Υγιές περιβάλλον για γερή καρδιά

«Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι αφιερωμένη στην επιρροή του περιβάλλοντος στην καρδιά μας, γιατί υγιές περιβάλλον σημαίνει και γερή καρδιά. Ειδικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις δρα αρνητικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου είναι και το κάπνισμα, ενώ στη χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί αυστηρά, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο αντικαπνιστικός νόμος σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλους δημόσιους χώρους. Παρότι έχουν ληφθεί σχεδόν όλα τα μέτρα κατά του καπνίσματος, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και να πεθαίνουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες. Πρόσφατα με πέντε λεπτά αύξηση της τιμής του αποτράπηκε η καταβολή των 25 ευρώ για όλους τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία. Μια αύξηση της τάξεως του ενός ευρώ θα μπορούσε να επιλύσει πολλά προβλήματα των νοσοκομείων μας και της υγείας γενικότερα, που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να επιλυθούν. Όσον αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Αddiction (Eθισμός) μετανάλυση των 81 μεγαλύτερων μελετών που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η οποία διαπιστώνει ότι είναι ασφαλές στη χρήση του, ότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν οι υδρατμοί της νικοτίνης είναι σαφώς λιγότερο επικίνδυνες από αυτές που παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου και ότι οι παθητικοί καπνιστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν βλάπτονται – συγκριτικά με τους παθητικούς καπνιστές του τσιγάρου.

Μάλιστα Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εάν όλοι οι καπνιστές σήμερα άρχιζαν να καπνίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε θα σώζονταν εκατομμύρια ζωές».


Σχολιάστε εδώ