Δρόμος χωρίς επιστροφή για τη ΝΔ

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα ηττηθεί στις εκλογές, ενδεχομένως με μεγάλη διαφορά, ενώ βαρύ θα είναι το πολιτικό τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει και το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη δυναμική του, κεφαλαιοποιεί τα κέρδη της στρατηγικής που ακολουθεί, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των μετακινήσεων ψηφοφόρων από όλα σχεδόν τα κόμματα, ακόμη και από τη Χρυσή Αυγή.

Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα έχει δημιουργήσει κλίμα ηττοπάθειας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που εντείνεται σταδιακά και όλο και περισσότερα στελέχη προσχωρούν στην άποψη ότι… η ήττα είναι αναπόφευκτη. Το κλίμα ηττοπάθειας έχει εισχωρήσει και στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου αντίθετα από την εικόνα αισιοδοξίας που εκπέμπεται, η ανησυχία είναι διάχυτη, ενώ κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται απογοητευμένος. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί γενικότερα στην κυβερνητική παράταξη είναι η… διαπίστωση παραγόντων της Λ. Συγγρού που μετέχουν ενεργά σε όλες τις διεργασίες: «Αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να έπιανε μέχρι και 40% και να είχε αυτοδυναμία». Επισημαίνουν ακόμη ότι το κλίμα αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται, καθώς οι κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση είναι «σπασμωδικές», αποσπασματικές κι ως εκ τούτου δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εκείνο που επιτείνει την αγωνία και την ανησυχία υπουργών και βουλευτών είναι η στάση που τηρούν οι δανειστές, ιδίως οι Ευρωπαίοι. «Τον έχουν εγκαταλείψει όλοι τον Σαμαρά. Τίποτα από όσα του υποσχέθηκαν, δεν έχουν τηρήσει», είναι η παρατήρηση που κάνουν οι περισσότεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ήλπιζαν (άγνωστο με βάση ποια δεδομένα) ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου οι δανειστές θα είχαν ανοίξει κατά τρόπο σαφή το ζήτημα του χρέους. Με βάση αυτό το «δεδομένο» στις διάφορες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη Λ. Συγγρού, είχαν καταστρωθεί σχέδια για την «τελική επίθεση». Που θα ξεκινούσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωνόταν στο τέλος Νοεμβρίου με πλήρη αναστροφή του πολιτικού κλίματος! Φθάσαμε αισίως στα μέσα Οκτωβρίου κι όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, οι δανειστές δεν βιάζονται να λύσουν το πρόβλημα για το χρέος και ανθίστανται στα σχέδια της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα επιχειρούν να «μπλοκάρουν» τις αποφάσεις (μειώσεις φόρων) που θα ανακουφίσουν τους πολίτες κι ενδεχομένως θα συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μέχρι την ύστατη ώρα ο κ. Σαμαράς προσπαθούσε να πείσει την Άνγκ. Μέρκελ να δώσει το «οκέι» για τις δόσεις αποπληρωμής των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που υπουργοί και βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και η Νέα Δημοκρατία να αποφύγει την ήττα στις εκλογές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις (εκτιμήσεις) ότι επίκειται ήττα με μεγάλη διαφορά. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι περισσότεροι δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει το τέλος («πάμε κατευθείαν στον γκρεμό», «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την καταστροφή»). Άλλοι πάλι κάνουν… ασκήσεις αισιοδοξίας («αν προχωρήσουμε γρήγορα στις αναγκαίες κινήσεις, υπάρχει χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση»). Ορισμένοι, όπως ο πρώην υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος, δεν διστάζουν να μιλήσουν δημόσια για το ενδεχόμενο ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αν κι εφόσον δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική. Άπαντες όμως συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αν ξεπεράσουμε τον κάβο αυτό χωρίς απώλειες, πάμε για εκλογές το 2016, οπότε η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της πολύ χρόνο για να προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα», λένε. Κάποιοι περισσότερο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση αυτή «όλα θα ξεκινήσουν από το μηδέν».


Σχολιάστε εδώ