτέρω στάση του χωρίς άμεση λύση στα «κόκκινα» δάνεια, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΝΦΙΑ.
Με τη διευκρίνιση ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Σπύρος Λυκούδης που αποχώρησε πρόσφατα από τη ΔΗΜΑΡ διατύπωσε πρώτος από το βήμα της Βουλής τη θέση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Την υποστήριξαν οι επίσης ανεξάρτητοι Γιώργος Νταβρής, Κωνσταντίνος Γιαβανόπουλος, Γιώργος Κασσαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Πάρις Μουτσινάς και Βασίλης Οικονόμου. Θετικά στο ενδεχόμενο αυτό τοποθετήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ
Τέρενς Κουίκ.