Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν σημαίνει υποταγή σε νέα μέτρα

Όπως σημειώνουν ακόμα και στελέχη του Κινήματος, ο Βενιζέλος έχει συνείδηση πως αν καταρρεύσει το κυβερνητικό σχήμα πρόωρα και κυρίως αν πάρει διαστάσεις η συζήτηση περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό, τότε και ο ίδιος ουσιαστικά «βγαίνει εκτός παιχνιδιού» και ανοίγει ο δρόμος για τη διαδοχή του στο κόμμα.

Τούτων δοθέντων ο Βενιζέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επεξεργάστηκε το σχέδιο της «θεσμικής διαφυγής» (ψήφος εμπιστοσύνης και χρονοδιάγραμμα Φεβρουαρίου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και μάλιστα τις τελευταίες πινελιές, όπως λένε οι πληροφορίες, τις έβαλε όταν ήταν ακόμα στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τα πρόσθετα μεγάλα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Βενιζέλος και το επιτελείο του ήταν αφενός η «ανάφλεξη» της αντιπαράθεσης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αφετέρου οι απανωτές εισηγήσεις προς τον Σαμαρά για να ανοίξει τον δρόμο για τις κάλπες.

Η ανάφλεξη της αντιπαράθεσης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προκλήθηκε και από τις αναφορές του ίδιου του Σαμαρά στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ περί Δημοκρατικής Παράταξης, με τους «πράσινους» να τον κατηγορούν για «παραχάραξη» της Ιστορίας και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να ασκεί έντονη κριτική σε αυτές τις αναφορές μέσα από τα social media.

Ωστόσο η μεγάλη δυσκολία ήταν να ξαναβρεθεί άμεσα -μιας και η κυβέρνηση κλυδωνιζόταν επικίνδυνα και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε καθημερινά πολλούς πόντους- κοινή περπατησιά ανάμεσα στους κυρίους Βενιζέλο και Σαμαρά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αποφασισμένος να επιμείνει μέχρι τέλους στην πρότασή του, καθώς είχε διαμορφώσει την εικόνα ότι ο Σαμαράς είχε δεχθεί εισηγήσεις τις τελευταίες μέρες για να τρέξει τα πράγματα σε σύγκρουση και με την «τρόικα» και με τον κυβερνητικό του εταίρο (στον οποίο θα φόρτωνε λάθος χειρισμούς και διαπραγματεύσεις στις πρώτες φάσεις του Μνημονίου) και να πάει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές άμεσα.

Παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες που έγιναν, τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης, εξακολουθούσε να υπάρχει σημαντική απόσταση ανάμεσα στις προσεγγίσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου. Όπως μάλιστα λένε οι πληροφορίες, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος σε αυτήν τη μείζονα επιλογή για την πορεία της κυβέρνησης, είχαμε δύο συνεχόμενες αναβολές της συνάντησής τους, τις οποίες, όπως λένε οι πληροφορίες, «κάλυψε» ο Βενιζέλος με την πρόφαση του «τζετ λανγκ».

Η κατάσταση ήταν ασφυκτική και οι αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα συνεχείς. Ο Βενιζέλος, όπως λένε οι πληροφορίες, ήταν αποφασισμένος στη συνάντηση της Τετάρτης να τα «παίξει όλα για όλα». Δηλαδή να θέσει επί τάπητος την πρότασή του και εάν ο Σαμαράς δεν την έκανε δεκτή θα έβγαινε από το Μαξίμου και θα έκανε δήλωση για την πρόταση που κατέθεσε και δεν έγινε δεκτή, αφήνοντας στη συνέχεια τον πρωθυπουργό να έχει την ευθύνη των όποιων πρωτοβουλιών.

Πάντως, όπως και να ‘χει, ακόμα και αυτή η πρόταση, όπως παραδέχονται στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, δεν φαίνεται να δίνει λύση στα ουσιαστικά προβλήματα της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Πολλά στελέχη κάνουν λόγο για «πρόσκαιρη επιχείρηση διάσωσης του βυθισμένου κυβερνητικού σκάφους» και δεν συνδέουν σε καμία περίπτωση την ψήφο τους στη διαδικασία της ψηφοφορίας περί ψήφου εμπιστοσύνης με τη μετέπειτα στάση τους σε άλλες ψηφοφορίες. «Εμείς ζητάμε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, ζητάμε αλλαγή πλεύσης από την πολιτική της λιτότητας και των σκληρών μέτρων και θα εξακολουθήσουμε να τη ζητάμε με κάθε τρόπο», υπογράμμιζαν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεταν πως «αν νομίζουν ότι μέσα από τον εκβιασμό που επιχειρούν τώρα με την ψήφο εμπιστοσύνης, όταν έλθουν οποιαδήποτε άλλα μέτρα στη Βουλή, θα έχουν επίσης την ψήφο μας, είναι γελασμένοι». Σημείωναν ακόμα πως «πρόβλημα πιθανόν θα υπάρξει και στον προϋπολογισμό αν αυτός δεν περιέχει τουλάχιστον φοροαπαλλαγές και κάποια μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων».

Πέραν τούτων, έμπειρα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι όλα στην ουσία είναι στον αέρα, ακόμα και αυτή η περιβόητη συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού και να υπάρξει την ώρα της ψηφοφορίας θα είναι «πρόσκαιρη και συγκυριακή». Το μόνο που επιτυγχάνεται ουσιαστικά, πρόσθεταν, είναι η επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου για περίπου τέσσερις ακόμα μήνες, κάτι που σημαίνει ότι θα ενταθούν οι «εμφύλιοι» μεταξύ υπουργών, κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες λόγω της κούρσας για το μάζεμα ψήφων.


Σχολιάστε εδώ