«Θα βγάλω τη χώρα από το ΔΝΤ και θα ρυθμίσω το χρέος»

Σύμφωνα μάλιστα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει δημόσια την απόφασή του αυτή (ενδεχομένως και με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό) προς τα τέλη του Οκτωβρίου, αρχές του επόμενου. Θα είναι αυτό το «ισχυρό χαρτί» του εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Ελπίζει, δε, ότι μέχρι τότε θα υπάρχει σημαντική εξέλιξη και στο ζήτημα του χρέους, οπότε θα πάει στη Βουλή με… άλλον αέρα για τις κρίσιμες ψηφοφορίες. «Εγώ θα βγάλω τη χώρα από το ΔΝΤ, θα ρυθμίσω και το χρέος. Από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι των βουλευτών να αποφασίσουν», λέει στις συνομιλίες του με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πίσω από την αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά κρύβεται η ανησυχία του για την πορεία φθοράς που ακολουθεί η κυβέρνηση -και αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με αφορμή το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αντιλαμβάνεται ότι πρέπει πάση θυσία να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για τον λόγο αυτό θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου τον Φεβρουάριο να εκλεγεί ο διάδοχος του Κ. Παπούλια. Στο πλαίσιο αυτό δείχνει αποφασισμένος, έτσι τουλάχιστον εμφανίζεται, ακόμη και να πάει κόντρα στα μηνύματα που του στέλνουν εκτός Ελλάδος παράγοντες. Με τελευταία την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, που επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται προληπτικά οικονομική βοήθεια από το Ταμείο. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις αρχές του 2016, αλλά ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να προχωρήσει στη διακοπή του τον προσεχή Δεκέμβριο. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι σπαρμένος με αγκάθια, ενώ η απόφαση για απεμπλοκή από το ΔΝΤ πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη, τυπικά τουλάχιστον, των δανειστών. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή βγει προς τα έξω η εικόνα της σύγκρουσης, οι αγορές θα κλείσουν και η χώρα μας δεν θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλά ή έστω ανεκτά επιτόκια. Κι επειδή τα ποσά που θα χρειαστούν για τη διετία 2015-2016 υπερβαίνουν κατά πολύ τα 20-22 δισ., οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στον επόμενο μήνα θα αναζητήσουμε από τις αγορές (με την έκδοση ομολόγων) ποσό της τάξης των 9-10 δισ. Παράλληλα εκτιμούν ότι τα stress test θα δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη από νέα χρηματοδότηση, οπότε τα 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί η κυβέρνηση να τα διαθέσει για άλλους σκοπούς, όπως στην πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, ειδικά, δε, αν η χώρα μας έχει αποφασίσει να απεμπλακεί από το ΔΝΤ παρά τις αντιρρήσεις των δανειστών.


Σχολιάστε εδώ