Δώρον άδωρον οι δόσεις χωρίς «κούρεμα» κατά 80% των τοκογλυφικών προσαυξήσεων και προστίμων

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, με αναλυτικές ρυθμίσεις για το επιτόκιο που θα ισχύσει –το οποίο σήμερα είναι 8,15% και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατέβει στο 4,5%– όπως και για τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το λιγότερο διπλάσια από το κεφάλαιο.

Και εδώ τίθεται το μεγάλο θέμα. Έχει γραφτεί ότι θα υπάρξει «κούρεμα» κατά 50% των προσαυξήσεων και των προστίμων, τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξεπεράσει ακόμη και τον αδίστακτο τοκογλύφο Σάιλοκ. Να μην περιμένουν, όμως, στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μαξίμου τα έσοδα που υπολογίζουν αν δεν γίνει γενναίο «κούρεμα», καθώς η φτώχεια έχει πέσει παντού και λόγω της αναδουλειάς οι περισσότερες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες (που σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα), χρωστάνε λεφτά στους εργαζομένους τους και σε αυτούς που έχουν απολύσει. Και αχτίδα φωτός δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Για να μπουν λεφτά στο Ταμείο, το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των προστίμων πρέπει να μην είναι μικρότερο του 80%, ώστε ο οφειλέτης να μπορεί να πληρώνει τη δόση των παλιών οφειλών και να καταβάλλει και τα τρέχοντα, φόρους και εισφορές. Μόνο έτσι θα έχει αντίκρισμα και για τις δύο πλευρές η πολυπόθητη από χρόνια ρύθμιση και δεν θα είναι μια από τα ίδια, ανάλογη με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, στις οποίες ελάχιστοι οφειλέτες είχαν μπορέσει να ενταχθούν και στη συνέχεια είχαν σταματήσει γιατί δεν είχαν το ποσό της δόσης. Ένα «κούρεμα» κατά 80% θα ανακουφίσει την Αγορά και θα αλλάξει το κλίμα, από τη στιγμή που ο οφειλέτης δεν θα ζει κάθε στιγμή υπό την απειλή του Αυτοφώρου και της σύλληψης, σαν τον πιο αδίστακτο δολοφόνο, αλλά θα μπορεί να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό και σε προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έφερε η θύελλα, που σάρωσε ό,τι έκτιζε χρόνια τώρα. Και ταυτόχρονα θα έχει εισπράξεις και το κράτος. Αλλιώς, θα συνεχίσει να κλωτσάει τα δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που κάθε μήνα αυξάνονται, και απλώς θα έχει στο… τεφτέρι λεφτά που του χρωστάνε φαλιρισμένοι πελάτες…

Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν τους οικονομικούς εγκεφάλους που θα καταρτίσουν το σχετικό νομοσχέδιο (ελπίζουμε να μην είναι ο Καραβίτης του ΕΝΦΙΑ, που προκάλεσε έμφραγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, ή κάποιος καινούργιος Καραβίτης), αν πραγματικά θέλει ο Σαμαράς να βοηθήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων -το αύριο των οποίων είναι άμεσα συνδεδεμένο από τα χρήματα που θα εισπράξουν- να βγουν από τον γύρο του θανάτου.


Σχολιάστε εδώ