Κουβέλης: Δεν χρωστάω σε κανέναν, τίποτα…

Μετά το σοκ της εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές, το μπαράζ αποχωρήσεων βουλευτών και στελεχών αλλά και την καταβαράθρωση των ποσοστών της Αγίου Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια ενός κόμματος που φυλλορροεί, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την επαναπροσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του εισήγηση προς το σώμα των συνέδρων επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο τις προθέσεις τόσο για το μέλλον του ιδίου όσο και του κόμματος. Κι αυτό γιατί ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση Σαμαρά-Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τέλος πως θα συμβάλει ώστε να «πέσει» η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. «Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ξεκαθάρισε ότι απαιτείται «αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση», κάτι που «προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης», αφού «το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική». Επιπλέον, αλλάζοντας άρδην θέση, συγκριτικά με τα όσα ο ίδιος έλεγε περί εκλογών τον Φεβρουάριο του 2014, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια, τριγμούς και αποσταθεροποίηση, αλλά «το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα».

Ως προς τις προσωπικές του φιλοδοξίες επανέλαβε ότι δεν τον αφορά το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Ενδιαφέρομαι για την ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική ζωή της χώρας, για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος», είπε, χρησιμοποιώντας τη φράση του Γιώργου Παπανδρέου: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, τίποτα».

Αναβρασμός στο εσωκομματικό πεδίο

Στο εσωτερικό ο ρυθμός συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά διχάζει το κόμμα, αφού υπάρχουν βουλευτές που λένε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει, επί της ουσίας, να διαλυθεί και να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και άρα και στα ψηφοδέλτιά του (Μ. Ρεπούση, Ασ. Ξηροτύρη) κι άλλοι (Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης) που υποστηρίζουν την αυτόνομη κάθοδο και τη συνεργασία με την Κουμουνδούρου μετεκλογικά, εάν το κόμμα φυσικά καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουβέλης βρίσκεται αντιμέτωπος με στελέχη που ασκούν έντονη κριτική για τους χειρισμούς του την τελευταία περίοδο. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Πανούση, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου κατακεραύνωσε τον κ. Κουβέλη, λέγοντας: «Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία για να παρασύρει όλο το κόμμα. Φώτη, εσύ αυτό διάλεξες με την επιλογή σου. Ο ηγέτης, όταν παραιτείται, φεύγει. Δεν παραιτείται και ξε-παραιτείται», για να συμπληρώσει πως «ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητά συγγνώμη, να αναλαμβάνει την ευθύνη και να φεύγει». Και προσθέτει ότι δεν μπορεί ο ηγέτης να έχει συμμετοχή στο 6,2 και καμία συμμετοχή στο 1,3, αλλιώς «μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος», ενώ ξεκαθάρισε πως παραμένει στη ΔΗΜΑΡ τονίζοντας ότι «είμαι ΔΗΜΑΡ και όταν τελειώσει η ΔΗΜΑΡ, θα πάω σπίτι μου».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες συνεχίζονταν οι τοποθετήσεις των συνέδρων και δεν είχε διευκρινιστεί επίσης αν θα υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Κουβέλη. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει, προκαλεί προβληματισμό στην ηγετική ομάδα του κόμματος το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων. Αν επιβεβαιωθεί το υψηλό ποσοστό, θα καταδείξει την απογοήτευση των μελών του κόμματος για χειρισμούς που έγιναν από την ηγεσία και θα σημάνει ταυτόχρονα ότι αυξάνονται οι διαλυτικές τάσεις, που έγιναν όλο και πιο έντονες μετά την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών, των Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανού, Β. Οικονόμου και Κατερίνας Μάρκου.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, γνωρίζουν ότι μέχρι τον Μάρτιο, οπότε εκτιμάται ότι θα γίνουν εκλογές, το κόμμα δεν θα έχει πετύχει την οργανωτική του ανασυγκρότηση προκειμένου να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την οργανωτική της αυτονομία -αλλά δεν θα κατέλθει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές-, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους βουλευτές της να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε και η κάθοδος των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκληφθεί ως συνασπισμός κομμάτων και, κατά συνέπεια, δεν θα αμφισβητηθεί το μπόνους των 50 εδρών.


Σχολιάστε εδώ