ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών

* Το ερώτημά μας είναι εάν έχει υπάρξει μια στοιχειώδης ενημέρωση προς το Τελ Αβίβ, ώστε να μην προκληθούν αχρείαστες διπλωματικές παρεξηγήσεις και εάν το ΥΠΕΞ και οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έχουν βρει τι θα προσφέρουν στη Διάσκεψη για τη Γάζα. Γιατί, προφανώς, οι ομιλίες του κ. Βενιζέλου είναι ευχάριστες και χορταστικές, αλλά μάλλον δεν θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα στο Κάιρο, εάν αυτή πρόκειται να είναι η μοναδική ελληνική συνεισφορά για τη Γάζα.

Λέξη για ΑΟΖ! Γιατί, κύριε Βενιζέλο;

Διαβάσαμε γραμμή προς γραμμή το ανακοινωθέν της κοινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που έγινε στη Νέα Υόρκη και δυστυχώς δεν βρήκαμε την οποιαδήποτε αναφορά στην ΑΟΖ και σε θέματα θαλασσίων ζωνών. Αν δεν κάνουμε λάθος, το βασικό κίνητρο για να στηρίξει η Ελλάδα το καθεστώς του προέδρου Σίσι, που δεν αποτελεί φυσικά και το πλέον δημοκρατικό καθεστώς, ήταν ακριβώς η προσδοκία ότι θα συμφωνούσε η Αίγυπτος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Μια ρύθμιση που θα προσέφερε σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και των διεκδικήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της χώρας μας. Υπάρχει κάποια εξήγηση ή απλώς δεν θελήσαμε να ενοχλήσουμε την Άγκυρα;

* Ενδιαφέρουσες εμπειρίες αποκόμισε ο πρεσβευτής στο Λονδίνο Κωνσταντίνος Μπίκας. Όχι, δεν κλήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, πήγε όμως στο Μπέρμινχαμ, που παρακολούθησε το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο πνέει τα λοίσθια. Αλλά ως κυβερνών κόμμα έχει πολύ ενδιαφέρον η παρακολούθηση των εσωτερικών διεργασιών και οι ισορροπίες που δημιουργούνται όχι μόνο για την εσωτερική διακυβέρνηση αλλά κυρίως για το μείζον ερώτημα που σύντομα μπορεί να κληθούν να απαντήσουν οι Βρετανοί για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

Ζητείται… εθελοντής!

Άντε να βρουν τώρα πρέσβη και μάλιστα γερμανομαθή για να τοποθετήσουν στο Βερολίνο σε αντικατάσταση του Π. Ζωγράφου. Όχι φυσικά ότι η γνώση της γερμανικής είναι απαράβατος όρος, αλλά είθισται ο έλληνας πρέσβης στη Γερμανία να γνωρίζει γερμανικά. Τώρα, βεβαίως, μετά τα όσα προηγήθηκαν με την παραίτηση Ζωγράφου, μάλλον θα είναι δύσκολο να βρεθεί «εθελοντής» για το ναρκοπέδιο της πρεσβείας του Βερολίνου, ειδικά μάλιστα όταν όλοι έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι οι πιθανές εκλογές θα φέρουν τα πάνω-κάτω και δεν θα είναι το πλέον ευχάριστο να βρεθεί κάποιος επικεφαλής της πρεσβείας στο Βερολίνο και να πρέπει να χειριστεί τις σχέσεις μιας νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με την Άνγκ. Μέρκελ…

* Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε το 12ο Διεθνές Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» με κύριο θέμα την «Αποτροπή ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου μέσω της παγκόσμιας Αλληλεγγύης»

Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τη διεθνή ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, οργανώσεις νέων από 65 χώρες βρέθηκαν στη Ρόδο έναν αιώνα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συζήτησαν τρόπους αποφυγής νέων καταστροφικών πολέμων στο μέλλον.

Το Διεθνές Φόρουμ ξεκίνησε το 2003 στη Ρόδο με συνιδρυτές τους Β. Γιακούνιν από τη Ρωσία, Σ. Καπούρ από την Ινδία και Ν. Παπανικολάου από την Ελλάδα, προωθώντας τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών με στόχο τη διαμόρφωση ενός ειρηνικού κόσμου.

