Σε τεράστιο κίνδυνο βρίσκεται η δημόσια Υγεία

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η Διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) παρουσιάζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι «κράτος εν κράτει αποφάσεις του υπουργού Υγείας κατά της Δημόσιας Υγείας και της Επιχειρηματικότητας», οι οποίες αναγκάζουν τον Σύνδεσμο και τα μέλη του να προσφύγουν στο ΣτΕ. Η διοίκηση του ΣΦΕΕ ανακοίνωσε μάλιστα ότι «η έλλειψη σταθερότητας σε συνδυασμό με τις αδιαφανείς πρακτικές της κυβέρνησης οδηγούν τόσο τις ελληνικές όσο και τις θυγατρικές των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών σε αποεπένδυση με έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση και εν τέλει στην ανάπτυξη της χώρας μας».

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη του ΣΦΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση τον άμεσο επαναπροσδιορισμό του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 2,3 δισ. ευρώ για φαρμακευτικό προϋπολογισμό και 700 εκατ. ευρώ για προϋπολογισμό φαρμάκου στα νοσοκομεία προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς μη προβλέψιμες. Επιπλέον, ζητούν από το υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα στα εξής:
1) Αποκατάσταση των λανθασμένων (κάτω από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 28 χώρες της ΕΕ) τιμών των φαρμάκων και την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
2) Το μέγιστο όριο επιστροφής της υπέρβασης από τη φαρμακευτική δαπάνη (clawback) να μην ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014 και να μην υπερβαίνει το 2% του ετήσιου στόχου από το 2015 και μετά, εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση και εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.
3) Όχι άλλα επιπλέον άδικα rebates, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ που η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής: «Οι εσπευσμένες αποφάσεις που αφορούν στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής υπό την πίεση της επίσκεψης της “τρόικας”), δείχνουν πως η κυβέρνηση συνεχίζει την πεπατημένη της λογιστικής, με γνώμονα τη συγκυριακή επίτευξη αριθμητικών στόχων. Τα όπλα της είναι τα οριζόντια rebate και clawback χωρίς πολιτική διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Η υγεία είναι ένας πολύ νευραλγικός τομέας για να «παίζει» και να πειραματίζεται η κυβέρνηση, εξαθλιώνοντας τη χώρα μας επιχειρηματικά, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις στη χώρα μας, μα πάνω από όλα καταδικάζοντας τους έλληνες πολίτες σε ελλιπή υγεία καταστώντας τους ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Υπό το πρίσμα αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να διασφαλίσουμε τα στοιχειώδη και βασικά με πρώτο και σημαντικότερο την ίδια τη νομοθεσία».

Λάθη τιμολόγησης

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης, Νίκος Κεφαλάς μίλησε για έναν πολύπλοκο νόμο τιμολόγησης, ο οποίος στο τέλος οδηγεί σε λάθος τιμές, προνομιακή και πελατειακή μεταχείριση, καταπάτηση πατέντων, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σωστά και όπως ανέφερε «…προκύπτει συνεχής απαξίωση της έννοιας του δικαίου και μη τήρηση της νομοθεσίας με αποτέλεσμα πολλά από τα μέλη του ΣΦΕΕ να έχουν καταθέσει πληθώρα ενστάσεων κατά του Δελτίου Τιμών από 12 Αυγούστου 2014.

Σημειώνεται ότι η συσσώρευση λαθών στην τιμολόγηση φαρμάκων επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη στις οποίες η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως χώρα αναφοράς, με αποτέλεσμα κινδύνου απόσυρσης καινοτόμων φαρμάκων από την ελληνική αγορά και μη πρόσβασης ελλήνων ασθενών σε αυτά, χωρίς η χώρα μας να έχει κανένα όφελος από αυτό, ενώ σε όλες τις προηγμένες χώρες τα συστήματα εξοικονομούν πόρους από τα γενόσημα και τα επενδύουν σε νέες θεραπείες.

Δυσβάσταχτα οριζόντια μέτρα

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης αναφερόμενος στο καθήκον του φαρμακευτικού κλάδου για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν διαθέτει ανεξάντλητα αποθέματα υπομονής, όταν βλέπει ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως μια λογιστική οντότητα και τις εταιρείες ως «χορηγό» της ανεπάρκειάς της, σημειώνοντας ότι: «Με αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά το μείζον πρόβλημα της ύπαρξης δύο και πλέον εκατομμυρίων συμπολιτών μας χωρίς πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες παρενέργειες της κρίσης που έχει διττό οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Καταστρέφοντας την επιχειρηματικότητα με χαράτσια και τετραπλάσια clawback, δημιουργώντας και άλλους ανέργους και αφήνοντας στο έλεος τους ανασφάλιστους ουσιαστικά μετατρέπει το Κοινωνικό Κράτος σε Κράτος Τιμωρό!».


Σχολιάστε εδώ