Η… Αμφίπολη του Πειραιά είναι η Σαλαμίνα!

Ο αρχαιολόγος κ. Τζάλλας, σε διάλεξη που έκανε την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία εκδήλωσης για την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τόνισε ότι η Αμφίπολη του Πειραιά είναι η Σαλαμίνα κι εκεί θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους όλες οι αρχές της περιοχής. Όπως είπε, δεν μπορούμε να βρούμε σημαντικά ευρήματα από τη ναυμαχία, μια και τα σκάφη ήταν ξύλινα, αλλά αν γίνουν κάποιες ανασκαφές στον βυθό της Κυνοσούρας σίγουρα θα ανακαλυφθούν πανοπλίες των Σαλαμινομάχων, σκεύη από τα πλοία (άγκυρες, μεταλλικά έμβολα κ.λπ.). Με αυτά θα μπορούσε να γίνει ένα Μουσείο σ’ έναν χώρο πάνω από το Πέραμα προς το Σχιστό, όπου βρισκόταν και ο θρόνος του Ξέρξη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε στην περιοχή Ψυτάλλειας Σαλαμίνας (Κυνοσούρα, Αμπελάκια, Τύμβο) να γίνει ένα αρχαιολογικό πάρκο αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που να μπορεί να ζει κανείς τις συνθήκες της εποχής εκείνης και να νιώθει την ατμόσφαιρά της, όπως ζει κάποιος το παραμύθι στη Ντίσνεϊλαντ.

Ιδού, λοιπόν η Ρόδος! Η… Σαλαμίνα! Και να μην ξεχνάμε ότι το 2020 θα γιορταστούν τα 2.500 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία. Οπότε, υπάρχει χρόνος. Τότε τα φώτα της ανθρωπότητας θα πέσουν στη… γειτονιά μας. Αν έχουμε κάτι να δείξουμε, τα φώτα δεν θα φύγουν ποτέ από εδώ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χαθεί κι αυτή η ευκαιρία…

***

* Το… στοίχημα της κρουαζιέρας φαίνεται ότι το έχει κερδίσει ο ΟΛΠ. Παρότι είμαστε πλέον στον Οκτώβριο, κατά χιλιάδες έρχονται καθημερινά οι επιβάτες κρουαζιέρας στον Πειραιά. Την εβδομάδα που πέρασε, τρία-τέσσερα κρουαζιερόπλοια ήταν κάθε μέρα στο λιμάνι. Η εικόνα στον Σταθμό Κρουαζιέρας του ΟΛΠ έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει τάξη και αστυνόμευση, ωστόσο κάποιοι συνεχίζουν το… πάρτι της άγρας τουριστών μπροστά στα μάτια των λιμενικών που κάνουν ότι δεν… βλέπουν. Τις δύο τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη, που βρεθήκαμε εκεί στον χώρο, είδαμε κάποια άτομα να… πιέζουν φορτικά τουρίστες για να τους βάλουν σε κάποια πούλμαν που θα έρχονταν, χωρίς να… τους ενοχλεί κανένας, μπροστά από το περίπτερο του Δήμου Αθηναίων, τα διώροφα λεωφορεία να έχουν καταλάβει τον χώρο γύρω από την Παγόδα και τους τουρίστες να ψάχνουν να δουν σε ποιο πρέπει να μπουν με προφανή τον κίνδυνο ατυχήματος. Απ’ όλο αυτόν τον κόσμο ο Πειραιάς δεν μπορεί να κρατήσει ούτε… έναν από τους τουρίστες.

* Το Δημαρχείο Πειραιά επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κόκκαλη για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας που θα γίνει στον Πειραιά τον ερχόμενο Μάιο. Μετά τη συνάντηση η Μ. Δαμανάκη δήλωσε πως η διοργάνωση αυτή θα αφήσει μία θετική κληρονομιά στην πόλη, μίλησε για θέσεις εργασίας και για ανάπτυξη. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γ. Μώραλης είπε: “Είναι μια ευκαιρία για την πόλη του Πειραιά να αποδείξει ότι μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικές εκδηλώσεις και να προβληθεί η πόλη στον άξονα θάλασσα και ναυτιλία. Όπως γνωρίζετε, το κεντρικό σύνθημα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο Πειραιάς πρέπει να στηριχθεί στη θάλασσα, να στηριχθεί στη ναυτιλία”.

* Έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Από τη γη ως τον ουρανό” εγκαινιάζεται αύριο στις 7 το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη (παλιό Ταχυδρομείο) και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Θα εκθέσουν έργα τους η πολύ γνωστή ζωγράφος-αγιογράφος Μαρία Σιδέρη, ο εικονολήπτης του ΑΝΤ1 Δημήτρης Βεντούρης με το ατέλειωτο φωτογραφικό υλικό και ο χαράκτης Γιώργος Ορφανός. Την έκθεση θα προλογίσουν στα εγκαίνια ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλαβιανός και ο συγγραφέας Πάνος Καλουδάς.

* Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο παζάρι του Σχιστού έκανε πρόσφατα ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, όπου διαπίστωσε πως στον χώρο γίνονται… σημεία και τέρατα. Οι μισοί μικροπωλητές δεν είχαν άδειες πλήρωναν όμως αντίτιμο, όχι στον δήμο, αλλά σε κάποιους… νονούς! Επίσης, ορισμένα προϊόντα δεν είχαν παραστατικά αγοράς, δηλαδή ήταν λαθραία ή κλεμμένα! Ο δήμαρχος κράτησε σημειώσεις και δεσμεύθηκε ότι θα επαναφέρει την τάξη και τη νομιμότητα και θα “χτυπήσει” τα κυκλώματα. Ευχόμαστε να τα καταφέρει, αν και έχουμε πολλές αμφιβολίες μια και τα κυκλώματα στα παζάρια δεν σπάνε εύκολα. Είναι πολλά τα λεφτά, βλέπετε…

* Ο Δήμος Πειραιά ήταν από εκείνους που πειθάρχησαν στις εντολές του υπουργείου και έστειλαν στοιχεία των προσλήψεων των εργαζομένων που απασχολεί. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι 128 υπάλληλοι έχουν χρησιμοποιήσει παράνομους τρόπους για να προσληφθούν (πλαστά πιστοποιητικά, πτυχία-μαϊμού, ελλιπή αποδεικτικά κ.λπ.). Ο Σύλλογος Εργαζομένων αντιδρά στις συνέπειες που θα έχουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αλλά ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τη νομιμότητα. Ευθύνη μεγάλη έχουν εκείνοι που τους προσέλαβαν γιατί δεν έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο (ή δεν ήθελαν να τον κάνουν), αλλά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν… ήξερε!

* Την Ακολουθία του Αγιασμού στην πρεσβεία του Παναμά, η οποία βρίσκεται στον Πειραιά, τέλεσε, την περασμένη Δευτέρα, ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ. Απευθυνόμενος προς τη νέα πρέσβειρα Cristina Liakopoulos de Papadikis και τους συνεργάτες της, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του “διότι μας φέρατε κοντά με μία σπουδαία και μοναδική χώρα, τη χώρα του Παναμά… Μια χώρα η οποία έχει σπουδαία ιστορία και διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια ναυτοσύνη”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

* Το είδαμε κι αυτό. Την περασμένη Τετάρτη, τρεις υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας, συνοδεία του προεδρείου της ΕΤΕΡ που είχε κάνει τη σχετική καταγγελία, πήγαν στα γραφεία του δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά Κανάλι 1 και απείλησαν ότι θα του αφαιρέσουν την άδεια λειτουργίας γιατί δεν ήταν οι πυροσβεστήρες αναγομωμένοι και δεν υπήρχαν… λάμπες ασφαλείας. Από τον έλεγχο δεν βρήκαν κανέναν παράνομα προσληφθέντα ή απασχολούμενο. Ζήτησαν έκθεση ειδικών ότι η κεραία του σταθμού δεν εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα που να απειλούν την υγεία των περιοίκων! Το ερώτημα είναι πώς νομιμοποιούνται συνδικαλιστές (της ΕΤΕΡ) να θέλουν να κλείσουν μια επιχείρηση που απασχολεί 58 άτομα. Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας Πειραιά έψαχναν… αγωνιωδώς να βρουν αιτία για να κλείσουν τον σταθμό. Έχουν ζητήσει, άραγε, από άλλες επιχειρήσεις τέτοια πιστοποιητικά, έχουν κάνει τόσο εξονυχιστικούς ελέγχους; Δεν είναι δυνατόν να θέλουν σε μια περίοδο που η ανεργία είναι στα ύψη να κλείσουν μία επιχείρηση επειδή δεν ανάβουν οι… λάμπες κινδύνου; Για το θέμα αυτό θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας, γιατί αν συνεχιστεί αυτό το… βιολί στο τέλος δεν θα μείνει καμία θέση εργασίας στην πόλη. Εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα πρέπει να τους ψάξει το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Συνεννοηθήκαμε;


Σχολιάστε εδώ