Με βάρκα την ελπίδα…

Οι επόμενες εβδομάδες προδιαγράφονται εξαιρετικά κρίσιμες και από την έκβαση μιας σειράς ζητημάτων θα κριθούν η πορεία της οικονομίας και οι προοπτικές της χώρας. Πρόκειται για τα stress test των τραπεζών -τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου-, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», το τέλος των οποίων θα σημάνει την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος. Ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά (ελπίζει) ότι μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής θα «φρενάρει» η εκλογολογία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, ως φαίνεται, θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη διατηρήσει σε μεγάλη ένταση. Ήδη από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι επίκεινται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις (εκλογές) μέσα στον Νοέμβριο με αφορμή την αδιάλλακτη στάση των δανειστών. Στο σενάριο της εκλογολογίας ενεπλάκη εντελώς απροσδόκητα και ο Β. Βενιζέλος ο οποίος κάλεσε τα στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης (ΠΑΣΟΚ και λοιποί…) να αρχίσουν να ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια και να είναι έτοιμοι για πρόωρες εκλογές ακόμη κι εντός του 2015. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα παραμένει ενεργό όσο διαρκεί η εκκρεμότητα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακραία…

Το κλίμα ακραίας πόλωσης που επικράτησε παραμονές, αλλά κυρίως στη διάρκεια, της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης αποτελεί πρόκριμα και πρόγευση για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στο πολιτικό σκηνικό μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα… επιχειρήματα και των δύο πλευρών (Σαμαράς, Βενιζέλος – Τσίπρας), όπως φάνηκε και από τη συζήτηση, είναι γνωστά: Οι κυβερνητικοί εταίροι θα κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, ότι οι εξαγγελίες του είναι ανέφικτες και τα μέτρα που προτείνει θα οδηγήσουν σε νέους δανεισμούς και νέα Μνημόνια. Ο δε κ. Τσίπρας θα τους καταγγέλλει ότι η πολιτική που ακολουθούν οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και τους πολίτες στην οριστική εξαθλίωση και ότι δεν διαπραγματεύονται, αλλά τηρούν κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών. Η αντιπαράθεση θα διανθιστεί με αρκετές δόσεις κινδυνολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης (σε σχέση με τις τράπεζες, τις καταθέσεις κ.λπ.) και σκανδαλολογίας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε βάθος χρόνου…

Με το… σταγονόμετρο προωθεί η κυβέρνηση τις περίφημες φοροελαφρύνσεις. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται η μείωση κατά 30% στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά όχι και η μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, η κατάργηση των τεκμηρίων κ.ά., για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι κατέρρευσε ο… μύθος των φοροελαφρύνσεων, ενώ διατηρούνται η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ. Η ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει το απαραίτητο αναπτυξιακό σοκ. Σύμφωνα με το προσχέδιο, το 2015 η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 3% (2,9%) και το πρωτογενές πλεόνασμα στα 5,4 δισ. Σημειώνεται ότι μέχρι να κατατεθεί το οριστικό κείμενο του προϋπολογισμού, τέλος Νοεμβρίου, θα υπάρχουν πολλές αλλαγές και προσθήκες σε σχέση φυσικά και με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα».

Όλα ανοιχτά…

Με ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα αποχώρησαν από την Αθήνα οι επιτελείς της «τρόικας», για να επιστρέψουν τέλος Οκτωβρίου, το αργότερο αρχές Νοεμβρίου. Μετά τα stress test των τραπεζών και τη συγκρότηση της νέας, υπό τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμφωνία δεν υπήρξε για τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό, τα συνδικαλιστικά, αλλά και για τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών περιορίστηκαν στο να ακούσουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για τις φοροελαφρύνσεις που περιλήφθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, αλλά η πλευρά των δανειστών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Προκλήσεις

Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πυροδοτούν οι προκλήσεις της Άγκυρας σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Η αποστολή σεισμογραφικού πλοίου στα όρια της περιοχής των ερευνών για κοιτάσματα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, ενώ η Λευκωσία αποφάσισε την αναστολή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία τους, Αντ. Σαμαράς και Ν. Αναστασιάδης συμφώνησαν σε μια από κοινού σθεναρή στάση, ενώ επικοινώνησαν με ευρωπαίους ηγέτες και τους ενημέρωσαν για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Υποστηρικτική, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι η ανακοίνωση από πλευράς ΗΠΑ ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες εντός της δικής της ΑΟΖ.

Πάνε κι έρχονται…

Η κρίση, που σοβούσε το τελευταίο διάστημα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, κορυφώθηκε με την αποπομπή της βουλευτού Ρ. Μακρή. Με ομόφωνη απόφαση τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας με την κατηγορία της αντικομματικής συμπεριφοράς. Αφορμή οι υβριστικοί υπαινιγμοί, ορισμένοι με συκοφαντικό ή και σεξουαλικό περιεχόμενο, που είχε διατυπώσει σε βάρος στελεχών του κόμματος. Στο υπόμνημά της η κ. Μακρή κατήγγειλε ως αντικαταστατική την αποπομπή της, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Π. Καμμένου και… απαίτησε να της ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Για «προσβλητικό περιεχόμενο» έκαναν λόγο από τους ΑΝΕΛ, ενώ σε δηλώσεις της η βουλευτής υποστήριξε εμμέσως ότι ο κ. Καμμένος και οι άλλοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία. Την επομένη της αποπομπής της ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος ανακοίνωσε την προσχώρησή του στους Ανεξάρτητους Έλληνες.


Σχολιάστε εδώ