Αποδεξαμενίζεται το «ΠΙΠΙΝΟΣ»

Μια σημαντική ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό ξημερώνει αύριο, που έπειτα από τόσες αναβολές και αναποδιές, το δεύτερο υποβρύχιο τ. 214, το «ΠΙΠΙΝΟΣ», θα «ευλογηθεί» στο νερό και θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει σιγά σιγά τις δοκιμές εν πλω, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών ταγών. Αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης αναφέρουν όμως ότι προκειμένου να γίνει ο αποδεξαμενισμός του υποβρυχίου την Πέμπτη, παραλίγο να είχαμε πραγματική «ναυμαχία» μεταξύ του μηχανικού ναυάρχου, επικεφαλής του ΠΝ και συγκεκριμένου διευθυντή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αιτία, η κωλυσιεργία του διευθυντή και η επίκληση δήθεν θεμάτων ασφάλειας που αφορούσαν τον αποδεξαμενισμό. Όμως ο ναύαρχος επέμεινε και δικαιώθηκε, αφού ο αποδεξαμενισμός έγινε και όλα πήγαν καλά! Γεγονός είναι ότι οι διευθυντάδες των Ναυπηγείων, συχνά πυκνά, δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις. Το έργο της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων, που ανέλαβε πριν από λίγους μήνες το ΠΝ -παρά τις αντιξοότητες-, προχωρά ικανοποιητικά και το ΠΝ σε δύσκολους καιρούς δείχνει την αποτελεσματικότητά του, αλλά τα δύσκολα έπονται… Τώρα, στο τυπικό, το ΥΠΕΘΑ έχει στείλει προσκλήσεις σε όλους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων… Ίσως είναι άλλη μια ευκαιρία για προεκλογικές εμφανίσεις και δηλώσεις. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι θα πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που με τη συμφωνία – «παρωδία» του φθινοπώρου του 2010 έφερε τα πράγματα στο απροχώρητο…

* Εγώ είμαι ναύτης του Αιγαίου…
* Της Σαλαμίνας κύματα δαφνοστεφανωμένα…
* Το Ναυτικό; Το Ναυτικό πολύ το αγαπώ…
* Αυτά και άλλα θούρια θα ακουστούν αύριο στην καθέλκυση του υ/β «ΠΙΠΙΝΟΣ» στον Σκαραμαγκά, παρουσία πάσης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας και της θρησκευτικής ιεραρχίας.
* Τελικά, είναι γάτα ο Αβραμόπουλος. Αποχωρεί με… υποβρύχιο θρίαμβο.
* Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Α/ΓΕΝ, ναύαρχος, κ. Ε. Αποστολάκης, που δούλεψε πολύ για να μπει στο νερό το υ/β.
* Θα παραστεί οπωσδήποτε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, ειδικός στα υποβρύχια.

***

Κοινωνική προσφορά με σημασία…

* Η οικονομική κρίση έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς συμπολίτες μας. Αρκετοί παρουσιάζουν αδυναμία ακόμη και σίτισης. Όμως, μαζί με τα κοινωνικά συσσίτια της Εκκλησίας και ο Στρατός είναι παρών.
Ένα από τα εκατοντάδες κοινωνικά έργα που προσφέρει ο Στρατός μας είναι και αυτό που αποκάλυψε ο πρόεδρος του Πολυκοινωνικού Αλεξανδρούπολης. Με επιστολή του, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στη 12η Μεραρχία Πεζικού Έβρου για την προσφορά καθημερινού μεσημεριανού γεύματος σε τριάντα πέντε οικογένειες της Αλεξανδρούπολης, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης. Εύγε!

