Ψάχνει διέξοδο…

Ο στόχος τριπλός: Πρώτον, να φρενάρει την εκλογολογία με αφορμή (και) το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεύτερον, να «συμμαζέψει» την κυβέρνηση που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Τρίτον, να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία (και το ΠΑΣΟΚ) που λόγω και των αρνητικών δημοσκοπήσεων κινούνται μεταξύ απόγνωσης και απελπισίας! Αυτή η κίνηση τακτικής κρίθηκε σχεδόν αναγκαία δεδομένου ότι η χώρα κινείτο μεταξύ προεδρολογίας και εκλογολογίας, η κυβέρνηση είχε περιέλθει σε τέλμα καθώς υπουργοί και βουλευτές λειτουργούσαν με το βλέμμα στραμμένο προς τις κάλπες. Επιπλέον, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διακινούσε μετ’ επιτάσεως το σενάριο των πρόωρων εκλογών ακόμη και εντός του Νοεμβρίου λόγω των δυσκολιών που είχε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα». Αναγγέλλοντας την απόφαση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Β. Βενιζέλος επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη διατήρηση και διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Για «κίνηση πανικού» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και για την απεγνωσμένη προσπάθεια των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου να κρατηθούν στην εξουσία λίγους μήνες ακόμη. Το ΚΚΕ τόνισε ότι σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κλιμάκωση της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής και ως εκ τούτου ο λαός δεν πρέπει να δείξει ανοχή στα πολιτικά παιγνίδια γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημείωσαν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να σώσει την κυβέρνηση και πρόσθεσαν ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Για ομολογία αδυναμίας μίλησε η ΔΗΜΑΡ.

Το «παγώνουν»

Σε μια προσπάθεια να «παγώσουν» έστω και προσωρινά τη φημολογία σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που προκαλεί αστάθεια και αβεβαιότητα, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν και ανακοίνωσαν ότι θα τηρηθούν κατά γράμμα οι προβλέψεις του Συντάγματος. Δηλαδή, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κ. Παπούλια. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Φ. Κουβέλη που όχι μόνο έκλεινε την πόρτα στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση, αλλά παράλληλα προανήγγειλε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο και η χώρα θα πάει πιθανότατα σε πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης (προσκείμενος στον Γ. Παπανδρέου) άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τον Πρόεδρο στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική. Ενδεικτικό της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό είναι και το γεγονός ότι άνοιξε ξαφνικά θέμα οικουμενικής κυβέρνησης και… αντικατάστασης του κ. Σαμαρά! Πρώτος το έθεσε ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας κι έσπευσε να συμφωνήσει ο διαγραμμένος από τη ΝΔ βουλευτής Νικ. Κακλαμάνης, αλλά και ο Καραμανλικός Γ. Βλάχος. Στους παραπάνω ήρθε να προστεθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης. Η συζήτηση αυτή προκάλεσε την οργή του Μεγάρου Μαξίμου δεδομένου ότι ξεκίνησε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

«Παρατράγουδα»

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και συνεχίζονται χωρίς σοβαρές εντάσεις, αλλά δεν έλειψαν τα… «παρατράγουδα» (βλέπε υπόθεση Χρ. Λαζαρίδη). Αντικείμενο συζήτησης στην πρώτη αυτή φάση, ο προϋπολογισμός του 2015 σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό κενό και τις φοροελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το κενό δεν υπερβαίνει τα 900 εκατ. και θα καλυφθεί χωρίς μεγάλες δυσκολίες, ενώ η «τρόικα» υποστηρίζει ότι φτάνει τα 2 δισ. και ζητάει ισοδύναμα μέτρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών προβάλλουν ενστάσεις στο θέμα των φοροελαφρύνσεων και παραμένει άγνωστο αν αυτές θα περιληφθούν, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Σημείο τριβής και οι αλλαγές στα εργασιακά όπου η «τρόικα» επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ Μέγαρο Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ αποκλείουν οποιαδήποτε αλλαγή. Στα συνδικαλιστικά η αναφορά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση για ενδεχόμενες βελτιώσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου πυροδότησε τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ένταση

Το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων στους δήμους εξακολουθεί να πυροδοτεί την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων. Ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τονίζει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση είναι καθαρά προσχηματική κι ο πραγματικός στόχος είναι οι απολύσεις. Με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πρόκειται να διενεργηθεί έρευνα για τους πέντε δήμους που αρνήθηκαν να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις συμβάσεις του προσωπικού που απασχολούν. Οι εργαζόμενοι στους δήμους ξεκίνησαν καταλήψεις στα δημαρχεία. Η ένταση αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αφού βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 6.500 υπάλληλοι.

Σύγκρουση

Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων η «σύγκρουση κορυφής» μεταξύ Π. Καμμένου και Ρ. Μακρή. Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο μετά τις κατηγορίες που αντάλλαξαν δημοσίως, αλλά και τα… καυτά μηνύματα που αντάλλαξαν μέσω τηλεφώνου. Την προσεχή Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας που θα εξετάσει τα «παραπτώματα» στα οποία υπέπεσε η βουλευτής και να αποφασίσει αν θα τη διαγράψει ή όχι από το κόμμα. Ο κ. Καμμένος την εγκαλεί για αντικομματική συμπεριφορά με αφορμή τα επικριτικά, χλευαστικά και υποτιμητικά σχόλιά της για στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Από την πλευρά της η κ. Μακρή, με εξώδικη διαμαρτυρία της, καταγγέλλει τον κ. Καμμένο ότι καταστρατηγεί τα όργανα του κόμματος κι εκδίδει ο ίδιος αποφάσεις.


Σχολιάστε εδώ