Και υπουργός Άμυνας ο Σαμαράς!
Με τον τρόπο αυτό «φωτογράφισε» συγκεκριμένους υπουργούς και υφυπουργούς που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο στην… προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή με το βλέμμα στραμμένο προς τις κάλπες.
Έκτοτε τα σενάρια για αλλαγές και πρόσωπα κάνουν τον γύρο των βουλευτικών και δημοσιογραφικών γραφείων με το Μέγαρο Μαξίμου να εκφράζει απορίες για τις διαστάσεις που έχει πάρει η όλη υπόθεση. Αυτήν τη στιγμή η μόνη σίγουρη αλλαγή στην κυβέρνηση έχει να κάνει με τη θέση του υπουργού Άμυνας, όπου ο κατάλογος των υποψηφίων μακραίνει με αμείωτη ένταση. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί και συζητηθεί είναι των: Γ. Μιχελάκη, Ευρ. Στυλιανίδη, Κ. Μαρκόπουλου, Κ. Αρβανιτόπουλου και Γ. Κουμουτσάκου. Πληροφορίες ωστόσο από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι είναι κάτι περισσότερο από πιθανό το ενδεχόμενο το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας να το κρατήσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Πέραν των άλλων, για ν’ αποφύγει τις συνήθεις, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, γκρίνιες, ενστάσεις και πικρίες.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μίνι ανασχηματισμού με στοχευμένες αλλαγές μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Η στάση που τήρησε ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος στο ζήτημα της αξιολόγησης και ελέγχου των συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους τον έχει φέρει πρώτο στη λίστα των υποψήφιων προς αντικατάσταση. Η κίνησή του μάλιστα να συμπαραταχθεί δημόσια με την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, κόντρα στον Κυρ. Μητσοτάκη, εξόργισε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το σενάριο του μίνι ανασχηματισμού περιλαμβάνει ακόμη την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφ. Βούλτεψη, στην οποία «χρεώνεται» το παρατεινόμενο «αλαλούμ» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Επιπρόσθετα το τελευταίο διάστημα είναι σταθερά στο στόχαστρο της κριτικής παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου, που αμφισβητούν τον τρόπο που αντιπαρατίθεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται ωστόσο απίθανο η κ. Βούλτεψη να κινείται αυτοβούλως και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο. Τρίτος στη… μαύρη λίστα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος που οι κατά καιρούς δηλώσεις του τον έφεραν κόντρα σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές (λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, κόστος γάλακτος κ.ά.). Τελευταία διακινήθηκαν φήμες για προβλήματα στη συνεργασία του με τον προϊστάμενό του υπουργό Ν. Δένδια.
Το συγκεκριμένο σενάριο πάντως παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες καθότι και οι τρεις (Αργ. Ντινόπουλος, Σοφ. Βούλτεψη, Γ. Γιακουμάτος) θεωρούνται εκπρόσωποι της λαϊκής Δεξιάς. Με το σκεπτικό αυτό, τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Σαμαράς τους συμπεριέλαβε στο Υπουργικό Συμβούλιο στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα που είχαν εγκαταλείψει τη Νέα Δημοκρατία ή ετοιμάζονταν να το κάνουν τους επόμενους μήνες. Τυχόν αντικατάστασή τους λοιπόν, πέραν των άλλων, θα ισοδυναμούσε με «mea culpa» για τον ίδιο και θα είχε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Επιπλέον δεν προκύπτει από πουθενά η εκτίμηση ότι αν απομακρυνθούν οι συγκεκριμένοι θα εκλείψουν τα προβλήματα και η κυβέρνηση θα λειτουργεί αρμονικά.
Οι θιασώτες του μίνι ανασχηματισμού επισημαίνουν ότι οι αλλαγές προσώπων, σε συνδυασμό με την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα προσδώσουν στην κυβέρνηση μέρος της δυναμικής που έχει απολέσει στο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένας ανασχηματισμός, έστω και περιορισμένος, προβλήματα θα προσθέσει παρά θα λύσει τα υπάρχοντα. Εξ ου και έχουν προτείνει στον πρωθυπουργό να κρατήσει για αργότερα το χαρτί των κυβερνητικών αλλαγών, κατά προτίμηση μετά την Προεδρική εκλογή τον προσεχή Μάρτιο. Ο κ. Σαμαράς δεν αρέσκεται στους συχνούς ανασχηματισμούς -ο προηγούμενος έγινε μόλις τον περασμένο Ιούνιο- κι αυτός είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του.