***

«Η Πολιτεία θα κάνει εκείνο που πρέπει…
ακόμα και με το θέμα του μισθολογίου…»

– Εύχονται τα στελέχη της ΕΔ να μην είναι προεκλογική δήλωση

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ», στον νομό Έβρου, η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης «Παρμενίων 2014», παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την άσκηση παρακολούθησε εκτός από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από υπουργούς και υφυπουργούς, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών. Ανάμεσα στους βουλευτές ήταν και γνωστοί «μνηστήρες» της θέσης του υπουργού Άμυνας… Η επίδειξη ήταν απόλυτα επιτυχής και οι παριστάμενοι διαπίστωσαν την άρτια επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην άσκηση, αφού είπε τις κλασικές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια, αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα του μισθολογίου των ΕΔ, τονίζοντας ότι: «Η Πολιτεία θα κάνει εκείνο που πρέπει προκειμένου να ανταποκριθεί με κάθε μέσο στις συνθήκες, στις ανάγκες, ακόμα και με το θέμα του μισθολογίου, για να διασφαλίσει και το μέλλον σε αυτά τα λαμπρά παιδιά. Αυτή είναι η ψυχή του έλληνα στρατιώτη, που την είδαμε να υπάρχει πίσω από κάθε αεροπλάνο, από κάθε ελικόπτερο, από κάθε άρμα…». Μπορεί η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού να έφερε κάποια δειλά χαμόγελα στα στελέχη των ΕΔ, αλλά η επιφυλακτικότητα και ο προβληματισμός παραμένει, αφού πολλοί τη χαρακτήρισαν «προεκλογικής υφής». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι με προτροπή της ΠΟΕΣ εκατοντάδες στελέχη προσφεύγουν με αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να εφαρμοστεί «επακριβώς» η απόφαση του ΣτΕ, μια και η κυβέρνηση θα δώσει μεν κάποιες αυξήσεις, αλλά σημαντικά μικρότερες από αυτές που περίμεναν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη. Η υπόθεση θα έχει συνέχεια…

***

Σαμαράς ενημερώνει… Σαμαρά

* Η μεγάλη εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 14» διεξήχθη με εξαιρετική επιτυχία (μέχρι και η κ. Δούρου έλαβε μέρος)
* Στο τελευταίο στάδιό της -συμμετοχή Στρατού και ΠΑ με πραγματικά πυρά- στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης (ΧII MMΠ, διοικητής υπτγος Παν. Φαραντάτος), παρουσία πρωθυπουργού, ηγεσίας ΥΕΘΑ (Δ. Αβραμόπουλος, Φ. Γεννηματά – Γ. Λαμπρόπουλος – Αρχηγοί Επιτελείων) του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γιώργου Οργανού και βουλευτών, τον κ. Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσε ο κ. Αστέριος Σαμαράς, επιτελάρχης της XII MMΠ.
* Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε η βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογερή, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.
* Έξω στις Μονάδες πάμε πολύ καλά…
* Ένα ακόμα εντυπωσιακό αποχαιρετιστήριο των Όπλων από τον κ. Αβραμόπουλο.
* (Για μια γελοία απρέπεια θα αναφερθούμε την άλλη Κυριακή).

