Ο καρκίνος του πνεύμονα, πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο και στις γυναίκες

Το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό, όπως τονίστηκε κατά την έναρξη του σεμιναρίου, εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. «Αυτό που έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία», υπογράμμισε ο Πάρις Κοσμίδης, παθολόγος ογκολόγος, δ/ντής της Β Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία» και πρόεδρος του Σεμιναρίου, «είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού, λόγω της εξάπλωσης της συνήθειας του καπνίσματος στις γυναίκες».

«Η επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα διαφέρει από χώρα σε χώρα», τόνισε κατά την εισήγησή του ο Ιωάννης Γκιόζος, πνευμονολόγος, επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις νέες αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσε ο κ. Γκιόζος, παρατηρείται μία δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα, ενώ σε χώρες όπου η αντικαπνιστική εκστρατεία υπήρξε επιτυχημένη, οι στατιστικές κατέδειξαν δραστική μείωση των θανάτων από την ασθένεια. Στη χώρα μας όπου δεν υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές, εκφράζονται φόβοι ότι η επιδημία του καρκίνου του πνεύμονα συνεχίζεται ανεξέλεγκτα.

Όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, ο κ. Γκιόζος τόνισε ότι πρόσφατες καταγραφές υποστηρίζουν την άποψη ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μπορούν να παίξουν ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ η σωματική άσκηση, που συνδυάζεται με αποχή από το κάπνισμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Στη μοριακή ταυτοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα αναφέρθηκε η Βασιλική Κωτούλα, κυτταρολόγος με εξειδίκευση στη Μοριακή Παθολογία, επίκ. καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα, οι μη μικροκυτταρικοί καρκίνοι του πνεύμονα, που συνιστούν τουλάχιστον το 80% των καρκίνων του πνεύμονα, αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να γίνεται προσπάθεια εξατομίκευσης για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του όγκου (βιοδείκτες).


Σχολιάστε εδώ