Μετασυνεδριακές δονήσεις «ταρακουνούν» τη ΔΗΜΑΡ

Τι μέλλει γενέσθαι στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι δύσκολο πλέον κανείς να προβλέψει, ωστόσο η πρώτη αντίδραση από τα υψηλά κλιμάκια του κόμματος για το όσα διημείφθησαν ήρθε διά στόματος Χρήστου Μαχαίρα, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν προς τα έξω ότι το κόμμα βγήκε ενισχυμένο. «Η Δημοκρατική Αριστερά έχει πάλι στο τιμόνι τον Φ. Κουβέλη με ποσοστό που άγγιξε το 70% και διεκδικεί να συμβάλει και να συμμετάσχει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος, για να προσθέσει ότι «αυτό που κρατούμε είναι ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος, επισήμως, από του βήματος του συνεδρίου, διά του γραμματέα της ΚΟ, δήλωσαν ότι αποδέχονται και σέβονται τις αποφάσεις του συνεδρίου».

Ωστόσο, είναι προφανές πως λόγω του πρωτόγνωρου αυτού χάσματος που χωρίζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα από τον ίδιο τον πρόεδρό της, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αισθάνονται πλέον απελευθερωμένοι -και δεν το κρύβουν- να λειτουργούν άνευ κεντρικής καθοδήγησης. Στην πραγματικότητα, άλλωστε, η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε ως βασικό αίτιο τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιβίωση του κόμματος, όπως και την αγωνία για την επανεκλογή των βουλευτών σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Το εν λόγω χάσμα, πάντως, δικαιολόγησε τη… σπουδή του κ. Κουβέλη να συναντηθεί την επομένη του συνεδρίου με τους βουλευτές του για να επιβεβαιώσει κάτι που ούτως ή άλλως ήταν αυτονόητο: Ότι άπαντες επρόκειτο να καταψηφίσουν την κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Επιπλέον, Φώτης Κουβέλης και Δημήτρης Αναγνωστάκης συναντήθηκαν στο γραφείο του προέδρου και ήπιαν καφέ -σε ένδειξη ανακωχής- ενώ, όπως σημείωσε κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ στο «Π», «διατηρούμε ένα επίπεδο ευπρέπειας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκαν οι αρρυθμίες».

Έτσι όπως διαμορφώνεται η ανθρωπογεωγραφία στο εσωκομματικό πεδίο -με διάφορες ομάδες και απόψεις, δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει ιδιαιτέρως η απόφαση του συνεδρίου να διατηρήσει η ΔΗΜΑΡ την πολιτική και οργανωτική της λειτουργία. Πρώτη όλων η Μαρία Ρεπούση είπε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη πως «η αυτόνομη πολιτική και οργανωτική παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς», που αποφασίστηκε στο συνέδριο, «δεν σημαίνει υποχρεωτικά και αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές. Μπορεί ένα κόμμα να διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία και να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών», τόνισε η κ. Ρεπούση, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «είναι ένα ζήτημα που θα κριθεί στον χρόνο του, δηλαδή στις εκλογές». Επισήμως το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν θέλησε να την «αδειάσει». Στελέχη, ωστόσο, της Αγίου Κωνσταντίνου χαρακτήριζαν «απολύτως προφανές τι σημαίνει πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια» και άφηναν έτσι να εννοηθεί ότι η βουλευτής έχει παρερμηνεύσει πλήρως τις αποφάσεις του συνεδρίου. Κατά τα λοιπά, και σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους βουλευτές, ο Νίκος Τσούκαλης δεν είναι από τους φανατικότερους οπαδούς της σύμπραξης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει δηλώσει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από τις βουλευτικές εκλογές. Η Ασημίνα Ξηροτύρη (ορίστηκε δεύτερη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος) είναι υπέρμαχος της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Μαρία Γιαννακάκη έχει μετακινηθεί με αριστοτεχνικό τρόπο στην πλευρά της υποστήριξης του προέδρου. Σφόδρα επικριτικός για τις επιλογές του Φώτη Κουβέλη και το 1,2% των ευρωεκλογών εξακολουθεί να εμφανίζεται ο Γιάννης Πανούσης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Κυρίτσης κάνει λόγο για «κομματικές νομενκλατούρες». Μια πιο μετριοπαθή στάση τηρεί ο Θωμάς Ψύρρας, ενώ η Νίκη Φούντα παρακάλεσε όσους μιλούν εκ μέρους της «-αν έχουν την καλοσύνη- να περιμένουν και να δουν», τι θα επιλέξει πολιτικά η ίδια.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί»

Δίχως να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας και σε αντίθεση με παλαιότερες και μακράν ηπιότερες εμφανίσεις του, αυτή τη φορά επέλεξε να εξαπολύσει δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση. Επαναλαμβάνοντας τουλάχιστον δύο φορές τη φράση «η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί», έκλεισε το… μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση και υπέρ μιας «ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους» για προοδευτική ανασυγκρότηση, με μεγάλες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ οικειοποιήθηκε το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα -ότι Γαλλία και Ιταλία τάσσονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας του Βερολίνου- καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση ταυτίζεται με την κυρίαρχη στην Ευρώπη πολιτική, που εκφωνείται από τη Γερμανία». Σ’ αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση και απευθυνόμενος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, διερωτήθηκε: «Πού είναι το εθνικό σχέδιο που είχατε εξαγγείλει; Περιοριστήκατε σε μια έκθεση ιδεών και τίποτα πέραν αυτού».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης αυτή καθαυτή, ο κ. Κουβέλης τη χαρακτήρισε «ομολογία αδυναμίας» και σημείωσε ότι «ο στόχος είναι προφανής: Μια επίπλαστη κυβερνητική ενότητα που θα διασφαλίσει μια ελάχιστη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος». Ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν επενδύει στην αποτυχία της χώρας, ούτε στον λαϊκισμό, δηλώνοντας ότι: «Δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχεια και τη στασιμότητα».


Σχολιάστε εδώ