Κομμάτια και θρύψαλα έκαναν το ΠΑΣΟΚ

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «βαδίζουμε ανεπιστρεπτί στα ίχνη της Ένωσης Κέντρου και πιθανότατα θα έχουμε και το ίδιο τέλος».

Τα όσα δραματικά εξελίχθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τις συγκρούσεις και τις διαφοροποιήσεις προσέλαβαν ακόμα πιο έντονη μορφή με τις παρεμβάσεις στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, μέσω των παρεμβάσεων των κυρίων Κρεμαστινού, Σηφουνάκη και Μωραΐτη που ζήτησαν ανοικτά κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αμφισβητώντας τη στρατηγική επιλογή του Βενιζέλου για συμπόρευση με τον Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ.

Ο Μιχάλης Κασσής, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη δραματική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έθεσε θέμα ηγεσίας, τονίζοντας πως πρέπει «να κουβεντιαστούν όλα» πηγαίνοντας σε συνέδριο. Τόνισε την ανάγκη το κόμμα να παρακολουθεί και την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι «δεν είναι σωστή ακόμη και η συμπεριφορά του προέδρου», δικαιολογώντας απόλυτα τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που, μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση της ΚΟ, υποστήριξε ότι έχει ευθύνες και ο πρόεδρος.

Προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο Βενιζέλος κυριολεκτικά απασφάλισε κατά των πάντων μιλώντας για συνωμοσίες και Τούρκογλου.

Στη συνεδρίαση, για μία ακόμα φορά, επικράτησε αμφισβήτηση και χάος με σημαίνοντα στελέχη και βουλευτές να έχουν σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ τους, αλλά και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Την αρχή φαίνεται πως έκανε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, σε εκτενή τοποθέτησή του, άσκησε σκληρή κριτική στον Βενιζέλο και την ηγεσία τονίζοντας ότι το κόμμα υπολειτουργεί και πως δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απόσταση από την κοινωνία.

Κανείς δεν με είπε Τούρκογλου (μόνο ο Παπανδρέου) ήταν η άμεση απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όσοι ήταν παρόντες κάνουν λόγο για έναν «Βενιζέλο εκτός εαυτού, έναν άνθρωπο που απασφάλισε». Απαντώντας στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έκανε λόγο για «συνωμοσίες» υποστηρίζοντας ότι όλοι βάλλουν εναντίον του.

«Εγώ σηκώνω τον σταυρό του μαρτυρίου και όλοι βάλλετε εναντίον μου. Υπάρχουν συνωμοσίες εναντίον μου», είπε. Συνεχίζοντας, σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία, έβαλε στο στόχαστρο και τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει: «Άλλοι μου έστησαν το Ζάππειο. Τσογλάνια από το Συμπόσιο της Σύμης. Κανείς δεν με έχει πει Τούρκογλου στη ζωή μου. Με έχουν πει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο», είπε αναφερόμενος στην εποχή Παπανδρέου που το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διέρρεε ότι το πραγματικό όνομά του δεν είναι Βενιζέλος αλλά Τούρκογλου. Χαρακτηριστικό της έντασης του ξεσπάσματος Βενιζέλου κατά της περιόδου Παπανδρέου είναι η φράση παρόντος βουλευτή: «Κοιμάται και ξυπνάει βλέποντας τον Παπανδρέου στον ύπνο του. Εγώ αν ήμουν στη θέση του πρώην πρωθυπουργού δεν θα ερχόμουν στην Ελλάδα…».

Τον πρόεδρο του κόμματος στήριξε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία σημείωσε πως η εικόνα του κόμματος δεν είναι καλή και πως γι’ αυτό φταίνε όσοι μονίμως διαφωνούν. Στην υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε ο Θάνος Μωραΐτης λέγοντας πως «δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα είμαι σε ένα κόμμα με μια κυρίαρχη άποψη, πάντα υπήρχε πλουραλισμός. Ο Μωραΐτης είπε ότι «κάποιοι είναι εκτός τόπου και χρόνου αν πιστεύουν ότι τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές προτάσεις και διαφωνίες. Υποστήριξε δε ότι κάποιοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ μικρό κόμμα προσθέτοντας ότι «συνωμοσίες» κάνουν οι «καλικάντζαροι» και η «5η φάλαγγα», θυμίζοντας την προ ημερών ομιλία του Βενιζέλου.

«Δεν εννοούσα εσένα 5η φάλαγγα, είναι πιο χοντρό το παιχνίδι», φέρεται να είπε εκτός αιθούσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Μωραϊτη. Από την πλευρά του ο Συμεών Κεδίκογλου άσκησε κριτική επισημαίνοντας ότι στο κόμμα έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», την ΕΡΤ και τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Μιχάλης Κασσής μίλησε σε έντονο ύφος και έκανε λόγο για διάλυση του κόμματος ζητώντας την παραίτηση του γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη, από τη στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ο Κασσής είπε ακόμη πως θα πρέπει ο Βενιζέλος να δρομολογήσει την αντικατάσταση του Ανδρουλάκη και να αναλάβει και ο ίδιος τις ευθύνες του, στο βαθμό που του αναλογούν.


Σχολιάστε εδώ