Πήραν αναστολή…

Όσοι εξ αυτών στοιχηθούν πίσω από την πλειοψηφία, πολύ δύσκολα, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, θα θελήσουν (επιχειρήσουν) να διαφοροποιηθούν. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα ανακοπούν οι τάσεις αποσυσπείρωσης που εκδηλώνονται έντονα το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ενώ και η κυβέρνηση θα ανακτήσει μέρος της χαμένης της αίγλης. Προσδοκούν παράλληλα ότι θα μπει φρένο στην εκλογολογία που προκαλεί ποικίλες παρενέργειες και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η αναγγελία, δε, ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά πως ορίζει το Σύνταγμα, θα μεταθέσει τη σχετική συζήτηση και την ονοματολογία για τις αρχές του 2015.

Έτσι -σημειώνουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά- ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του, καθώς είχε επενδύσει στο σενάριο των πρόωρων εκλογών ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξασφαλίζει μια τετράμηνη περίοδο νηνεμίας προκειμένου, απερίσπαστη αρχικά, να καταλήξει σε ανώδυνη συμφωνία με την «τρόικα» και στη συνέχεια να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Από ορισμένες πλευρές αναπτύσσεται η θεωρία ότι η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να είναι «πρόβα τζενεράλε» εν όψει Προεδρικής εκλογής, από το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδουν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών. Σίγουροι είναι οι 154, ίσως, όμως, προστεθούν ένας-δύο ακόμη, λένε. Δεν υπάρχει καμιά σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών ψηφοφοριών, αυτής για την κυβέρνηση κι εκείνης για τον Πρόεδρο, τονίζουν. Αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν προφανώς ότι δεν μπορούν να αναμένουν στη φάση αυτή στήριξη από βουλευτές πέραν Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές (Π. Τατσόπουλος, Σπ. Λυκούδης) έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Χρ. Αηδόνης επισήμανε ότι δεν ανήκει σε καμιά κυβερνητική πλειοψηφία, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δήλωνε… αναποφάσιστος.

«Επιδημία»

Αν και από το επιτελείο του πρωθυπουργού η απόφασή του να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προβάλλεται ως «επιθετική κίνηση», στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Μετά δε και από σχετική εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εξ ου και ήταν εκείνος που το ανακοίνωσε δημόσια. Οι λόγοι που ουσιαστικά επέβαλαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν κατά βάση: Η εκλογολογία που είχε αρχίσει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σε συνδυασμό μάλιστα με την εκκρεμότητα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άγγιζε τα όρια της «πολιτικής επιδημίας». Τις κινήσεις της κυβέρνησης επιτάχυναν ενδεχομένως οι πληροφορίες που -ως λέγεται- είχαν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας σχεδίαζε να καταθέσει πρόταση μομφής. Τώρα είναι υποχρεωμένος να περιμένει έξι τουλάχιστον μήνες προκειμένου να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Πόλωση με κινδυνολογία

Πρόθεση του κ. Σαμαρά (ορισμένοι μιλούν για ειλημμένη απόφαση) είναι στο εξής και με αφετηρία την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ν’ ακολουθήσει στρατηγική πόλωσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα εστιάσει την επιχειρηματολογία του στους πιθανούς και… απίθανους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Άλλωστε ένα πρώτο δείγμα των… διαθέσεών του έδωσε σε πρόσφατη συνομιλία του με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όπου φέρεται να είπε ότι σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ οι τράπεζες θα καταρρεύσουν. Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος με πιο επίσημο τρόπο υποστήριξε ότι με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία οι πολίτες θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους και οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. Δηλώσεις που προκάλεσαν ισχυρές αναταράξεις, αντιδράσεις από κόμματα και φορείς, την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, αλλά η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση, πόσω μάλλον να αποδοκιμάσει τις απόψεις του κ. Γεωργιάδη. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η «κινδυνολογία» αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος σε δηλώσεις του (προχθές) υποστήριξε ότι με το που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει αυτόματα η καταβολή των συντάξεων σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες συνταξιούχων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να επενδύσει στον φόβο προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων με τελικό προορισμό την Κουμουνδούρου.


Σχολιάστε εδώ