Ο Β. Γιακούνιν, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένας από τους ισχυρότερους Ρώσους, καθώς εκτός από προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης του Βλ. Πούτιν, είναι πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηρόδρομων, της εταιρείας που θέλει να επενδύσει και στην Ελλάδα…

* Δημοσιεύτηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για δύο αναδρομικές προαγωγές των Νικόλαου Πατακιά και Βασίλειου Τόλιου από τον βαθμό Συμβούλου Α’ σε Πληρεξούσιους Υπουργούς Β’.

* Στον ανεκδιήγητο πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπιών Αντόνιο Μιλόσοσκι δεν θα είχαμε να πούμε πολλά. Εξάλλου η πορεία του από κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης (ως κατοικίδιο του Γκρούεφσκι) σε… αντιπρόεδρο της Βουλής δείχνει και το επίπεδο του ανδρός και πόσο εκτιμάται η προσωπικότητά του στην ίδια τη χώρα του.

* Άκουσα και διάβασα πολλά, όπως ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από την αντιπολίτευση να δείξει ο «υπερπατριώτης» Μιλόσοσκι πώς δέχθηκε να μπει η σφραγίδα στα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία ήρθε στην Ελλάδα, που ακυρώνουν το «Μακεδονία» με το FYROM.

Όμως υπάρχει και μια καλύτερη ιδέα. Να του στείλουμε δώρο μια σημαία με τις Καρυάτιδες της Αμφιπόλης και να τον προσκαλέσουμε, πληρώνοντάς του τα έξοδα, να την ανεμίσει στον Όλυμπο, στον Παρνασσό και όπου αλλού θέλει…

* Η νέα «μόδα» στα Σκόπια σε αρκετές επαρχιακές πόλεις είναι να αλλάζουν ονόματα δρόμων, πλατειών, κ.λπ., αφού δεν έχουν χρήματα για να κτίσουν αψίδες και μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία. Και όπως μάθαμε, η τάση είναι δρόμοι, πλατείες, ακόμη και προβλήτες (όπως έγινε στην Αχρίδα) που είχαν το όνομα του… εμπνευστή της «Μακεδονίας», ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γ. Τίτο, να αλλάζουν όνομα και να ονομάζονται είτε «Μακεδονία» είτε «Φίλιππος» κ.λπ.

* Διαβάσαμε με συμπάθεια για το «Πλοίο της Ειρήνης», που ξεκίνησε από την Ιαπωνία για να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη και αφού πέρασε και από την Ελλάδα κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έγιναν δηλώσεις για το Κυπριακό από ακτιβιστές Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους. Ένας εξ αυτών (ονόματι Πέτρος Πέτρου, συμφώνα με την εφημερίδα «Μπιργκούν») θέλησε να στείλει το μήνυμα για το Κυπριακό με τρόπο που είναι εντελώς παρεξηγήσιμος. Ο κύριος αυτός λοιπόν ζήτησε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα να πάψουν να αναμειγνύονται στη δουλειά των Κυπρίων…». Να τους χαιρόμαστε όλους εκείνους που στη δύσκολη στιγμή προσπαθούν να εξωραΐσουν την εικόνα της Τουρκίας…

* Γκρίνιες πολλές στην Ακαδημίας 1 για τις ευλογίες που έδωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την τοποθέτηση «προστατευόμενού» του σε πολύ σημαντική πρεσβεία. Είχαμε το Φανάρι, τώρα έχουμε και την Αλεξάνδρεια και όλοι κάνουν τον σταυρό τους να μη συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και από τα λοιπά Πατριαρχεία…

* Ένα πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο έγινε στη χώρα μας. Ωστόσο, ενώ η είδηση έπαιξε δυνατά στη Ρωσία, στην Κίνα και σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου, στην Ελλάδα δεν γράφτηκε ούτε γραμμή.


Σχολιάστε εδώ