***

Έντονη διαμαρτυρία του ΣΕΚΠΥ

* Και, παράλληλα, δικαίωση των, επί μήνες, καταγγελιών του «Π» για την παραλυσία που επέφερε στις μικροπρομήθειες υλικού ο ολέθριος βενιζέλειος νόμος 3978/11.
* Η επιστολή που μας απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), με υπογραφή του προέδρου του, του κ. Τάσου Ροζόλη, περιγράφει τον απίστευτο λαβύρινθο που έχει δημιουργηθεί. Όποιος τολμήσει να μπει σε αυτόν, είναι βέβαιο ότι θα κατασπαραχθεί από τον Μινώταυρο της γραφειοκρατίας και του παραλογισμού!
* Ο νόμος είναι τόσο περίπλοκος και ανεφάρμοστος, ώστε οι ΕΔ δε δύνανται να προμηθευτούν ούτε… βίδες. Αν ένας σκεφτόταν… συνωμοσιολογικά, ίσως κατέληγε στο συμπέρασμα ότι συντάχθηκε από… πράκτορες, ώστε το κύριο υλικό να διαλυθεί σιγά σιγά.
* Το τελευταίο διάστημα η ΓΔΑΕΕ έχει προκηρύξει μεγάλο αριθμό διαγωνισμών (άνω των 30) που αφορούν σε προμήθεια υλικών, οι οποίοι, τελικά, κατέληξαν ατελέσφοροι! Ο ΣΕΚΠΥ διαμαρτύρεται επί μήνες σε ώτα μη ακουόντων.
* Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις βασικοί λόγοι, των οποίων η εκπλήρωση δεν είναι δυνατή, επομένως και της προμήθειας:
– Τεράστιος αριθμός γενικών και ειδικών όρων (110 σελίδες περίπου!), οι οποίοι καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή εταιρειών διότι, εκτός πολυπλοκότητας, γραφειοκρατίας και υψηλού κόστους που συνεπάγεται η εκπλήρωσή τους, ορισμένοι εξ αυτών προκαλούν από σύγχυση έως θυμηδία.
* Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα:
– Προσκόμιση κατάλληλων τραπεζιτικών βεβαιώσεων ή πιστοποιητικών κάλυψης επαγγελματικών κινδύνων, ύψους ίσου ή μεγαλύτερου της προμήθειας.
* Ανάγκη προσκόμισης βεβαίωσης του προέδρου της εταιρείας, με ονόματα συνεργαζομένων εταιρειών, τόπο εγκατάστασης και ποσοστά συμμετοχής (γιατί;).
– Υπεύθυνη δήλωση αποδοχής σειράς άρθρων του νόμου περί κανόνων δεοντολογίας, καταπολέμησης διαφθοράς, ρήτρας ακεραιότητας κ.λπ.
* Ακολουθούν σωρεία διατάξεων, που, στην ουσία, απαγορεύουν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.
* ΕΛΕΟΣ, κύριε Αβραμόπουλε. Κάνετε κάτι πριν αποχωρήσετε.
* Ο φοβερός ΒΕΝΙ έφτιαξε έναν ανεφάρμοστο νόμο, με κάποιους δικηγόρους – φιλαράκια του της Θεσσαλονίκης (εντελώς ανίδεους ως προς τις προμήθειες του στρατιωτικού υλικού, τις ανάγκες άμεσης αποκατάστασης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των οπλικών συστημάτων), χωρίς να διαβουλευτούν με τα Επιτελεία και τον ΣΕΚΠΥ.
* Ξανά ΕΛΕΟΣ…

Οι τεράστιες ευθύνες της ΓΔΑΕΕ

* Της αρμόδιας για τα θέματα αυτά.
* Δεν έπρεπε να επέμβει κατά τη σύνταξη αυτού του νόμου – οπερέτα και να πει στους «νομικούς» που τον κατασκεύαζαν: «Πού πάτε, ρε παλικάρια; Αυτά που μαστορεύετε είναι ανεφάρμοστα…». Ο διευθυντής της, βέβαια, δεν ήθελε να συγχύσει τον προστάτη του…
* Δεν έπρεπε, όταν οι δημοσιευόμενοι διαγωνισμοί πήγαιναν «άπατοι», να ανησυχήσει και να κάνει σχετική εισήγηση αλλαγής στο υπουργείο; Περί άλλων ετύρβαζε…
* Ερωτάμε και θέλουμε απάντηση: Πόσων από τα προς προμήθεια 20 υλικών, που έλαβαν μάλιστα και τις ευλογίες της Βουλής και τα ανήγγειλε πανηγυρικά ο τότε υπουργός, κ. Π. Παναγιωτόπουλος (Μάρτιος 2013) προχώρησαν οι διαδικασίες προμήθειας, έστω κατά ένα βήμα;
* Συγκεκριμένα, στα, δια χορδών και τυμπάνων, εγκριθέντα από τη Βουλή 15 μικροπρογράμματα (20 Μαΐου 2013), ποιο έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα; ΟΥΔΕΝ. Όλα «κόλλησαν» στους διαγωνισμούς – φιάσκο. Μήπως κάνω λάθος;

Παίζουν με τη φωτιά…

* Χωρίς να ενημερώσει, όπως λέγεται, τον ΥΕΘΑ κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα παραχωρηθούν πυρομαχικά στους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές.
* Ρωτήθηκε το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ;
* Σκέφθηκαν τι μπορεί να συμβεί, ίσως, από πιθανούς τζιχαντιστές που, ίσως, σουλατσάρουν περί την Ομόνοια (μέσα στο πλήθος των 2 εκατ. μουσουλμάνων) ανεξέλεγκτοι;

