Πώς έπεισε ο Αβραμόπουλος και τους επικριτές του να τον ψηφίσουν!

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Πέρασε την αυστηρή δοκιμασία της ακροάσεως από την Επιτροπή απαντώντας σε 37 δύσκολες ερωτήσεις κατά τρόπο που εξασφάλισε την εκλογή του.

Σύμφωνα με την επιστολή αξιολόγησης και έγκρισης του νέου Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, την οποία έστειλε ο πρόεδρος της LIBE κ. Κλοντ Μοράες στον επικεφαλής των προέδρων Επιτροπών κ. Γιέρζι Μπούζεκ, ο κ. Αβραμόπουλος «επιδεικνύει την ικανότητα να γίνει μέλος του Σώματος των Επιτρόπων και διαθέτει όλα αυτά τα προσόντα που χρειάζονται για την εκτέλεση των ειδικών καθηκόντων που του ανατίθενται».

Ο κ. Μοράες επισημαίνει μάλιστα ότι ο νέος έλληνας Επίτροπος «έδειξε αφοσίωση, γνώση και διαθέτει ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια», στοιχεία τα οποία επιβεβαιώθηκαν από την ομόφωνη εκλογή του.

Τα μέλη της Επιτροπής LIBE επέδειξαν ιδιαίτερη σημασία στη διάθεση που επέδειξε ο κ. Αβραμόπουλος προκειμένου να συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εμπιστοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό ώστε να οικοδομηθεί συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Στις επισημάνσεις που έκανε ο κ. Μοράες σημειώνει ότι ο έλληνας Επίτροπος είναι ένα πεπειραμένο στέλεχος με ισχυρές πολιτικές ικανότητες και γνώση των νέων καθηκόντων του.

Άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις

Το σίγουρο είναι ο κ. Αβραμόπουλος δεν στάθηκε απέναντι στα μέλη της επιτροπής LIBE ούτε με το ύφος που θα μπορούσε να έχει ένας αντιπρόεδρος κόμματος που τυγχάνει να είναι και ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό έδωσε μια πρώτη καλή εντύπωση στους ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στη διαδικασία της «Ακροάσεως».

Όπως εξηγούσε ευρωβουλευτής του ΕΛΚ από το Λουξεμβούργο, ύστερα από συζήτηση που είχε με άλλους συναδέλφους του από χώρες όπως είναι η Μάλτα και η Ισπανία, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε ένα ιδιαίτερα «ανθρώπινο πρόσωπο». Εμφανίστηκε ως ένθερμος υπερασπιστής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στάθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την ιδέα της «Ευρώπης – φρουρίου» και παρέμεινε σταθερός υποστηρικτής του χώρου Σένγκεν ως χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ακόμα και όταν κάποιοι επεχείρησαν να κάνουν ερωτήσεις – παγίδα, ο έλληνας Επίτροπος εξέπληξε με την ετοιμότητά του. Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις, όπως αυτή που ο ευρωβουλευτής από την Ιταλία ζήτησε εξηγήσεις για τη φωτογραφία με το τουφέκι G3. Ο κ. Αβραμόπουλος τον άφησε άφωνο όταν του είπε πού, πώς και για ποιο λόγο είχε τραβηχτεί εκείνη η φωτογραφία στο διακλαδικό κέντρο νεοσυλλέκτων στην Τρίπολη.

Η επόμενη απάντηση που έκλεισε στόματα ήταν στην «προβοκατόρικη», όπως θεωρήθηκε, τοποθέτηση του ακροδεξιού απόστρατου στρατηγού της ΧΑ που πήγαινε για μαλλί και, μετά την απάντηση, βγήκε κουρεμένος και μουδιασμένος. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τελείωσε η «Ακρόαση» του κ. Αβραμόπουλου, ο βρετανός πρόεδρος της LIBE κ. Κλοντ Μοράες συνομίλησε με δημοσιογράφους και παραδέχθηκε ότι ο έλληνας Επίτροπος εμφανίστηκε «καλά προετοιμασμένος και ικανός».

Στα σχετικά δημοσιεύματα που έκαναν στη συνέχεια ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως το «Agence Europe» ή η γερμανική FAZ, ανέφεραν ότι ο έλληνας Επίτροπος έκανε μια σειρά από προτάσεις που ήταν πιθανό να κερδίσουν υποστήριξη.

Τι θα αντιμετωπίσει

Το μεγάλο ζήτημα που ανέκυψε από αρκετές εκ των 37 ερωτήσεων που τέθηκαν στον κ. Αβραμόπουλο αφορά στην εφαρμογή του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» και τις ενέργειες που είχε κάνει η Επιτροπή Μπαρόζο.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η απερχόμενη Επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλστομ είχε συχνά συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες παρέμεναν αδιάλλακτες στο ζήτημα της αποκλειστικής αρμοδιότητας της χώρας άφιξης του αιτούντος άσυλο για την εξέταση του αιτήματος.

Κατά την «Ακρόαση» ο Δ. Αβραμόπουλος δεν προσδιόρισε τις ενδεχόμενες αλλαγές στο υπάρχον σύστημα, αλλά οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι θα αναλάβει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες προς όφελος των χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες ζητούν εδώ και καιρό περισσότερη αλληλεγγύη στο ζήτημα.

Βασικοί σύμμαχοι του κ. Αβραμόπουλου σε μια τέτοια πρωτοβουλία θα είναι δύο ευρωβουλευτές από τη Μάλτα, οι κυρίες Ρομπέρτα Μετσόλα και Μίριαμ Ντάλλι, που δεν έχουν κρύψει πως «γοητεύθηκαν από τη ρητορική δεινότητα του έλληνα Επιτρόπου». Η κ. Μετσόλα, μάλιστα, σχολίασε στο Twitter ότι η καθαρότητα των απαντήσεων και η άνεση του κ. Αβραμόπουλου κατά την «Ακρόαση» ήταν η πρώτη και καθοριστική καλή εντύπωση για το έργο που αναμένεται να γίνει.

Οι επικριτές που… γλύκαναν

Πριν από την «Ακρόαση» υπήρξαν στελέχη της GUE/NGL (της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς) που επέκριναν την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου. Μετά το πέρας της διαδικασίας ωστόσο, όχι μόνο τον ψήφισαν αλλά προέβησαν και σε χρήσιμες παρατηρήσεις για το έργο του νέου Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αρχικά διερωτούνταν αν το «δώρο» του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να αναλάβει η Ελλάδα αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, είναι «παγίδα ή απόδειξη εμπιστοσύνης». Μετά και τη δημοσιοποίηση της ομόφωνης εκλογής του κ. Αβραμόπουλου από τη LIBE, στελέχη της ίδιας ομάδας εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η αποστολή του έλληνα Επιτρόπου είναι φιλόδοξη.

Θεωρούν ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει το προνόμιο να βάλει τη δική του προσωπική και πολιτική σφραγίδα στη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης, αλλά και να αλλάξει όσα παρατράγουδα σημειώνονται στη χώρα μας προκαλώντας αιτιάσεις από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Μάλλον επιβεβαιώνουν τον νέο Επίτροπο, ο οποίος έγκαιρα δήλωσε ότι θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αλλά ουσιαστικά θα είναι παρών και θα παρεμβαίνει στα τεκταινόμενα στη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