Καβούρια έχουν στις τσέπες τους οι πλούσιοι ομογενείς

* Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα συνέβησαν πριν από μια εβδομάδα στην εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στη Νέα Υόρκη υπό την σκέπη του ιδρύματος για τη συγκέντρωση χρημάτων στην Ελλάδα Hellenic Initiative. Ενώ, λοιπόν, παραβρέθηκαν όλοι οι «διάσημοι» Ελληνοαμερικάνοι, όπως ο Τζον Κατσιματίδης, η Αριάνα Χάφινγκτον, ο Τζον Κάλαμος και άλλοι, κανένας δεν αποφάσισε να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πατρίδα του. Για την ακρίβεια, μετά βίας μαζεύτηκαν στο φιλανθρωπικό γκαλά περί τα 3.000.000 ευρώ από ανθρώπους που έχουν περιουσίες δισεκατομμυρίων. Κρίμα, λοιπόν, για την ελληνική ομογένεια που μας είχε συνηθίσει σε μεγαλύτερες και πιο πατριωτικές κινήσεις.

* Να δώσουμε και λίγο παρασκήνιο ως προς το πρόβλημα που προέκυψε με τα «κόκκινα» δάνεια. Μαθαίνει λοιπόν ο ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΗΣ ότι για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κατηγόρησε ο Νίκος Δένδιας τη μεριά του υπουργείου Εργασίας, θεωρώντας πως ο Γιάννης Βρούτσης τον υπέσκαψε κι άλλαξε την ατζέντα λόγω δικών του πολιτικών συμφερόντων. Στην προσπάθειά του να μεσολαβήσει, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έκανε τα πράγματα χειρότερα με αποτέλεσμα να υπάρξει η έκρηξη του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, ο οποίος νόμιζε ότι το ζήτημα είχε κλείσει. Για τους γνώστες των διαδρόμων της οδού Νίκης, όπου συστεγάζονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, η έχθρα Δένδια – Χαρδούβελη είναι παραπάνω από δεδομένη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο νεοδημοκράτης υπουργός θα γίνει ο καταλύτης της απομάκρυνσης του καθηγητή.

* Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, πάντως, μαθαίνουμε ότι με τον Γκίκα Χαρδούβελη καλή συνεργασία δεν υπάρχει, ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος για να λύσει το όποιο πρόβλημα που προκύπτει πρέπει να απευθύνεται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσφατα μάλιστα ο Μητσοτάκης γκρίνιαζε κατά του κ. Χαρδούβελη λέγοντας ότι είναι «ανύπαρκτος» στο κυβερνητικό σχήμα. Πληθαίνουν δηλαδή οι φωνές που είναι κατά του κ. Χαρδούβελη. Και από δω και πέρα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συνέχεια.

* Πολλές και σημαντικές οι επενδύσεις των Κινέζων της Cosco στο λιμάνι. Φθάνουν σε ποσά άνω των 300 εκατ. ευρώ. Βέβαια οι ασιάτες επενδυτές δεν λησμονούν ότι βρίσκονται στη χώρα όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Όπως για παράδειγμα το να αναλαμβάνουν εταιρείες που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καν πτυχίο πάνω από την 4η τάξη τα πιο σημαντικά λιμενικά έργα των τελευταίων ετών. Αναφερόμαστε στην εταιρεία ΤΕΚΑΛ, που μέχρι το 2010 δεν παρουσίαζε δραστηριότητα σε αυτού του είδους τα έργα και τώρα επιδιώκει να καταστεί συνεργάτης – πυλώνας των Κινέζων. Όπως το να συμμετάσχει σε έργα παραχώρησης. Πάντως το θέμα ακόμα δεν έχει απασχολήσει την κινεζική πρεσβεία η οποία ως συνήθως μαθαίνει τις εξελίξεις τελευταία.

* Άσχημα πράγματα στον Δήμο της Αθήνας. Πρώην στενός συνεργάτης του Θόδωρου Πάγκαλου έχει πιάσει στασίδι σε σοβαρά έργα καινοτομίας, παρέα με ομάδα εκσυγχρονιστών. Κι όλα αυτά θα ήτανε καλό εάν λειτουργούσαν. Έλα όμως που χάνονται σημαντικοί πόροι από έργα του ΕΣΠΑ.

* Απογοητευμένος από την κατάσταση που παρακολούθησε δήλωνε σε συνεργάτες του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρισί Γκουαγιάλ σχετικά με τον τρόπο που οι έλληνες διαπραγματευτές κινήθηκαν. Κύριο γνώρισμα των συμπατριωτών μας που έχουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους ήταν η μεταξύ τους διχογνωμίες, γεγονός που έκανε μεγάλη εντύπωση στην απέναντι πλευρά.

* Διαγωνισμό για το επονομαζόμενο «Κοινωνικό Σχολείο» προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Και μάλιστα με ποσά 3 εκατ. ευρώ σε περίοδο που δεν υπάρχει φράγκο. Τι συμβαίνει εκεί στο γραφείο του Ανδρέα Λοβέρδου και κατά πόσο επιτρέπεται να γίνονται τέτοια βαρύγδουπα έργα όταν δεν υπάρχουν λεφτά για στοιχειώδη πράγματα.

* Η κρίση κρίση, το λουκέτο λουκέτο, όμως τώρα η ΝΕΡΙΤ ετοιμάζεται να δώσει 816.000 ευρώ, μέσω κλειστού διαγωνισμού, για το έργο της μέτρησης και καταγραφής τηλεθέασης τηλεοπτικών προγραμμάτων των πανελλαδικών και μη καναλιών, όπως και της καταγραφής της τηλεοπτικής συμπεριφοράς των τηλεθεατών σε πανελλαδική βάση. Γιατί άραγε η ΝΕΡΙΤ θέλει να πληρώσει για κάτι που όλοι οι πελάτες της διαθέτουν στα γραφεία της; Ποιος θα είναι ο τυχερός αυτής της δαπάνης;

* Αληθεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει επικοινωνιακή στρατηγική και πρόσφατα κατέφυγε σε γνωστή διαφημιστική εταιρεία του Χαλανδρίου;

* Δύσκολες ημέρες για τη Cyta στην Ελλάδα η οποία αλλάζει διαρκώς πρόσωπα στη διοίκησή της. Η εταιρεία μαθαίνουμε ότι, παρά την πρόσφατη συμφωνία που έχει κάνει, ψάχνει εναγωνίως τρόπο απεγκλωβισμού από τη χώρα μας. Όμως, δεν βρίσκει τον κατάλληλο αγοραστή και φυσικά το τίμημα που ζητάει. Την ίδια ώρα στην Κύπρο γίνεται σφαγή εργαζόμενων λόγω των δομικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εκεί κρίση.


Σχολιάστε εδώ