Καλούσε τους γονείς της μειονότητας να μη στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία!

Ο Τζεγκίς είχε καταδικαστεί ερήμην και πρωτόδικα.
Τη μήνυση κατέθεσε εναντίον του ο δικηγόρος της Ξάνθης Στέλιος Γιαλάογλου, ο οποίος κατά την ακροαματική διαδικασία υποστήριξε ότι 20 περίπου γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα με την έλλειψη απολυτηρίου που είναι υποχρεωτικό για την εγγραφή στο δημοτικό.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο… με παρότρυνση των γονέων όσων δεν είχαν εγγράψει τα παιδιά τους, για… «να ακουστεί η φωνή τους», όπως του είπαν, «ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ήδη επί πέντε χρόνια δεν εφαρμοζόταν ο νόμος» ενώ δεν… ξέχασε να αναφέρει τη σημασία της μειονοτικής εκπαίδευσης, τόσο στη μειονότητα της Θράκης όσο και την ελληνική μειονότητα της Πόλης και της Ίμβρου…

Ο Τζεγκίς ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σκοπό να παρακινήσει αλλά να ανοίξει το πολιτικό ζήτημα, διευκρινίζοντας ότι δεν καλούσε να στείλουν τα παιδιά σε παρανηπιαγωγεία αλλά σε… παιδότοπους!

Την ενοχή του ζήτησε ο Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης κ. Νικόλαος Καραμολέγκος, ο οποίος ανέφερε ότι στο δικαστήριο δεν κρίνεται το δικαίωμα της μειονότητας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, ζήτημα που χαρακτήρισε πολιτικό, στο οποίο, όπως υπογράμμισε δεν μπορεί να υπεισέλθει το δικαστήριο. Χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, παρότι αυτονόητο, όπως είπε, ακόμη και για την οξεία κριτική του νόμου. Αναφέρθηκε στο έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης και ασφάλειας που αφορά ο νόμος που περιγράφει ως έγκλημα την πρόκληση ή διέγερση για απείθεια στους νόμους και πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν διώκεται για διέγερση -και σωστά- αλλά για πρόκληση σε ενέργεια ή παράλειψη, ανεξαρτήτως αν επήλθε το αποτέλεσμα.

Ο Εισαγγελέας κ. Νικόλαος Καραμολέγκος μίλησε για ευθεία πρόκληση για μη εφαρμογή του νόμου και αναμφίβολη τέλεση του αδικήματος, ανεξάρτητα από τα κίνητρα ή τον σκοπό του κατηγορούμενου. Άρα «απογυμνώνοντας από ιδεολογίες, αγώνες σεβαστούς της μειονότητας, μακριά από επιδιώξεις και κίνητρα και στεκόμενος στα στοιχεία προτείνω την ενοχή του κατηγορούμενου».

Ως μάρτυρες υπεράσπισης παραβρέθηκαν ο συνέταιρός του στην εφημερίδα «Μιλλέτ» Μπιλάρ Μπουντούρ και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.


Σχολιάστε εδώ