Νέα ουσία για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας

Το Livazo® (Πιταβαστατίνη) είναι μια νέας γενιάς ισχυρή συνθετική στατίνη, η οποία συνδυάζει τον αποτελεσματικό έλεγχο της LDL-C (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη – χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων, με την ταυτόχρονη και μακροπρόθεσμη αύξηση της HDL-C (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη – χοληστερόλη). Λόγω της καινοτόμου χημικής δομής του, το Livazo® επιτυγχάνει ελάττωση της τάξης του 34% – 47% της LDL-C σε χαμηλές δόσεις.

Το Livazo® (Πιταβαστατίνη) μεταβολίζεται ελάχιστα από το κυτόχρωμα P450 (CYP) στο ήπαρ, το οποίο χρησιμοποιείται ως κύρια μεταβολική οδός από το 75% όλων των φαρμάκων. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να αλληλεπιδρά ελάχιστα με άλλα φάρμακα. Ο μεταβολισμός καθώς και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων αποτελούν σημαντικό παράγοντα αξιολόγησης στο δυσλιπιδαιμικό ασθενή, λόγω λήψης πολλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου ή των συνοδών νοσημάτων.

Το Livazo® απέδειξε πολύ καλή συνολική ασφάλεια με χαμηλή εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε συγκριτικές μελέτες φάσεως III με ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη και πραβαστατίνη. Όλες οι περιεκτικότητες της Πιταβαστατίνης (1, 2 & 4 mg) έδειξαν παρόμοια ασφάλεια με την πραβαστατίνη (10, 20 & 40 mg), η οποία θεωρείται ως η στατίνη με τις μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες ή φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις.

Το Livazo® κυκλοφορεί στις περιεκτικότητες των 1 mg, 2 mg και 4 mg και διατίθεται σε συσκευασία των 30 δισκίων (θεραπεία μηνός) στην ελληνική αγορά από τις 10 Ιουνίου του 2014 από την Recordati Hellas ΑΕ, η οποία είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας.

***

Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για την ηπατίτιδα C

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το daclatasvir (της εταιρείας Bristol-Myers Squibb), έναν ισχυρό, παν-γονοτυπικό αναστολέα του συμπλέγματος αντιγραφής της NS5A (in vitro), για χρήση σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία του ιού της χρόνιας ηπατίτιδας C (HCV) σε γονοτύπους 1, 2, 3 και 4 σε ενήλικες ασθενείς. Σε κλινικές μελέτες, ο συνδυασμός του daclatasvir (ντακλατασβίρη) με sofosbuvir (σοφοσμπουβίρη) είναι ένα πλήρως από του στόματος σχήμα χωρίς ιντερφερόνη με ποσοστά αποτελεσματικότητας θεραπείας έως και 100%, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με προχωρημένη ηπατική νόσο, γονότυπο 3 και εκείνων που δεν είχαν ανταποκριθεί στο παρελθόν στη θεραπεία με τους αναστολείς πρωτεάσης. Το daclatasvir είναι ο πρώτος αναστολέας του συμπλέγματος NS5A που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και θα διατίθεται για χρήση σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, προσφέροντας μια πιο σύντομη διάρκεια θεραπείας (12 ή 24 εβδομάδων), έναντι των 48 εβδομάδων με τα σχήματα ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης.

«Η αντιμετώπιση του ιού της Hπατίτιδας C είναι δύσκολη και απαιτεί πολλαπλούς τρόπους καταπολέμησης. Με την έγκριση του daclatasvir, διαθέτουμε μια νέα κατηγορία φαρμάκου που καταπολεμά τον ιό με δύο τρόπους: Αναστέλλοντας την αντιγραφή και τη συγκέντρωση του ιού και, όταν συνδυάζεται με άλλες ενώσεις, το αποτέλεσμα είναι συχνά η ίαση ακόμη και μεταξύ των ασθενών που θεραπεύονται με δυσκολία», δήλωσε ο Michael P. Manns, MD, καθηγητής και πρόεδρος, Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, Γερμανία.

Η πρόσφατη έγκριση επιτρέπει την κυκλοφορία του daclatasvir και στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

***

Νέα δεδομένα για τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς

Νέα σημαντικά δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού Πανευρωπαϊκού Συνέδριου Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς (EURETINA) για τη χρήση των ουσιών ranibizumab και ocriplasmin.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα για το ranibizumab στο EURETINA, υποστηρίζουν το καλά χαρακτηρισμένο και μακροχρόνια εδραιωμένο προφίλ ασφάλειάς του, ενώ παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για τον ρόλο του ως τη μοναδική anti-VEGF θεραπεία με πρωτοποριακή αποτελεσματικότητα και έγκριση για πέντε οφθαλμικές ενδείξεις.

Συγκεκριμένα το ranibizumab (Lucentis), κυκλοφορεί σε πάνω από 100 χώρες για τη θεραπεία της υγρής μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της διαταραχής της όρασης λόγω διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας και της διαταραχής της όρασης λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδας μετά από απόφραξη αμφιβληστροειδικής φλέβας. Επιπλέον, σε πάνω από 70 χώρες ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με διαταραχή της όρασης λόγω χοριοειδικής νεοαγγείωσης ως αποτελέσματος παθολογικής μυωπίας. Η χρήση της ουσίας ranibizumab έχει ένα καλά εδραιωμένο προφίλ ασφάλειας που υποστηρίζεται από 43 κλινικές μελέτες και πλούσια εμπειρία σε πραγματικό περιβάλλον.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για τη χρήση του ocriplasmin (Jetrea) της φαρμακευτικής εταιρείας Alcon. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στο Cole Eye Institute του Cleveland Clinic, το ocriplasmin επέδειξε υψηλό ποσοστό λύσης και αποκατάστασης της υαλοειδοωχρικής σύμφυσης και της οπής ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές ανάλυσαν επίσης τη σχετιζόμενη με την όραση ποιότητα ζωής που βίωσαν οι ασθενείς μετά τη θεραπεία με τη χρήση του ocriplasmin. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι αυτοί οι ασθενείς παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στη σχετιζόμενη με την όραση λειτουργικότητά τους σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ένεση με εικονικό φάρμακο.


Σχολιάστε εδώ