ΔΙΑΤΙ να το ΚΡΥΨΩΜΕΝ άλλωστε…
Ανησυχούν οι λεφτάδες…
Και οικονομικοί παράγοντες «εμπλέκονται» -τουλάχιστον αυτό λένε οι σχετικές πληροφορίες- στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης. Είτε μετά τις εκλογές, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, είτε, ακόμη… καλύτερα, πριν από τις εκλογές. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι οικονομικοί παράγοντες δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, διότι κάτι τέτοιο θα ανατρέψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και -κυρίως- τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς τους. Θα προτιμούσαν, λοιπόν, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης στα πρότυπα αυτής του Λ. Παπαδήμου, με ορίζοντα διετίας μάλιστα, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι βασικοί δείκτες της οικονομίας. Κι επειδή ένα τέτοιο ενδεχόμενο δείχνει να είναι ανέφικτο, «προωθούν» το ίδιο σενάριο για μετά τις εκλογές. Η προοπτική μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά… ενθουσιάζει τους οικονομικούς παράγοντες. Τους περισσότερους εξ αυτών τουλάχιστον…
4 για 1 θέση
Η επιστροφή του Ν. Κακλαμάνη ανακατεύει ξανά τα χαρτιά στην Α’ Αθηνών. Αν, όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές, θα εκλέξει δύο και στην καλύτερη περίπτωση τρεις βουλευτές. Αν υπολογίσουμε ότι οι δύο έδρες είναι «καπαρωμένες» από Ντ. Μπακογιάννη και Όλγα Κεφαλογιάννη, τότε για την τρίτη (έδρα) θα δώσουν μάχη Β. Κικίλιας, Φ. Πιπιλή, Ν. Κακλαμάνης, και Αντ. Ψυχάρης, με τον πρώτο να υπερτερεί… Ο Παυλόπουλος, όπως έχει δηλώσει, δεν πρόκειται να πολιτευτεί.
Τι τον πείραξε…
Πληροφορούμαι ότι ένα από τα πολλά ζητήματα που έβαλε ο Ν. Κακλαμάνης στον πρωθυπουργό στη συνάντησή τους στη Μουρούζη ήταν και ο τρόπος με τον οποίο τον είχε θέσει εκτός Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζω ότι τότε ο κ. Σαμαράς είχε συντάξει επιτόπου (στη Βουλή) ο ίδιος χειρόγραφη ανακοίνωση, κάτι που όπως του είπε ήταν «προσβλητικό» για την πολιτική του υπόσταση. Ο κ. Σαμαράς την απέδωσε στον εκνευρισμό της στιγμής…
Καραμανλικά καρφιά…
Ένας ακόμη Καραμανλής, ο γιος του Αχιλλέα, συνονόματος με τον ξάδελφό του πρώην πρωθυπουργό, έχει ενστάσεις για την πολιτική της κυβέρνησης. Δημιουργεί μονοπώλια και ολιγοπώλια, αυτήν τη φορά ιδιωτικά, και αντί να ευνοεί τους πολλούς, ευνοεί τους λίγους. Και το άρθρο του στο «Βήμα» καταλήγει με καρφιά… «Στόχος του φιλελευθερισμού είναι να δίνει την ευκαιρία στους πολλούς να ευημερήσουν και όχι να περιχαρακώνει τα οφέλη των λίγων»!
* Κάπως πρόωρο, είναι αλήθεια, αλλά η κίνηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Νταβρή να μην καταψηφίσει, αλλά να απόσχει από την προχθεσινή ψηφοφορία, από ορισμένους θεωρήθηκε ως το… πρώτο μικρό βήμα για την προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία. Το επόμενο μεγάλο βήμα, λένε, θα γίνει στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γαλάζιοι βουλευτές έλεγαν στους διαδρόμους της Βουλής ότι αν ο κ. Νταβρής αποφασίσει να παραμείνει στην ενεργό πολιτική, η επιλογή του θα είναι… μονόδρομος. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες, μετά τη σύγκρουση που είχε προσωπικά με τον Π. Καμμένο, δεν μπορεί να επιστρέψει, αλλά ακόμη κι αν γινόταν κάτι τέτοιο οι ελπίδες εκλογής είναι ελάχιστες, αφού υποψήφιος του κόμματος στην ίδια περιφέρεια (Αχαΐα) θα είναι ο Ν. Νικολόπουλος. Άλλα κεντροδεξιά σχήματα δεν υπάρχουν, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάει, οπότε…