Γιατί ο Σαμαράς τα έχει πάρει στο κρανίο με Χαρδούβελη
Οι αιχμές του Αντώνη Σαμαρά προς τα «τζάκια» της ΝΔ δεν επιβεβαιώθηκαν (και μας επιβεβαίωσαν πλήρως) από τα συμφραζόμενα στην ομιλία της Χαλκιδικής αλλά και από τα γεγονότα που σημειώθηκαν έως το απόγευμα της Πέμπτης.
Η εβδομάδα άρχισε στραβά ύστερα από τη σπουδή που φέρεται να επέδειξε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την «τρόικα» και τη γραμμή που πρέπει να τηρηθεί. Χωρίς περιστροφές, ακούγεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δέχθηκε παρατηρήσεις περί «ανασφάλειας» και «διστακτικότητας» από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Κάποιοι λένε, μάλιστα, ότι ο υπουργός εκτιμά πως η κριτική που δέχεται οφείλεται στο γεγονός ότι ο προκάτοχός του και διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας διατηρεί εξαιρετικό δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών άρχισαν να διαρρέουν στους οικονομικούς συντάκτες δήθεν εμπιστευτικές πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» ενώ ασκούσαν εμμέσως κριτική στους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου για τον ρόλο τους.
Κάποιοι που είδαν τον Σαμαρά να ανεβαίνει με το μπλε φθινοπωρινό κοστούμι του τις σκάλες του Μεγάρου Μαξίμου, σκυθρωπός, σκεπτικός και αξύριστος (εικόνα σπάνια για εκείνον) εξαιτίας της σύγχυσης που προκαλούν οι εγωισμοί και οι επιπολαιότητες ορισμένων, άρχισαν να στήνουν σενάρια.
Αξύριστος και εκνευρισμένος στο Μαξίμου
Όπως μάθαμε, ο Σαμαράς ήταν αξύριστος διότι δεν κατάφερε να ξυριστεί εξαιτίας ενός αφόρητου πονόδοντου, ενώ σκυθρωπός ήταν επειδή ενημερώθηκε για τα δημοσιεύματα του Τύπου και τις αναρτήσεις των ιστοσελίδων που ασκούσαν κριτική στον κ. Λαζαρίδη «χωρίς λόγο και αφορμή», όπως εξηγούσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Έτσι άρχισαν διάφοροι, που βρίσκονταν κάτω από τις νεραντζιές και στους διαδρόμους της Βουλής, να λένε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αλλά και σε αποκαλούμενους «αναγνωρίσιμους» δημοσιογράφους ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Λάδι στη φωτιά άρχισαν να ρίχνουν και κάποιοι Καραμανλικοί, που για δικούς τους λόγους πόλωσαν την κατάσταση, μόλις σημειώθηκαν και οι παραιτήσεις των τριών γενικών γραμματέων Δημήτρη Βαρτζόπουλου, Ανδρέα Κατσανιώτη και Γιάννη Παναγιωτόπουλου.
Κάποιοι άρχισαν να εισηγούνται αλλά και να διαρρέουν φήμες ότι θα στηθούν κάλπες στις 2 ή τις 9 Νοεμβρίου! Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία, βουλευτές της ΝΔ ψιθυρίζουν ότι στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ενημερώθηκε από όψιμο Καραμανλικό πως «πέφτει η κυβέρνηση και δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία». Παράλληλα (και όχι τυχαία), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και κάποιοι που αυτοαποκαλούνται «φιλοβασιλικοί» και συνταξιούχοι παράγοντες, που ζυμώνονται με μικροπολιτικά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και στο διαδίκτυο επικαλούμενοι το όνομα του κ. Καραμανλή, άρχισαν να πολώνουν το κλίμα.
Αποκορύφωμα ήταν η δήλωση Τζιτζικώστα για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την ταυτόχρονη παραίτηση Σαμαρά. Ακολούθησαν με παρεμφερείς δημόσιες δηλώσεις οι Γιώργος Βλάχος και Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ προστέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Θέατρο παραλόγου
Όσο συνέβαιναν όλα αυτά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να μεταφέρουν τη φήμη ότι τάχα είχε παραιτηθεί από τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου η Σοφία Βούλτεψη. Κάτω απ’ αυτήν την πίεση, ο Σαμαράς συμφώνησε με τον κυβερνητικό εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μόλις λήξει η θητεία των θερινών τμημάτων της.
Κυβερνητική πηγή μάς μετέφερε εμπιστευτικά πως ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο κράτησε την ψυχραιμία του ενώ «έβραζε», αλλά ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει το θέμα στα άκρα, αν συνεχίσουν διάφοροι «μαυρογυαλούροι» και «γκόρτσοι» εκβιάζοντας και εμποδίζοντας την πορεία του κυβερνητικού έργου.
Η εξήγηση για όλη την εσωκομματική αναταραχή και την παραλίγο πολιτική κρίση ήταν η εξής αποστροφή του Σαμαρά από τη Χαλκιδική: «Με ρώτησε κάποιος χθες, αν κουράστηκα που όλο αυτό το διάστημα έχουμε έναν ξέφρενο ρυθμό δουλειάς, εδώ και δυόμισι χρόνια…
Απαντώ: το φορτίο γίνεται ελαφρύτερο όταν το σηκώνει κανείς με χαμόγελο. Και εμείς έχουμε το χαμόγελο γιατί ξέρουμε ότι κάνουμε, ως Νεοδημοκράτες, το σωστό για τη χώρα. Και έχουμε το χαμόγελο γιατί ξέρουμε ότι οι κόποι μας αρχίζουν να αποδίδουν. Γιατί όλοι αναγνωρίζουν πια ότι τα χειρότερα τα αποτρέψαμε, τα δύσκολα τα περάσαμε και τα καλύτερα έρχονται».
Θεωρήθηκε αιχμή προς τον Καραμανλή, ενώ δεν ήταν. Χωρίς την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού, κάποιοι από τους αποκαλούμενους Καραμανλικούς σήκωσαν μπαϊράκι που λίγο έλειψε να βυθίσει τη συγκυβέρνηση.