Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια

Όπως επισήμανε η κ. Παπακώστα, «για πρώτη φορά η Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φορέων της υγείας και των οργανώσεων για τη νόσο, αποκτά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ, μια νόσο με οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις για την οικογένεια του πάσχοντα και τον ίδιο». Η υφυπουργός τόνισε, επίσης, τη σημασία της διαγενεακής αλληλεγγύης, σημειώνοντας πως στη χώρα μας το 90% των ασθενών μένουν στα σπίτια τους και φροντίζονται από κάποιο μέλος της οικογένειας. Η κ. Παπακώστα, καταλήγοντας, κάλεσε τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τους βασικούς άξονές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια, ώστε να γίνει η απαραίτητη «όσμωση» απόψεων.

Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 ασθενείς με τη νόσο και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα (άμεσα και έμμεσα) πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ. Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της υποστήριξης που δικαιούνται τα άτομα με Άνοια και οι οικογένειές τους.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια εκπονήθηκε από την Ομάδα Εργασίας, η οποία απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη:
* Παρασκευή Σακκά, MD, PHD, νευρολόγος – ψυχίατρος – πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, γεν. γραμμ. της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης – Νοσοκομείο Υγεία, πρόεδρος της ομάδας εργασίας.
* Αντώνης Πολίτης, επ. καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο John’s Hopkins Medical School, Division of Geriatric Psychiatry and Neuropsychiatry, μέλος.
* Νίκος Σκαρμέας, επ. καθηγητής Νευρολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μέλος.
* Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μέλος.
* Παναγιώτης Βιδάλης, νομικός -Ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής, μέλος.
* Δημήτρης Τάκης, δημοσιογράφος, φροντιστής ανοϊκού ασθενούς, μέλος.
* Θεοφάνης Βορβολάκος, επ. καθηγητής Ψυχιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέλος.
* Φωτεινή Κουλούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του
Υπουργείου Υγείας, μέλος.
* Παναγιώτα Μακροδημήτρη, υπάλληλος στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, γραμματέας.


Σχολιάστε εδώ