Η Κίνα θα μας σώσει…

* Τρία πράγματα στον πλανήτη δεν αφήνουν ίχνη στο πέρασμά τους: το πουλί που σχίζει τον αέρα, το ψάρι που διαπλέει το νερό και το οικονομικό έγκλημα του Μανδαρίνου (κινεζική παροιμία).
* Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την πάταξη της διαφθοράς συμφωνήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου και αντιπροσωπεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) και τον πρόεδρό της κ. Zhang Yihgwei.
* Για το «πνίξιμο» της λίστας Λαγκάρντ, τον έλεγχο των offshore εταιρειών και κάποιες «εξαφανίσεις» φακέλων στο ΥΕΘΑ συζητήσατε με τους Κινέζους, κύριε υπουργέ; Ίσως να μπορέσουν να βοηθήσουν.

Θα γίνει κι αυτό…

* Με το μπαμ που έγινε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ άρχισε το ξεπούλημα του υλικού εξοπλισμών ΕΔ.
* Μου έλεγε ένας βετεράνος ότι είχε διαπιστώσει, τότε, τρεις ομάδες ρώσων στρατηγών, εν στολή, να περιφέρονται πωλούντες OSA-AK από διάφορες αποθήκες. Από κάποιους εξ αυτών αγόρασε ο Σμπώκος 20 συστήματα OSA-AK έναντι 40 εκατ. δολαρίων. Είναι τα ίδια που μας τα έδιναν δωρεάν οι Γερμανοί, επί Βαρβιτσιώτη, και το ΓΕΣ δεν τα ήθελε λόγω παλαιότητας. Οι ΑκοΣμπώκοι, βέβαια, τότε, πήραν την έγκριση του ΓΕΣ.
* Την ίδια εποχή πουλήθηκε στο Ιράν ένα θωρηκτό με όλο του το πλήρωμα και τον ναύαρχο. Θα αποχωρούσαν σε έναν χρόνο, αφού εκπαίδευαν τους αγοραστές.
* Πού θα καταλήξω; Το ΤΑΙΠΕΔ των εμπόρων πουλάει την ΕΛΒΟ, αλλά και ένα ολόκληρο στρατόπεδο 1.300.000 τ.μ. (Λίνδος, Ρόδος), χωρίς να ενημερώσει το ΥΕΘΑ! Βρε, τι σου είναι αυτοί! Υπερπατριώτες… ανεύθυνοι! Με τη φόρα που έχουν πάρει θα το δώσουν με σύμπασα τη μονάδα που φιλοξενεί. Όσο όσο οι αφιλότιμοι! Για την ΕΛΒΟ κάνουν το ίδιο. Δε θα βρεθεί κάποιος να τους σταματήσει; ΕΝΑΣ. Να ανησυχήσει και να διαπραγματευθεί.
* Όπως διάβασα στην «Καθημερινή» (28 Σεπτ.), το ΤΑΙΠΕΔ έχει εντολή από την «τρόικα» και τους ΑντωνοΜπένηδες, που, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο βαθιά υποκλίνονται, να μαζέψει 9,6 δισ. ευρώ. Πουλάει όσο όσο. Η ΕΛΒΟ έχει παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε τρίτο φορέα (όπως ΕΑΣ – ΛΑΡΚΟ – ΔΕΗ). Ποιος είναι αυτός ο τρίτος φορέας; Τι ξέρει από άμυνα; Του λέει κάτι η κ. Γεννηματά;

Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς…

* Στο φύλλο της 21/9/14 παρέθεσα συνοπτικό, εξαιρετικά ευγενικό και μη οργισμένο σχόλιο αναφορικά με τη συντήρηση των ελικοπτέρων PUMA, που αντί να το δώσουν σε εγχώρια εταιρεία το προώθησαν σε ισπανική, με τριπλάσιο κόστος και χρόνο.
* Παρακάλεσα για ένα σχόλιο… Ουδέν.
* Έμαθα, όμως, και κάτι άλλο. Το… ξενιτεμένο ελικόπτερο επανερχόμενο εν πτήσει έκανε σταθμό στην Ίμπιθα, για ανεφοδιασμό, όπου και διαπιστώθηκε διαρροή ελαίου. Εκκλήθηκαν Ισπανοί και τη θεράπευσαν.
* Στην επόμενη στάση (Νάπολη) συνέβη το ίδιο… Βλάβη… Εκκλήθηκαν οι 100% αρμόδιοι Ισπανοί, οι οποίοι έκαναν το… παπί. Αναγκαστικά επενέβησαν έλληνες τεχνίτες της ΠΑ (με το EMBRAER) και επισκεύασαν τη βλάβη.
* Ρώτησα, για τη δεύτερη περίπτωση, αξιωματικό της ΠΑ ποιος θα πληρώσει τη… «λυπητερή»; Μου απάντησε: «Θα σταλεί ο λογαριασμός στην ισπανική εταιρεία.» Συμπληρώνω, αυτή που μας φέσωσε; Συγχωρήστε με, αλλά είμαι βέβαιος ότι για την περίπτωση αυτή, η ΠΑ θα λάβει ισπανικά… cohones, στιφάδο.
* Αυτά μας κάνει η NAMSA, στην οποία επιμένουν μερικοί να αναθέτουν νταβατζηλίκια.
* Μόλις προχθές με πληροφόρησαν από το ΓΕΑ ότι έπειτα από πολλαπλές πιέσεις προς τους Ισπανούς, οι τελευταίοι μείωσαν το κόστος επισκευής από 3,7 εκατ. ευρώ σε 2,2 εκατ. Οφείλω να συγχαρώ το ΓΕΑ για τον «βομβαρδισμό» της Eurocopter-Espania και Namsa.
* Ωστόσο, αιωρούνται τα ερωτήματα:
– Γιατί η σύμβαση δόθηκε στην Ισπανία, όταν εδώ υπάρχει ελληνική εταιρεία έγκυρη και αναγνωρισμένη; Κι όταν υπάρχει φοβερή ανεργία;
– Με ποιο θράσος (και ίσως «πλάτες») Ισπανοί και Namsa απαίτησαν αυτό το τεράστιο ποσό έναντι 1,2 εκατ. ευρώ της αρχικής προσφοράς και «χάρισαν» μετά την πίεση 1,5 εκατ. ευρώ; Αν το ΓΕΑ δεν «αγρίευε» μετά τον προκληθέντα θόρυβο, ποιοι θα επωφελούνταν του ποσού αυτού;

Miracolo, miracolo!

* Επιτέλους, πήραμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας! Είδαμε έναν από τους κορυφαίους λειτουργούς του ΥΠΕΞ, έναν πρέσβη, τον κ. Π. Ζωγράφο, να παραιτείται μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας στο πρόσωπό του. Πρωθυπουργικοί Μανδαρίνοι, ερχόμενοι από το πουθενά, κρίθηκαν πλέον αρμόδιοι από τον πρέσβη μας στο Βερολίνο να χειρισθούν ελληνογερμανικά θέματα.
* Να δούμε, θα έχουμε κάτι το παρόμοιο στο υπουργείο Άμυνας; Δεν είδα να παραιτείται κανένας όταν ο κ. Μπαλτάκος ανέβαζε και κατέβαζε ηγεσίες…

