Ο πήχης είναι στους 180 και όχι στους 150

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι παρά τα όσα διαρρέουν αυτά τα κυβερνητικά επιτελεία περί αιφνιδιασμού του κόμματος από την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, στην Κουμουνδούρου ήταν έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο, πολύ περισσότερο που στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο με το άνοιγμα της Βουλής να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όπως είχε γράψει και το «ΠΑΡΟΝ».

Στις συσκέψεις που έγιναν εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, εκτιμήθηκε ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου με τις παρεμβάσεις των βουλευτών να εξειδικευτούν περαιτέρω οι δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, που, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, επέδρασαν καταλυτικά και παγίωσαν την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου προβλέπει ότι οι βουλευτές του κόμματος στις παρεμβάσεις τους δεν θα εστιάσουν κυρίως στην αποδόμηση της «τροϊκανής» πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση, αλλά θα σταθούν στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η φθορά της συγκυβέρνησης είναι μη αναστρέψιμη και ως εκ τούτου η στρατηγική στην πορεία προς τις εκλογές θα είναι η διατύπωση θετικών προτάσεων, που θα δείχνουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση-απάντηση στη σημερινή πολιτική της συγκυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ήδη κατατέθηκε πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφορούν το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο αέρας νίκης που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει πανικό στη συγκυβέρνηση και γιʼ αυτό, όπως έγραψε η «Αυγή» την Παρασκευή, είναι «στον αέρα ο ελιγμός Σαμαρά – Βενιζέλου με την ψήφο εμπιστοσύνης», αφού παρότι προσπάθησαν να την αποσυνδέσουν από την Προεδρική εκλογή, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν υπολογίζεται πολιτικά με βάση την πλειοψηφία των 150 εδρών, ούτε με βάση την προσθήκη μερικών πρόθυμων βουλευτών που συγκροτούν εφεδρείες του μνημονιακού κατεστημένου. Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Στην ουσία η ψηφοφορία θα μετρηθεί με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να συγκροτήσει δυναμική πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν μεθαύριο αθροίσει αριθμό βουλευτών πολύ μακράν του 180 και με δεδηλωμένη τη μομφή βουλευτών πολύ πάνω του 120, τότε θα πιστοποιηθεί με τον πλέον επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και επισήμως σε τροχιά πτώσης».

Πλέον στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχει δρομολογηθεί η πορεία προς την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε ότι «είμαστε κοντά στην αυτοδυναμία», όπως έγραψε και το «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή.

Η πρόταση του στόχου για αυτοδυναμία έχει προφανή επιδίωξη να δημιουργήσει ένα ρεύμα νίκης, που θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά όσο περνάει ο καιρός και η συγκυβέρνηση λαμβάνει αντιλαϊκά μέτρα σε συνεργασία με την «τρόικα».

Ως εκ τούτου, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά στα στελέχη του κόμματος να είναι προσεκτικά στις δημόσιες παρεμβάσεις τους και να δίνουν την εικόνα μιας παράταξης που είναι υπεύθυνη και μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και όχι να δημιουργείται η εντύπωση μιας παράταξης «Βαβέλ». Αφορμή για τις συστάσεις της ηγεσίας ήταν οι δηλώσεις στελεχών την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος, αφού δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, που ξεκινούν από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και φτάνουν μέχρι τη μετάθεση της πληρωμής του με ενδιάμεση στάση αυτή της «απόσυρσης» μέρους του χρέους που πρότεινε ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, κάνουν την ανάλυση ότι δεν είναι σίγουρο πως οι εκλογές θα γίνουν μετά τον Φεβρουάριο, όταν δεν θα είναι δυνατή η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει στο ενδιάμεσο διάστημα κάποιο «πολιτικό ατύχημα» με αφορμή τα μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης που κάνει η «αγριεμένη» «τρόικα» αυτό το διάστημα.


Σχολιάστε εδώ