Καμιά συμφωνία δεν δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του προέδρου του, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην υπογράφει συμφωνίες διεθνείς ή εγχώριες που θα δεσμεύουν τη χώρα χωρίς να ενημερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το πρώτο κόμμα και μάλιστα με «διαφορά συντριβής», όπως προέβλεψε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε μεν με χαμηλό, φραστικά, προφίλ, ωστόσο επί της ουσίας ήταν ιδιαίτερα αυστηρός, αφού ανέφερε ότι την προειδοποίηση για μη υπογραφή συμβάσεων χωρίς να ερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να την ακούσουν και στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.
Ξεκαθάρισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε δεσμεύσεις, που αφορούν Μνημόνια διαρκείας και απαντώντας στη φιλολογία των τελευταίων ημερών, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για συναίνεση του κόμματός του σε κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού».
Με δεδομένο ότι η προεδρική εκλογή, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών, καθίσταται σχεδόν με βεβαιότητα αδύνατη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει επίσπευση των εκλογών κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι επειδή ακριβώς είναι σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα και θα χάσει σίγουρα τις επόμενες εκλογές, δεν πρέπει η χώρα να ταλαιπωρείται επί τέσσερις μήνες και μάλιστα από μια συγκυβέρνηση που δεν έχει το κύρος να διαπραγματεύεται διεθνώς.
«Εδώ και τώρα εκλογές και μετά εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή με ευρύτατη συναίνεση, προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας διεθνώς», ήταν η σχετική αναφορά του Αλ. Τσίπρα, που παραπέμπει σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, παρά το γεγονός ότι η Βουλή που θα προκύψει μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου από την παρούσα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει νέο Πρόεδρο με απλή πλειοψηφία.
Σε έναν πρώτο απολογισμό της τριήμερης μάχης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι επιτελείς του κόμματος έδειχναν ικανοποιημένοι από την εν γένει παρουσία και όχι μόνο από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα.
Στην ουσία, τόνιζαν, η εικόνα που έβγαινε από την συζήτηση ήταν σαν να πρόκειται για πρόταση μομφής σε βάρος μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι για υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, αφού τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές της πλειοψηφίας το μόνο που έκαναν ήταν να επιτίθενται στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να γυρίσει μπούμερανγκ η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Όπως είναι φυσικό, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποίησαν την απουσία του πρωθυπουργού και τον εμπρηστικό έναντι της Αριστεράς λόγο του Μ. Βορίδη, που αναπλήρωσε τον Αντ. Σαμαρά, για να κάνουν λόγο για ακροδεξιά μετάλλαξη της ΝΔ, που δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του Κ. Καραμανλή.
Κοινή πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι από τη συζήτηση καταδείχθηκε ότι οι 180 απαραίτητοι βουλευτές είναι άπιαστο όνειρο και ως εκ τούτου οι εκλογές είναι σίγουρο ότι θα γίνουν το αργότερο τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ενδιάμεσο διάστημα.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν τη σιγουριά ότι η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση είναι χωρίς επιστροφή (οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα από 5,9% μέχρι 9,4%) και από εδώ και πέρα θα επικεντρωθούν -μέσα και από προτάσεις νόμων- στην εξειδίκευση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, οι οποίες, όπως εκτιμούν, άλλαξαν οριστικά το κλίμα.