Σώσον Κύριε τον Λαόν σου…

* Για όλα αυτά που γράφηκαν τελευταίως, κατά κόρον στο «Π» αλλά και σε άλλα έντυπα, περί «μυστηριώδους εξαφάνισης» του φακέλου του σκανδάλου Ηλεκτρονικού Πολέμου στο γραφείο του τότε ΥΕΘΑ κ. Ε. Μεϊμαράκη, για τον εκβιαστή Χατζή που ζήτησε μίζα από αμερικανική εταιρεία για να προωθήσει τα αντισταθμιστικά της, την ίδια εποχή, και για άλλους, συστηματικούς, εκβιασμούς μιζαδόρων κ.λπ. Οι πληροφορίες φέρουν ότι οργίσθηκε ο νυν πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, επίσημα, σε καμία διάψευση ή διαμαρτυρία προέβη!
* Οργίσθηκε κατά του ΥΦΕΘΑ κ. Λαμπρόπουλου («Ελευθεροτυπία», 25/9), γιατί έστειλε στοιχεία στον Εισαγγελέα. Αλλά ο δυστυχής Λαμπρόπουλος δεν είχε πρόθεση να εμπλέξει ούτε τον νυν πρόεδρο της Βουλής ούτε τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ε. Βενιζέλο, που εμπλέκεται κι αυτός με τα παραπάνω και σιωπά, επίσης, αιδημόνως.
* Απλά εκτέλεσε εντολή Εισαγγελέα, να του στείλει «τα χαρτιά» προς αξιολόγηση χωρίς ουδέν σχόλιο.
* Τι να κάνουμε, εξοχότατοι; Καμιά φορά αργεί να ανοίξει ο βόθρος. Μην εκνευρίζεσθε…

Η επέλαση των Σκανδιναβών…

Άλλος ένας φιλοαμερικανός πολιτικός, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέλαβε από την περασμένη Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ είναι πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2000 ως το 2001 και από το 2005 ως το 2013. Σίγουρα παραλαμβάνει σε μια εξαιρετικά «ταραγμένη» περίοδο, με πολλά μέτωπα ανοικτά και αρκετούς να προεξοφλούν νέα εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Είναι ο 13ος γενικός γραμματέας ΝΑΤΟ και ας ελπίσουμε να είναι τυχερός…

***

Αναμένονται εξελίξεις την ΕΛΒΟ…

Αγωνιούν οι 370 εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ για το μέλλον της εταιρείας. Η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ, που στοίχισε 14 εκατομμύρια ευρώ, δίνει τώρα τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τον αγοραστή. Όμως εκφράζεται εύλογα η απορία τι θα απογίνουν τα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως, π.χ., η ανακατασκευή των 400 βαρέων οχημάτων του Ελληνικού Στρατού, η παραγγελία των φορτηγών της Κύπρου ή το πρόγραμμα των αρμάτων Μ-113 κ.λπ.

Πρόταση υπάρχει και μάλιστα βιώσιμη. Να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ ένα εργοστάσιο βάσης, που θα παραμείνει κάτω από την ομπρέλα του ΥΠΕΘΑ και το οποίο θα μπορούσε να «απορροφήσει» και τα εναπομείναντα στρατιωτικά εργοστάσια του ΣΞ, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ΕΔ. Το πρόβλημα είναι ότι η «τρόικα» δεν συμφωνεί και ο ιδιώτης αγοραστής -που μάλλον θα είναι γνωστή γερμανική εταιρεία- αναμένεται να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Πάντως, προ δύο εβδομάδων, στρατηγός του αμερικανικού Στρατού επισκέφτηκε την ΕΛΒΟ και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της εταιρείας. Πηγές αναφέρουν ότι έμεινε πολύ ικανοποιημένος. Σύντομα αναμένονται εξελίξεις…

***

Απλό ερώτημα

Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Θα μπορούσαν λοιπόν να επιστρέψουν στις φυσικές τους θέσεις στο Ναυτικό οι αποσπασμένοι στα υπουργικά γραφεία, όπως, π.χ., η υπασπίστρια της αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κυρίας Γεννηματά και αξιωματικός νοσηλεύτρια που υπηρετεί στην… ΕΥΠ (!). Στη θέση της στην Αεροπορία θα μπορούσε να επιστρέψει και η νοσηλεύτρια που υπηρετεί πάνω από δέκα χρόνια σε γραφεία και είναι τώρα στη ΔΥΓ/ΓΕΑ. Προφανώς, άλλες είναι οι προτεραιότητες για τις ηγεσίες… Οι παραπάνω περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι αν δεν θέλεις να ζυμώσεις, δέκα μέρες κοσκινίζεις…


Σχολιάστε εδώ